Σαφάρι ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας - Πρόστιμα 22,2 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο

Σαφάρι ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας - Πρόστιμα 22,2 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο




Με το δόγμα "νόμος και τάξη" σκοπεύει να κινηθεί στην αγορά εργασίας η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, θέτοντας σε εγρήγορση τους ελεγκτικούς μηχανισμούς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όπου παρατηρούνται υψηλά ποσοστά παραβατικότητας σε πολλούς κλάδους. Ηδη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, στο πρώτο εξάμηνο διενεργήθηκαν πάνω από το 50% των ετήσιων ελέγχων, ενώ τα πρόστιμα έφτασαν στα 22,2 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση των ελέγχων θα συνδυαστεί προσεχώς και με ενίσχυση των ελεγκτών από νέο προσωπικό ύστερα από σχετικό αίτημα της Αρχής που εξετάζεται θετικά από την κ. Κεραμέως.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία των ελέγχων που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2024 διενεργήθηκαν 38.220 έλεγχοι (έναντι ετήσιου στόχου για 67.000 ελέγχους) και επιβλήθηκαν πρόστιμα 22,2 εκατ. ευρώ για 8.261 παραβάσεις.

Στην κορυφή των παραβάσεων του εξαμήνου είναι η αδήλωτη εργασία, ακολουθεί η μη τήρηση καταστάσεων προσωπικού, ενώ σε υψηλή θέση είναι και οι παραβάσεις για την ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Τα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία έφτασαν στα 6,7 εκατ. ευρώ, για μη καταβολή δεδουλευμένων ανήλθαν σε 2,1 εκατ. ευρώ, για μη τήρηση καταστάσεων προσωπικού έφτασαν στα 3,9 εκατ. ευρώ, ενώ για την πλημμελή εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας επιβλήθηκαν πρόστιμα 2,6 εκατ. ευρώ.
Πιλοτικά η ψηφιακή κάρτα εργασίας σε τουρισμό – επισιτισμό

Το γεγονός πάντως ότι οι παραβάσεις στην ψηφιακή κάρτα εργασίας πληθαίνουν, αν κρίνει κανείς από τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στο πρώτο εξάμηνο, καταδεικνύει ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα της ψηφιακής καταγραφής του χρόνου εργασίας με ζημιωμένους τους εργαζόμενους τους οι οποίοι εργάζονται παραπάνω και πληρώνονται τα ίδια ή και λιγότερα.

Η καθολική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων της υπουργού Εργασίας Νίκης Κεραμέως και το μεγάλο στοίχημα είναι η επέκτασή της από το φθινόπωρο στον τουρισμό και τον επισιτισμό, όπως ανακοίνωσε η ίδια μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Οι δύο κλάδοι απασχολούν πάνω από 700.000 εργαζόμενους σε ετήσια βάση και συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά παραβατικότητας σύμφωνα με τους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας.

Η πιλοτική εφαρμογή θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα τρίμηνο, που σημαίνει ότι η υποχρεωτική εφαρμογή πάει για την τουριστική σεζόν του 2025.

Αν λάβει κανείς υπόψη μάλιστα ότι οι περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις μετά το φθινόπωρο είτε κλείνουν είτε υπολειτουργούν χωρίς να απασχολούν προσωπικό, γίνεται αντιληπτό ότι η ψηφιακή κάρτας εργασίας θα εφαρμοστεί πιλοτικά από το φθινόπωρο και μέσα στο καταχείμωνο σε τουριστικές επιχειρήσεις πολλές εκ των οποίων δεν θα έχουν εργαζόμενους να τη χρησιμοποιήσουν!
Σαφάρι ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας - Πρόστιμα 22,2 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο Σαφάρι ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας - Πρόστιμα 22,2 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουλίου 11, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.