Πήραν μόνο τις υποχρεώσεις για τη χερσαία ζώνη, αναμένουν τα χρήματα

Πήραν μόνο τις υποχρεώσεις για τη χερσαία ζώνη, αναμένουν τα χρήματα


Το Δημοτικό Συμβούλιο συζήτησε την σύμβαση παραχώρησης και όσα αυτή προβλέπει για τον Δήμο και την ευρύτερη περιοχή και θα επανέλθει σε δύο νέες συνεδριάσεις ώστε να εξεταστούν διεξοδικά όλα τα ζητήματα που δεν είναι και λίγα.

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Νταής ανέφερε ότι η ΚΥΑ που θα καθορίζει τον τρόπο απόδοσης του αντισταθμιστικού τέλους το οποίο υπολογίζεται συνολικά για τους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών στα 220.000 ευρώ δεν έχει εκδοθεί όταν τα έξοδα για τη συντήρηση των περιοχών που ήλθαν από τον ΟΛΗΓ στους δύο Δήμους θα ξεπερνούν τις 550.000 ευρώ.

Επίσης, δεν προβλέπονται ανταποδοτικά τέλη από τον ΟΛΗΓ προς τον Δήμο για την αποκομιδή των απορριμμάτων (συμπεριλαμβανομένων των απορριμμάτων των πλοίων που προσεγγίζουν το Λιμάνι) και τη διοχέτευση των λυμάτων, που θα επιβαρύνουν σημαντικά τα αντίστοιχα δημοτικά συστήματα.

Ο Αντώνης Μπέζας με αίτημα του οποίου έγινε η πρώτη συζήτηση, ανέφερε ότι υπάρχουν μεγάλα κενά στη σύμβαση.

Από τις διατάξεις του νόμου που κύρωσε τη σύμβαση παραχώρησης δεν προκύπτει ρητά η υποχρέωση του παραχωρησιούχου ομίλου GRIMALDI να κατασκευάσει τη μαρίνα της Ηγουμενίτσας, ούτε αν θα γίνουν έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των τουριστικών καταφυγίων σε Πλαταριά, Σύβοτα και Σαγιάδα. Όλα παραπέμπονται στο Προγραμματικό Σχέδιο Ανάπτυξης της ΟΛΗΓ ΑΕ που θα κατατεθεί για έγκριση από το Διοικητικό της Συμβούλιο, στο οποίο μετέχουν και εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ, μέχρι το τέλος Ιουνίου. Το Σχέδιο αυτό θα επικαιροποιείται κάθε 10 χρόνια ενώ κάθε χρόνο ο ΟΛΗΓ θα ενημερώνει το Δημόσιο για την πορεία εκτέλεσης των προβλέψεών του.

Επιπλέον, με βάση τη σύμβαση παραχώρησης ο Δήμος αναλαμβάνει τη συντήρηση όλων των υποδομών εκτός της χερσαίας ζώνης του ΟΛΗΓ που σχετίζονται με τη λειτουργία του Λιμένα, την ώρα, ανέφερε ο κ. Μπέζας, που το κράτος δηλώνει ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τον παραλιακό άξονα Πρέβεζα- Ηγουμενίτσα και τον Περιφερειακό της Ηγουμενίτσας, χωρίς τον οποίον δεν μπορεί να λειτουργήσει η πόλη…

Ο χώρος στάθμευσης, χωρητικότητας 240 θέσεων, απέναντι από το κτίριο της Περιφέρειας στην Ηγουμενίτσα βρίσκεται στη χερσαία ζώνη του ΟΛΗΓ που είναι και ο αποκλειστικά υπεύθυνος για τη συντήρησή του αλλά προορίζεται αποκλειστικά για τη δωρεάν στάθμευση του κοινού και των περιοίκων.



Στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν μαζί του στελέχη του Ομίλου Grimaldi δήλωσαν στον Δήμαρχο Παναγιώτη Νταή ότι δεν θα είχαν αντίρρηση, αν τους δοθεί η δυνατότητα υποπαραχώρησης, να περιέλθει στη διαχείριση του Δήμου και για αυτό το λόγο ο Δήμος μελετά τη δημιουργία οργανωμένου χώρου ελεγχόμενης στάθμευσης.

Όσον αφορά στα κτίρια στο παλιό Λιμάνι που στεγάζονται σήμερα το Τελωνείο Ηγουμενίτσας και η Περιφερειακή Διεύθυνση του Λιμενικού, αυτά αν και ανήκουν στη χερσαία ζώνη του ΟΛΗΓ θα περιέλθουν για διαχείριση στο Δήμο για χρήσεις πολιτισμού, όπως προβλέπει και το master plan του Λιμανιού, μόνο όταν φύγουν από εκεί οι συγκεκριμένες υπηρεσίες γεγονός που αποτελεί πρόβλημα αφού για το Τελωνείο δεν έχει προβλεφθεί χώρος για τη μεταστέγασή του.

Σε αναμονή λοιπόν της δεύτερης κρίσιμης συνεδρίασης που το Δημοτικό Συμβούλιο θα καταλήξει σε προτάσεις και αιτήματα τόσο προς την Κυβέρνηση όσο και προς τον όμιλο Grimaldi, ζητώντας για ορισμένα από αυτά να υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις (σε συνεννόηση και με άλλους Δήμους στους οποίους έχουν γίνει παραχωρήσεις των Λιμανιών τους) και για άλλα να υπάρξουν προβλέψεις στο Προγραμματικό Σχέδιο Ανάπτυξης.

Πήραν μόνο τις υποχρεώσεις για τη χερσαία ζώνη, αναμένουν τα χρήματα Πήραν μόνο τις υποχρεώσεις για τη χερσαία ζώνη, αναμένουν τα χρήματα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 02, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.