Νερό από την Ήπειρο θέλει να πιει η Κέρκυρα…

Νερό από την Ήπειρο θέλει να πιει η Κέρκυρα…




Το βλέμμα της στην Ήπειρο έχει στραμμένο η Κέρκυρα προκειμένου να λύσει τα σοβαρά προβλήματα ύδρευσης που υπάρχουν στο νησί.

Ήδη η Κέρκυρα έλυσε μέσω της Ηπείρου το οξύτατο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων καθώς αυτά εξακολουθούν να μεταφέρονται στο Ελευθεροχώρι και όπως φαίνεται το ίδιο καθεστώς θα συνεχιστεί για πολύ.

Οι συζητήσεις για την μεταφορά νερού από την Ήπειρο και συγκεκριμένα από τη Σαγιάδα φούντωσαν μετά την απένταξη των έργων προγραμματισμένων έργων ύδρευσης με τη λύση των φραγμάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι πληροφορίες του CorfuPress.com αναφέρουν ότι υπηρεσιακοί παράγοντες των συναρμόδιων υπουργείων αλλά και τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης της Κέρκυρας έχουν ήδη ακτινογραφήσει όλες τις δυνατές λύσεις (νερό από το Γαλάζιο Μάτι της Αλβανίας, αφαλάτωση, λιμνοδεξαμενές κλπ.) και έχουν καταλήξει ότι η πλέον συμφέρουσα, γρηγορότερη αλλά και συγκριτικά με το όφελος οικονομικότερη και εύκολη στην υλοποίηση λύση είναι να αξιοποιηθούν πηγές σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στην ελληνοαλβανική μεθόριο, σε τοποθεσίες πάνω από τη Σαγιάδα της Θεσπρωτίας.

Οι ίδιες πληροφορίες υπογραμμίζουν πως οι τεχνικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες που εξετάζουν τη λύση προκρίνουν την δημιουργία φράγματος για τη συλλογή του νερού, το οποίο θα περιλαμβάνει υδροηλεκτρική εγκατάσταση με πρόσθετο όφελος την παραγωγή ενέργειας.

Πληροφορίες που δημοσίευσε το ίδιο μέσο αναφέρουν πως ήδη έχει γίνει συνάντηση με συναρμόδιους υπουργούς, των περιφερειαρχών Ιονίων Νήσων Γιάννη Τρεπεκλή και Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη με τον τελευταίο να μην εκφράζει διαφωνία ως προς μια τέτοια εξέλιξη, πόσο μάλλον όταν θα υπάρξουν για την περιοχή της άντλησης και αντισταθμιστικά οφέλη.

Όσον αφορά το έργο, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έναν υποθαλάσσιο αγωγό μήκους περίπου 20 έως 25 χιλιόμετρα και, μαζί με την υπέργεια εγκατάσταση, για μήκος που δεν θα ξεπερνά τα 30-35 χιλιόμετρα. Το έργο χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα βατό, ενώ οι ίδιες εκτιμήσεις αναφέρουν πως θα μπορεί να ολοκληρωθεί σε 2 – 2,5 χρόνια από τη δημοπράτησή του.

Οι συζητήσεις φέρεται πως είναι πολύ προχωρημένες και, λόγω της ασφυκτικής κατάστασης που επικρατεί στην Κέρκυρα με την ύδρευση και την κατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα του νησιού, οι διαδικασίες για τη λήψη αποφάσεων και την απόφαση χρηματοδότησης θα “τρέξουν” ώστε να μπορούν να υπάρξουν οριστικές ανακοινώσεις μέσα στο Φθινόπωρο.

Τα δημοσιεύματα στην Κέρκυρα λοιπόν φέρουν προχωρημένες τις συζητήσεις για την μεταφορά νερού και εμπλέκουν σε αυτές και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου.. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Ήπειρο δεν έχει γίνει καμία σχετική ενημέρωση, ούτε καν σε… φιλολογικό επίπεδο!

Πηγή epiruspost.gr
Νερό από την Ήπειρο θέλει να πιει η Κέρκυρα… Νερό από την Ήπειρο θέλει να πιει η Κέρκυρα… Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 30, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.