“Καμπανάκι” για τα αδήλωτα οικόπεδα και αγροτεμάχια σε Θεσπρωτία | 30 Νοεμβρίου η καταληκτική ημερομηνία

“Καμπανάκι” για τα αδήλωτα οικόπεδα και αγροτεμάχια σε Θεσπρωτία | 30 Νοεμβρίου η καταληκτική ημερομηνία


Το “καμπανάκι” χτυπά δυνατά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Θεσπρωτία, καθώς η προθεσμία δήλωσης της ακίνητης περιουσίας τους στο Κτηματολόγιο εκπνέει στις 30 Νοεμβρίου του 2024 με τους υπεύθυνους να επισημαίνουν πως καμία άλλη παράταση δεν πρόκειται να δοθεί.
Με το χρόνο να κυλά αντίστροφα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν στη διάθεση τους περίπου 4 μήνες, ώστε να αποφύγουν στο μέλλον δαπανηρές και χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες και να προστατεύσουν την περιουσία τους τόσο από τρίτους όσο και από το Ελληνικό Δημόσιο.
Η διαδικασία πλέον είναι εύκολη και απλή αφήνοντας μια για πάντα στο παρελθόν τις δύσκολες και χρονικά απαιτητικές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Η ιδιοκτήτες ακινήτων στην Θεσπρωτία μπορούν να δηλώσουν το ακίνητο τους με δύο τρόπους, είτε είτε μέσω ενός Γραφείου Κτηματογράφησης είτε μέσω της ιστοσελίδας ktimatologio.gr και συγκεκριμένα της εφαρμογής “Ψηφιακός Χάρτης”.

Αναλυτικά η διαδικασία:

Τι είναι ο Ψηφιακός Χάρτης;
Στην ιστοσελίδα ktimatologio.gr, μέσω της εφαρμογής «Ψηφιακός Χάρτης Κτηματογράφησης» maps.ktimatologio.gr, οι πολίτες και επαγγελματίες μπορούν να εντοπίσουν το ακίνητο που επιθυμούν να δηλώσουν, όπως έχει αποτυπωθεί στα προκαταρκτικά υπόβαθρα του αναδόχου κτηματογράφησης.

Πώς εντοπίζω και δηλώνω το ακίνητο μου μέσω του maps.ktimatologio.gr;
Ο χρήστης μπορεί να επισκεφτεί την εφαρμογή maps.ktimatologio.gr και να περιηγηθεί στους χάρτες, όπως θα έκανε σε μια πλατφόρμα τύπου Google Maps, για να εντοπίσει το ακίνητό του απλά κάνοντας ζουμ. Κάνοντας κλικ στο γεωτεμάχιο που τον ενδιαφέρει, θα εμφανιστούν οι διαθέσιμες πληροφορίες όπως έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων της περιμέτρου, των συντεταγμένων και της έκτασης σε τετραγωνικά μέτρα.
Αν ο χρήστης συμφωνεί με την προσωρινή αποτύπωση ή υπάρχουν μικρές αποκλίσεις στα όρια, δεν είναι απαραίτητο να διαθέτει τοπογραφικό διάγραμμα από μηχανικό για να προχωρήσει σε δήλωση, αποφεύγοντας έτσι τα επιπλέον έξοδα.
Με κλικ στον σύνδεσμο της δήλωσης, μπορεί να συνεχίσει ηλεκτρονικά τη διαδικασία, υποβάλλοντας το συμβόλαιο και πληρώνοντας με κάρτα 35 ευρώ ανά δικαίωμα. Σημαντικό είναι ότι για φυσικά πρόσωπα με περισσότερα από δύο δικαιώματα σε αγροτικές περιοχές του ίδιου Δήμου δεν υπάρχει επιπλέον χρέωση.


Τι κάνω αν διαφωνώ με την αποτύπωση του ακινήτου μου;
Σε περίπτωση που τα όρια ενός γεωτεμαχίου όπως εμφανίζονται στο maps.ktimatologio.gr δεν είναι σωστά, τότε μέσω της λειτουργίας σχεδιασμού πολυγώνου, ο κάθε χρήστης μπορεί να δημιουργήσει το δικό του προσωρινό κτηματολογικό απόσπασμα, σχεδιάζοντας ο ίδιος τα πραγματικά όρια του γεωτεμαχίου του στον χάρτη.

Πώς δηλώνω το ακίνητό μου σ ένα Γραφείο Κτηματογράφησης;
Προφανώς και υπάρχει πρόβλεψη για διά ζώσης δήλωση ακινήτου μέσω επίσκεψης σε ένα Γραφείο Κτηματογράφησης, όπου το έμπειρο προσωπικό μπορεί να δώσει αναλυτικές οδηγίες και να κατευθύνει τους πολίτες τόσο για τον τρόπο εντοπισμού του ακίνητου όσο και για εξειδικευμένες περιπτώσεις δικαιώματος κτήσης όπως είναι η χρησικτησία και η κληρονομιά.

Τι κάνω αν δεν έχω τίτλο κτήσης (συμβόλαιο)
Σε αγροτικές περιοχές, είναι συχνό το φαινόμενο πολλοί ιδιοκτήτες να μην διαθέτουν συμβόλαια που να πιστοποιούν την ιδιοκτησία τους.

Περίπτωση ιδιοκτησίας με χρησικτησία:
Ο πολίτης πρέπει να υποβάλει δύο έγγραφα με τη δήλωσή του: το έντυπο Ε9 οποιουδήποτε έτους στο οποίο δηλώνει την ιδιοκτησία του και ένα δεύτερο έγγραφο που αποδεικνύει την εικοσαετή κατοχή, όπως ένορκη βεβαίωση μάρτυρα ή άλλο αποδεικτικό έγγραφο (π.χ. προσύμφωνο, υποθήκη).

Περίπτωση μη αποδοχής κληρονομίας ή ύπαρξης κληρονομητηρίου;

Σε περίπτωση εξ αδιαθέτου διαδοχής προσκομίζονται υποχρεωτικά τα παρακάτω:
● Ληξιαρχική πράξη θανάτου
● Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών
● Πιστοποιητικό περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης
● Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης
● Ο τίτλος κτήσης του αποβιώσαντος

Σε περίπτωση διαδοχής εκ διαθήκης προσκομίζονται υποχρεωτικά τα παρακάτω:
● Ληξιαρχική πράξη θανάτου
● Αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης ή η απόφαση με την οποία κηρύχθηκε αυτή κυρία, εάν πρόκειται για ιδιόγραφη διαθήκη
● Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης άλλης διαθήκης
● Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης
● Ο τίτλος κτήσης του αποβιώσαντος

Τι κυρώσεις έχω αν δεν δηλώσω το ακίνητο μου;
Είναι σημαντικό να ενεργήσετε άμεσα, διότι μετά την εκπνοή της προθεσμίας, θα χρειαστούν πολυέξοδες και χρονοβόρες νομικές διαδικασίες για να καταχωρηθεί ένα ακίνητο στο όνομα του ιδιοκτήτη του. Ένα ακίνητο που δεν έχει δηλωθεί στο κτηματολόγιο δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, αφού δεν θα είναι εφικτή η πώληση, η γονική παροχή, η δωρεά κ.λπ., χωρίς την ολοκλήρωση αυτών των νομικών ενεργειών.

Πώς μπορώ να δω αν με επηρεάζουν οι Δασικοί Χάρτες;
Ο Ψηφιακός Χάρτης δίνει τη δυνατότητα να δείτε τους Δασικούς Χάρτες που έχουν κυρωθεί και αναρτηθεί. Έτσι, κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να δει εάν και πόσο επηρεάζεται το ακίνητό του. Η διαδικασία είναι πολύ απλή: ενεργοποιείτε το εικονίδιο με τα “επίπεδα” και επιλέγετε να δείτε τους δασικούς χάρτες ή τις περιοχές Natura.
“Καμπανάκι” για τα αδήλωτα οικόπεδα και αγροτεμάχια σε Θεσπρωτία | 30 Νοεμβρίου η καταληκτική ημερομηνία “Καμπανάκι” για τα αδήλωτα οικόπεδα και αγροτεμάχια σε Θεσπρωτία | 30 Νοεμβρίου η καταληκτική ημερομηνία Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 29, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.