Ηγουμενίτσα: Ανατροπή στην υπόθεση έκπτωσης των συμβούλων | Δικαιώθηκαν δύο εξ' αυτών και επιστρέφουν

Ηγουμενίτσα: Ανατροπή στην υπόθεση έκπτωσης των συμβούλων | Δικαιώθηκαν δύο εξ' αυτών και επιστρέφουν


Η υπόθεση της έκπτωσης των 14 δημοτικών συμβούλων του Δήμου Ηγουμενίτσας ξεκίνησε όταν καταγγελία πολίτη προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας αποκάλυψε ότι αρκετοί αιρετοί είχαν οφειλές προς τον Δήμο και τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ηγουμενίτσας (ΔΕΥΑΗ).
Η νομοθεσία προβλέπει ότι οι οφειλές αυτές, άνω των 300 ευρώ, έπρεπε να έχουν εξοφληθεί ή ρυθμιστεί μέχρι τις 2 Ιανουαρίου, διαφορετικά οι αιρετοί τίθενται αυτοδίκαια έκπτωτοι από τα καθήκοντά τους.
Ο έλεγχος από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση είχε ως αποτέλεσμα την έκπτωση 14 δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων, συμπεριλαμβανομένων πέντε δημοτικών συμβούλων, τριών εκ των οποίων ήταν αντιδήμαρχοι, και εννέα συμβούλων τοπικών κοινοτήτων. 
Δύο από τους έκπτωτους συμβούλους, οι κ. Αλέκος Πάσχος και Λευτέρης Κώστας, αποφάσισαν να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ζητώντας την προσωρινή αποκοπή, την αναστολή και την ακύρωση της απόφασης έκπτωσής τους. 
Οι αιτήσεις τους για προσωρινή αποκοπή και αναστολή της απόφασης εξετάστηκαν και σήμερα Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες του thespro.gr, το ΣτΕ τους δικαίωσε, επιτρέποντάς τους να επιστρέψουν στα καθήκοντα των δημοτικών συμβούλων Ηγουμενίτσας μέχρι την τελική εκδίκαση της υπόθεσης.
Αυτό σημαίνει ότι οι αναπληρωτές που πρόσφατα ορκίστηκαν θα πρέπει να παραδώσουν τις έδρες τους, προκαλώντας περαιτέρω αναταραχή. 
Η τελική εκδίκαση της υπόθεσης από το ΣτΕ, για την ακύρωση της απόφασης, έχει οριστεί για τις 24 Οκτωβρίου 2024.
Η προσωρινή επιστροφή των δύο συμβούλων αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, όχι μόνο μεταξύ των αναπληρωτών που θα πρέπει να αποχωρήσουν, αλλά και μεταξύ των υπόλοιπων έκπτωτων συμβούλων. 
Είναι πιθανό ότι και οι υπόλοιποι 12 δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι θα επιλέξουν να ακολουθήσουν την ίδια νομική οδό και να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για την αναστολή της απόφασης έκπτωσής τους.
Αυτή η κατάσταση δημιουργεί ένα δύσκολο και ασταθές περιβάλλον για τη δημοτική αρχή Ηγουμενίτσας, με πολλές προκλήσεις για την ομαλή λειτουργία και τη λήψη αποφάσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο. 
Η υπόθεση της έκπτωσης των 14 δημοτικών συμβούλων του Δήμου Ηγουμενίτσας και η δικαίωση δύο εξ αυτών, αποτελεί μια πολυδιάστατη και κρίσιμη εξέλιξη. 
Οι νομικές και πολιτικές επιπτώσεις της υπόθεσης θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την πολιτική σκηνή της Ηγουμενίτσας και το επόμενο χρονικό διάστημα.
Ηγουμενίτσα: Ανατροπή στην υπόθεση έκπτωσης των συμβούλων | Δικαιώθηκαν δύο εξ' αυτών και επιστρέφουν Ηγουμενίτσα: Ανατροπή στην υπόθεση έκπτωσης των συμβούλων | Δικαιώθηκαν δύο εξ' αυτών και επιστρέφουν Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 28, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.