Πώς διαμορφώνεται η εικόνα για τα τιμολόγια του Αυγούστου και ποια θα είναι η επιδότηση

Πώς διαμορφώνεται η εικόνα για τα τιμολόγια του Αυγούστου και ποια θα είναι η επιδότηση




Στα 138,27 ευρώ η μεγαβατώρα διαμορφώνεται η μέση τιμή της χονδρικής αγοράς ηλεκτρισμού μέχρι στιγμής για το μήνα Ιούλιο, τιμή η οποία είναι 39,8% υψηλότερη από το μέσο όρο του Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο η μέση τιμή στην χονδρική ρεύματος ήταν στα 98,89 ευρώ η μεγαβατώρα.

Τι σημαίνει αυτή η αύξηση για τα κυμαινόμενα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια που θα ανακοινώσουν την 1η Αυγούστου οι πάροχοι;

Οι τιμές των πράσινων τιμολογίων του Ιουλίου κινήθηκαν από τα 13,5 έως τα 20,5 λεπτά η κιλοβατώρα, που σημαίνει ότι εάν περάσει στο σύνολό της η αύξηση της χονδεμπορικής, χωρίς την επιδότηση οι τιμές θα κινούνταν στα επίπεδα των 19 έως 28 λεπτών η κιλοβατώρα. Ωστόσο όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση θα υπάρξει επιδότηση, προκειμένου οι τιμές να παραμείνουν σε κανονικά επίπεδα της τάξης των 14 έως 15 λεπτών η κιλοβατώρα και να μην έχουμε ακραίες διακυμάνσεις. Πρακτικά για το τιμολόγιο του μεγαλύτερου παρόχου της ΔΕΗ, αυτό μεταφράζεται σε μια επιδότηση της τάξης των 4 έως 5 λεπτών η κιλοβατώρα.

Βεβαίως θα πρέπει να δούμε και την συμπεριφορά και τα αντανακλάστικά που θα δείξουν οι πάροχοι, με δεδομένο ότι ήδη ένας εξ αυτών (Protergia) ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει παγωμένες τις τιμές των κυμαινόμενων τιμολογίων για τον Αύγουστο, απορροφώντας στο σύνολό της την αύξηση της χονδρεμπορικής. Σημειώνεται ότι η Protergia είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος μετά τη ΔΕΗ και η κίνησή της αποκτά ιδιαίτερη σημειολογία για την λειτουργία της αγοράς, του ανταγωνισμού αλλά και για το ρόλο που μπορούν να παίξουν οι πάροχοι απορροφώντας τη μεταβλητότητα της αγοράς ηλεκτρισμού προς όφελος των πελατών τους.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι επιδοτήσεις θα ισχύσουν για τα κυμαινόμενα τιμολόγια, δηλαδή για τα πράσινα και τα κίτρινα τιμολόγια, ενώ ίδιες θα παραμείνουν οι τιμές για όσους έχουν σταθερά μπλε τιμολόγια. Ούτως ή άλλως βέβαια τα σταθερά μπλε ολιγόμηνης διάρκειας κινούνται στα 9 με 10 λεπτά η κιλοβατώρα, που μαζί με το πάγιο για μια μέση κατανάλωση ανεβαίνουν στα 11 με 12 λεπτά η κιλοβατώρα, βρίσκονται δηλαδή κάτω από τον πήχη που αναμένεται να θέσει η κυβέρνηση για την επιδότηση.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό ενέργειας οι ανακοινώσεις για το ύψος της επιδότησης θα γίνουν στις 2 Αυγούστου και αφότου μια μέρα πριν ανακοινώσουν οι πάροχοι τις τιμές για τα κυμαινόμενα τιμολόγιά τους.
Πώς διαμορφώνεται η εικόνα για τα τιμολόγια του Αυγούστου και ποια θα είναι η επιδότηση Πώς διαμορφώνεται η εικόνα για τα τιμολόγια του Αυγούστου και ποια θα είναι η επιδότηση Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 29, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.