Τελευταία ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες αδήλωτων ακινήτων στη Θεσπρωτία | 30 Νοεμβρίου η καταληκτική ημερομηνία

Τελευταία ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες αδήλωτων ακινήτων στη Θεσπρωτία | 30 Νοεμβρίου η καταληκτική ημερομηνία


Ο θυμόσοφος λαός μας το λέει καθαρά “το γοργόν και χάριν έχει” και αυτό καλούνται να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στη Θεσπρωτία σπεύδοντας να δηλώσουν τα ακίνητα τους μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2024, ώστε να αποφύγουν στην πορεία κοστοβόρες και χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες και να κατοχυρώσουν την περιουσία τους απέναντι σε τρίτους ή απέναντι στο Ελληνικό Δημόσιο.
Άλλωστε, όπως έχει πολλές φορές επισημανθεί από τον αρμόδιο Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη και τη Διοίκηση του Κτηματολογίου δεν αναμένεται να δοθεί καμία παράταση.
Πλέον, η δήλωση ιδιοκτησίας για την συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι μια εξαιρετικά απλή διαδικασία και απαιτεί ελάχιστο χρόνο είτε μέσω ενός Γραφείου Κτηματογράφησης είτε μέσω της ιστοσελίδας ktimatologio.gr αφήνοντας πίσω για πάντα περίπλοκες διαδικασίες και ατελείωτες ουρές.
Στην ιστοσελίδα μέσω της εφαρμογής «Ψηφιακός Χάρτης Κτηματογράφησης» maps.maps.ktimatologio.gr, οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στη Θεσπρωτία μπορούν να εντοπίσουν αρχικά το οικόπεδο ή το αγροτεμάχιο που επιθυμούν να δηλώσουν, όπως έχει αποτυπωθεί στα προκαταρκτικά υπόβαθρα, και εφόσον συμφωνούν με τα όρια του δεν υπάρχει ανάγκη υποβολής νέου τοπογραφικού , πάρα μόνο στην περίπτωση που απαιτείται ακριβέστερη αποτύπωση και απόδοση των ορίων των ακινήτων τους.
Ο Ψηφιακός Χάρτης λύνει τα χέρια στους ιδιοκτήτες, καθώς ο χρήστης μπορεί να πλοηγηθεί στην ιστοσελίδα maps.ktimatologio.gr, όπως ακριβώς θα έκανε σε οποιοδήποτε άλλο χάρτη τύπου Google Maps, και να εντοπίσει το ακίνητό του κάνοντας απλά zoom.
Μετά τον εντοπισμό του γεωτεμαχίου του στο χάρτη, ο χρήστης μπορεί να προχωρήσει σε δήλωση της ιδιοκτησίας του ψηφιακά. Ο χρήστης θα πρέπει να συμπληρώσει τη φόρμα αίτησης και να αναρτήσει στην εφαρμογή τα συνοδευτικά έγγραφα που τεκμηριώνουν την ιδιοκτησία του, δίνοντας αξία στους κόπους και τις προσπάθειες μιας ζωής.
Σε περίπτωση που τα αρχικά όρια ενός γεωτεμαχίου όπως εμφανίζονται στο maps.ktimatologio.gr, δεν είναι σωστά, τότε μέσω της λειτουργίας σχεδιασμού πολυγώνου, ο κάθε χρήστης μπορεί να δημιουργήσει το δικό του προσωρινό κτηματολογικό απόσπασμα, σχεδιάζοντας ο ίδιος τα πραγματικά όρια του γεωτεμαχίου του στον χάρτη.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχει πρόβλεψη και για τους ιδιοκτήτες που δεν διαθέτουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα ή δεν έχουν ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες (π.χ. αποδοχή κληρονομιάς) που επιβεβαιώνουν την ιδιοκτησία τους, είτε πρόκειται για περιπτώσεις χρησικτησίας είτε για κληρονομιά.
Συγκεκριμένα, σε περίπτωση χρησικτησίας, συχνό φαινόμενο σε αγροτικές περιοχές, ο ιδιοκτήτης πρέπει να υποβάλει δύο έγγραφα με τη δήλωσή του: το έντυπο Ε9 οποιουδήποτε έτους στο οποίο φαίνεται η ιδιοκτησία του και ένα δεύτερο έγγραφο που αποδεικνύει την εικοσαετή κατοχή, όπως ένορκη βεβαίωση μάρτυρα ή άλλο αποδεικτικό έγγραφο (π.χ. προσύμφωνο, υποθήκη).

Σε περίπτωση εξ αδιαθέτου διαδοχής προσκομίζονται υποχρεωτικά από τον πολίτη τα παρακάτω:
Ληξιαρχική πράξη θανάτου
Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών
Πιστοποιητικό περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης
Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης
Ο τίτλος κτήσης του αποβιώσαντος

Σε περίπτωση διαδοχής εκ διαθήκης προσκομίζονται υποχρεωτικά τα παρακάτω:
Ληξιαρχική πράξη θανάτου
Αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης ή η απόφαση με την οποία κηρύχθηκε αυτή κυρία, εάν πρόκειται για ιδιόγραφη διαθήκη
Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης άλλης διαθήκης
Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης
Ο τίτλος κτήσης του αποβιώσαντος

Τέλος, με τον Ψηφιακό Χάρτη οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να δουν αν και πόσο επηρεάζεται το ακίνητο τους από τους Δασικούς Χάρτες. Εύκολα και απλά ο ιδιοκτήτης ενεργοποιεί το εικονίδιο με τα “Eπίπεδα” και επιλέγει να δει τους δασικούς χάρτες ή τις περιοχές Natura, ρυθμίζοντας τη διαφάνεια των επιπέδων κατά το δοκούν.
Τελευταία ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες αδήλωτων ακινήτων στη Θεσπρωτία | 30 Νοεμβρίου η καταληκτική ημερομηνία Τελευταία ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες αδήλωτων ακινήτων στη Θεσπρωτία | 30 Νοεμβρίου η καταληκτική ημερομηνία Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 23, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.