Ερωτήσεις από την παράταξη “ΚΟΙΝΟ των ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ” για οδικούς άξονες και το κλειστό Ξιφασκίας

Ερωτήσεις από την παράταξη “ΚΟΙΝΟ των ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ” για οδικούς άξονες και το κλειστό Ξιφασκίας



Η Περιφέρεια Ηπείρου ήταν ανέκαθεν η Περιφέρεια με τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά προβλήματα στη χώρα. Ένας πλούσιος πρωτογενής τομέας, μεταποίηση, τουρισμός και παραγωγική δραστηριότητα, εξαιρετικό ανάγλυφο και πολιτιστικά μνημεία αλλά «εγκαταλειμμένη» από το κεντρικό κράτος για δεκαετίες στο επίπεδο των υποδομών.

Η δημιουργία και ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού την πρώτη δεκαετία του 2000 και της Ιόνιας οδού το 2017 βοήθησαν αισθητά ώστε να αρθούν οι πρώτες ανισότητες στο πεδίο των οδικών αξόνων και να μειωθούν οι χρονικές διαφορές στη μετακίνηση εμπορευμάτων και ανθρώπων. Παρότι πέρασαν πλήθος κυβερνήσεων και Αυτοδιοικητικών αρχών η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας παραμένει η μόνη Π.Ε της χώρας δίχως σύνδεση με τους μεγάλους οδικούς άξονες. Και αυτό αφορά κυρίως τη σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια οδό, στη γέφυρα Καμπής και την αναβάθμιση, διαπλάτυνση και πιθανώ επαναχάραξη σε συγκεκριμένα σημείατης Ε.Ο Πρέβεζας Ηγουμενίτσας ,ενός οδικού άξονα που ενώνει το αεροδρόμιο του Ακτίου με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και οδηγεί σε όλα τα τουριστικά θέρετρα του Νομού.

Οι οδικοί άξονες που υπάρχουν, Ε.Ο Πρέβεζας-Ιωαννίνων και Ε.Ο Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας έχουν κατασκευαστεί τη δεκαετία του ΄60 και του ΄70, όμως ,σήμερα, ειδικά με την ολοκλήρωση της κατασκευής της Αμβρακίας Οδού, o κυκλοφοριακός φόρτος είναι τεράστιος, γεγονός που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών που ταξιδεύουν. Παράλληλα, η οδική απομόνωση είναι και αντιαναπτυαξικός παράγοντας, αφού εμποδίζει αρκετούς σχεδιασμούς επενδύσεων στην περιοχή οι οποίοι θα προσθέσουν προστιθέμενη αξία στον τόπο και θέσεις εργασίας.

Ενδεικτικό της επικινδυνότητας του οδικού δικτύου και των 2 οδικών αξόνων, είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων άνω των 5 τόνων κατά τα Σαββατοκύριακα αλλά και η ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πρέβεζας η οποία εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της και την ανησυχία της για το κυκλοφοριακό πρόβλημα που θα προκύψει στις εθνικές οδικές αρτηρίες του Νομού εν όψει της θερινής περιόδου. Υπογραμμίζουμε ότι η ολοκλήρωση της παράκαμψης της Νικόπολης πιθανώς θα οξύνει το πρόβλημα, αφού θα μεταφέρει κυκλοφοριακό φόρτο στο παραλιακό τμήμα του οδικού δικτύου.

Είναι σαφές από τις δηλώσεις των πολιτικών υπευθύνων και της Κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει ο προγραμματισμός της κατασκευής των 2 οδικών αξόνων. Πρόσφατα εξάλλου σε επίσκεψη του Υφυπουργού Υποδομών αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχουν «λεφτόδενδρα», ενώ σε άλλη επίσκεψη του Υπουργού Υποδομών στο Δήμο Πρέβεζας δεν τέθηκε από κανέναν ούτε συζητήθηκε από τους παρευρισκόμενους ίσως το σοβαρότερο θέμα που αντιμετωπίζει διαχρονικά ο Νομός Πρέβεζας.

Αλλά και η Περιφερειακή Αρχή που από το 2010 ασκεί τα καθήκοντά της, με αιτιολογίες όπως ότι δεν μπορεί να παρέμβει στα Διευρωπαϊκά δίκτυα κλπ έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά, εντείνοντας το πρόβλημα και μεταθέτοντας την ευθύνη που ασφαλώς της αναλογεί, ως Περιφερειακή Αρχή που διοικεί τατελευταία14χρόνια. Σε ενημερωτική εκδήλωση που έγινε πριν περίπου ένα χρόνο παρουσίασε ένα κατ΄ αρχήν σχεδιασμό για τους οδικούς άξονες, είπε ότι αναλαμβάνει τις μελέτες, και την ένταξη του τμήματος από γέφυρα Καμπής της Ιόνιας οδού μέχρι την περιοχή της γέφυρας Καλογήρου στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας. Όμως ο σχεδιασμός απέχει πάρα πολύ χρονικά από τις εγκεκριμένες και ώριμες μελέτες, αλλά και στη συνέχεια από τη χρηματοδότηση και συμβασιοποίηση των έργων.

Η Παράταξή μας έχει θέσει και στο παρελθόν το σοβαρό αυτό θέμα είτε με ερωτήσεις, είτε με δημόσιες τοποθετήσεις και παρεμβάσεις, όμως το επαναφέρουμε ζητώντας απαντήσεις και δεσμεύσεις από την Περιφερειακή Αρχή, διότι το πρόβλημα έχει οξυνθεί και απασχολεί πλέον σοβαρά πολλούς πολίτες, επισκέπτες και επαγγελματίες που κινούνται καθημερινά για τις ανάγκες τους στο οδικό δίκτυο.

Για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή για τα μέτρα και τις ενέργειες της που έχει προβεί ή θα προβεί ώστε να προχωρήσει η μελέτη και η κατασκευή των οδικών αξόνων.

Αναλυτικότερα ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή για τα πεπραγμένα της στα παρακάτω: 
Σε ποιο ακριβώς στάδιο εξέλιξης και ωρίμανσης βρίσκονται οι μελέτες για τα τμήματα του Ο.Α Γέφυρα Καμπής–Γέφυρα Καλογήρου–Κόμβος Ζέφυρου και για την παλαιά Ε.Ο Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας και αν έχει εξασφαλιστεί, επαρκεί αλλά και προλαβαίνει να ενταχθεί χρονικά σε χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρεια Ηπείρου ή υπάρχει άλλος σχεδιασμός για την χρηματοδότηση των έργων, καθώς και αν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ως προς την υλοποίηση των ανωτέρω ενεργειών;

Δεδομένου ότι οι μελέτες, όπου έχουν αρχίσει ή είναι σε πρόγονο στάδιο, οι κυκλικοί κόμβοι στις δύο Ε.Ο οι οποίοι έχουν κατασκευαστεί ή πρόκειται να κατασκευαστούν είναι ενταγμένοι στον συνολικό σχεδιασμό των Ε.Ο ή θα χρειαστεί να τροποποιηθούν ή/και να ανακατασκευασθούν εκ νέου, όταν αρχίσουν να κατασκευάζονται οι δρόμοι;

Διερευνώνται από την Περιφέρεια Ηπείρου και άλλοι τρόποι χρηματοδότησης και κατασκευής των οδικών αξόνων, όπως η μέθοδος της παραχώρησης, πράγμα που σημαίνει περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση, λόγω των διοδίων, των μονίμων κατοίκων και επισκεπτών που θα χρησιμοποιούν υποχρεωτικά το οδικό δίκτυο;

Ο επικεφαλής της παράταξης
Ιωάννης Στέφος
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι :
Τσίρκας Μάριος, Περιφερειακός Σύμβουλος Άρτας
Αγγέλη Παναγιώτα, Περιφερειακή σύμβουλος Θεσπρωτίας
Δημητριάδης Σάββας, Περιφερειακός Σύμβουλος Ιωαννίνων
Θεόδωρος Κορωναίος, Περιφερειακός Σύμβουλος Πρέβεζας, Εισηγητής
Ερωτήσεις από την παράταξη “ΚΟΙΝΟ των ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ” για οδικούς άξονες και το κλειστό Ξιφασκίας Ερωτήσεις από την παράταξη “ΚΟΙΝΟ των ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ” για οδικούς άξονες και το κλειστό Ξιφασκίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 12, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.