Από την αρχή ο χάρτης των επιδομάτων ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ - Ριζικό λίφτινγκ στα επιδόματα παιδιού και ανεργίας
Από την αρχή ο χάρτης των επιδομάτων ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ - Ριζικό λίφτινγκ στα επιδόματα παιδιού και ανεργίας
Αύξηση του επιδόματος παιδιού και αλλαγές σε άλλα δύο επιδόματα στέγασης και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αναμένεται να εξαγγελθούν εντός του 2024 στο πλαίσιο των μέτρων για τη στήριξη της οικογένειας και τον περιορισμό της υπογεννητικότητας.
Αυτό το διάστημα ειδική επιτροπή στο υπουργείο κοινωνικής συνοχής και οικογένειας αξιολογεί τα επιδόματα προκειμένου να γίνουν οι καλύτερες δυνατές παρεμβάσεις με βάση το κονδύλι ύψους περίπου 100 εκ που θα διατεθεί .
Υπενθυμίζουμε ότι το κονδύλι προήλθε από την απώλεια των επιδομάτων κυρίως των ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι φορολογούνται πλέον με βάση το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα με αποτέλεσμα αρκετοί να υπερβούν τα εισοδηματικά κριτήρια.
Οι αλλαγές σε επίδομα ανεργίας και παιδιού
Επίδομα ανεργίας: Στο μεταξύ, από το Φθινόπωρο έρχονται αλλαγές στο επίδομα ανεργίας το οποίο θα συνδέεται πλέον με τις αποδοχές και τα έτη ασφάλισης των εργαζομένων έτσι ώστε όσοι μένουν χωρίς δουλειά έχοντας καταβάλλει εισφορές για πολλά χρόνια εργασίας, να λαμβάνουν επίδομα με ένα έξτρα μπόνους ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.
Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική του νέου επιδόματος, θεσπίζεται ένα μπόνους 100-200 ευρώ που θα προστίθεται στο βασικό επίδομα ανεργίας ( σήμερα 510 ευρώ) και θα αυξομειώνεται ανά τρίμηνο, χωρίς ωστόσο να αλλάζει το όριο των 12 μηνών που χορηγείται η εν λόγω παροχή της ΔΥΠΑ.
Το μπόνους θα εισπράττουν όσοι έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης (πχ πάνω από 20 έτη) και αποδοχές πάνω από το μέσο μισθό (πχ πάνω από 1.500 ευρώ) και ταυτόχρονα δεν έχουν λάβει έως τώρα καθόλου επιδότηση ανεργίας.
Τα ποσά δεν έχουν «κλειδώσει» ακόμη αλλά αναμένεται να αποτυπωθούν άμεσα σε σχετική ΚΥΑ. Το Σεπτέμβριο το σχέδιο θα εφαρμοστεί πιλοτικά με βάση ένα δείγμα 10.000- 20.000 ανέργων που προσδιορίζεται αυτήν την περίοδο ενώ το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Επίδομα παιδιού: Σύμφωνα με πληροφορίες για το επίδομα παιδιού δεν πρόκειται να αλλάξουν τα εισοδηματικά κριτήρια αλλά θα δοθεί γενναιόδωρη αύξηση ενώ θα διευρυνθεί και ο αριθμός των δικαιούχων.
Το ποσό του επιδόματος παιδιού ανέρχεται σήμερα σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ή 84 ή 56 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.
Για το ενδεχόμενο εξομοίωσης των τριτέκνων με τους πολύτεκνους η υπουργός κοινωνικής συνοχής και οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη υπογράμμισε ότι «την αύξηση των προνομίων για τις τρίτεκνες οικογένειες το έχει θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, απλά μένει να αποφασίσει ο ίδιος σε ποιο επίπεδο θα είναι αυτή γιατί θέλει να ενισχυθούν ιδιαίτερα και το αντιλαμβανόμαστε πως έχουμε μία δημογραφική πτώση, άρα η τριτεκνη είναι μία μεγάλη οικογένεια. Να ξαναδούμε φυσικά και όλα τα προνόμια των πολυτέκνων ως προς την ενίσχυση τους. Τα τελευταία χρόνια οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι σε πολλές πολιτικές, όπως στο στεγαστικό μας πρόγραμμα «Σπίτι Μου» που είχαν μηδενικό επιτόκιο, είχαν προνόμια γιατί οι ανάγκες είναι αυξανόμενες».
Αυξομειώσεις και αυστηροποίηση των κριτηρίων μελετώνται για το επίδομα στέγασης και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ενώ καμία αλλαγή δε θα υπάρξει στα αναπηρικά επιδόματα.
Προπληρωμένη κάρτα: Στο τέλος του 2024 αναμένεται να εφαρμοστεί σταδιακά η προπληρωμένη κάρτας των επιδομάτων της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ. ( επίδομα ανεργίας, γέννησης, παιδιού κλπ)
Οι δικαιούχοι των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην τράπεζα που διατηρούν το τραπεζικό τους λογαριασμό για να λάβουν δωρεάν την προπληρωμένη κάρτα.
Σύμφωνα με τον νόμο, το 50% όλων των επιδομάτων θα πρέπει να ενταχθεί σε προπληρωμένη κάρτα.
Με την χρήση της προπληρωμένης κάρτας και την θεσμοθέτηση ορίου 50% στις αναλήψεις μετρητών η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει την φοροδιαφυγή και να ελέγξει τη χρήση των επιδομάτων που αποτελούν το 3% του ΑΕΠ.
Οι περισσότερες συναλλαγές θα γίνονται μέσω POS ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, με στόχο τη διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο χρήσης των επιδομάτων από τους δικαιούχους.
Για παράδειγμα κάποιος που παίρνει επίδομα ΟΠΕΚΑ ή επίδομα ανεργίας από ΔΥΠΑ ύψους 500 ευρώ θα μπορεί τα 250 ευρώ να τα ξοδέψει μέσω προπληρωμένης κάρτας και το άλλα 250 ευρώ μέσω μετρητών. Να σημειωθεί ότι φυσικά θα μπορεί να ξοδέψει και όλο το ποσό μέσω της κάρτας όχι όμως όλο το ποσό με μετρητά.
Ποια επιδόματα εξαιρούνται
Από τη χρήσης της προπληρωμένης κάρτας θα εξαιρεθούν τα εξής επιδόματα:
Από τη χρήσης της προπληρωμένης κάρτας θα εξαιρεθούν τα εξής επιδόματα:
Από τον ΟΠΕΚΑ
Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, τα αναπηρικά επιδόματα, το επίδομα ομογενών προσφύγων, το επίδομα στέγασης, η εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, τα έξοδα κηδείας σε περίπτωση θανάτου ανασφάλιστου υπερήλικα, το επίδομα στεγαστικής συνδρομής σε ανασφάλιστους υπερήλικες.
Από την ΔΥΠΑ
Το επίδομα λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη, το επίδομα διαθεσιμότητας και οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις που καταβάλει η ΔΥΠΑ. Ακόμη από την καταβολή μέσω της προπληρωμένης κάρτας εξαιρούνται τα άτομα με οπτική αναπηρία σε ποσοστό άνω του 80%.
Από την αρχή ο χάρτης των επιδομάτων ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ - Ριζικό λίφτινγκ στα επιδόματα παιδιού και ανεργίας
Reviewed by thespro.gr
on
Παρασκευή, Ιουλίου 05, 2024
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: