Η Προεδρία του Δικτύου UNIADRION στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Η Προεδρία του Δικτύου UNIADRION στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων




Με την έναρξη της ελληνικής προεδρίας του Διεθνούς Δικτύου Πανεπιστημίων Αδριατικής & Ιονίου UniAdrion, η Ελλάδα αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στην προώθηση της διαπανεπιστημιακής συνεργασίας στην περιοχή Αδριατικής-Ιονίου. H Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου θα είναι η νέα Πρόεδρος του UniAdrion για έναν χρόνο.

Το δίκτυο UniAdrion ιδρύθηκε στις 20 Μαΐου 2000, με την υπογραφή της Διακήρυξης της Ancona από τους Υπουργούς Εξωτερικών έξι χωρών, παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Romano Prodi, ως ένα Δίκτυο Πανεπιστημίων των χωρών της περιοχής της Αδριατικής-Ιονίου. Σκοπός του δικτύου, στο οποίο σήμερα συμμετέχουν 53 Πανεπιστήμια από 10 χώρες είναι η ενδυνάμωση της διεθνούς συνεργασίας και η ενίσχυση της ειρήνης, της ασφάλειας, της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας των χωρών της περιοχής Ιονίου Αδριατικής, με σεβασμό στη δημοκρατία, το περιβάλλον, την ιστορία και τον πολιτισμό.

Το δίκτυο UniAdrion προάγει την ακαδημαϊκή και ερευνητική συνεργασία μέσα από προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών διά ζώσης/εξ αποστάσεως, δράσεις κατάρτισης, θερινά σχολεία και κοινά ερευνητικά προγράμματα. Η διακρατική/διαπανεπιστημιακή συνεργασία αφορά σε θέματα συναφή με τους πυλώνες της ευρωπαϊκής στρατηγικής της μακροπεριφέρειας Αδριατικής–Ιονίου (EUSAIR), όπως οικονομική ανάπτυξη, πολιτιστική κληρονομιά, βιώσιμο τουρισμό, γαλάζια ανάπτυξη, μεταφορές, ενέργεια, περιβάλλον και αειφορία.

Το 2025, το δίκτυο θα γιορτάσει 25 χρόνια από την ίδρυσή του. Στο διάστημα αυτό, το UniAdrion έχει εδραιώσει τον ρόλο του στην ακαδημαϊκή και επιστημονική διασύνδεση μεταξύ των Πανεπιστημίων στην περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου, προωθώντας την ακαδημαϊκότητα, ενθαρρύνοντας την κινητικότητα φοιτητών και καθηγητών και ενδυναμώνοντας τον πολιτιστικό και επιστημονικό διάλογο μεταξύ των χωρών μελών.

Το πρόγραμμα της ελληνικής Προεδρίας UniAdrion (2024-2025) προβλέπει την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, συνεδρίων και εργαστηρίων, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με τοπικούς φορείς και την επέκταση των υφιστάμενων εκπαιδευτικών δικτύων. Αξίζει να τονιστεί ότι το EUSAIR Forum, το οποίο προγραμματίζεται για τον Μάιο του 2025, αποτελεί μια θεμελιώδη ευκαιρία για συζήτηση και σχεδιασμό κοινών στρατηγικών για την ανάπτυξη της περιοχής.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεσμεύεται να ενισχύσει περαιτέρω αυτούς τους δεσμούς με την προώθηση νέων ερευνητικών προγραμμάτων και μορφωτικών ανταλλαγών και να συνεχίσει τις προσπάθειες για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος μέσω της εκπαίδευσης και της επιστημονικής έρευνας στην περιοχή Αδριατικής-Ιονίου.
Η Προεδρία του Δικτύου UNIADRION στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Η Προεδρία του Δικτύου UNIADRION στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 13, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.