Ο Καλφόγλου, το τοπικό ΠΑΣΟΚ και η ύδρευση της Θεσπρωτίας

Ο Καλφόγλου, το τοπικό ΠΑΣΟΚ και η ύδρευση της Θεσπρωτίας

Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί


Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας την 31η Μαΐου 2024, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ και δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού Νταή που στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Καλφόγλου, κατηγόρησε την προηγούμενη δημοτική αρχή για το υψηλό κόστος λειτουργίας της ΔΕΥΑΗ, ειδικά για το κόστος ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων υδροδότησης. 
Με αξιοθαύμαστη αλαζονεία, υποσχέθηκε ότι «θα κάνει ό,τι μπορεί να έρθει το νερό από την Σκέφαρη» (μάλλον ήθελε να πει Λαγκάβιτσα και μπερδεύτηκε, αλλά λίγη σημασία έχει), αν και οι ΔΕΥΑ αναμένεται να συγχωνευτούν σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος του 2024.


Ας δούμε όμως ποιος πραγματικά ευθύνεται για την κακοδιαχείριση του έργου ύδρευσης από τις πηγές της Λαγκάβιτσας, ένα έργο που μαζί με τις πηγές Σουλίου, των Αναβρυστικών και των Πέντε Εκκλησιών θα έλυνε το θέμα της υδροδότησης σε όλο το νομό Θεσπρωτίας, υπενθυμίζοντας του κ. Καλφόγλου μερικά γεγονότα από το παρελθόν:
Το 1984, όταν ανατέθηκε η μελέτη ύδρευσης του Νομού Θεσπρωτίας από τις πηγές Λαγκάβιτσας, στην κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ. 
Στην με αριθμό 438/14-12-1993 ερώτηση του βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Ηλία Βεζδρεβάνη, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Δασκαλάκης απάντησε στις 30-12-1993: «Η επιλογή της πηγής Λαγκάβιτσας για την ύδρευση του Νομού στηρίχθηκε στα παρακάτω δεδομένα: Η ελάχιστη παροχή της πηγής σε περιόδους ξηρασίας ανέρχεται σε 50.000 κυβικά ανά εικοσιτετράωρο, ποσότητα ικανή να καλύψει τις ανάγκες του νομού... Η υψομετρική θέση (απόλυτο υψόμετρο 195 μέτρα) επιτρέπει την ύδρευση των περισσοτέρων περιοχών με φυσική ροή. Η ποιότητα του νερού από εξετάσεις που έχουν γίνει είναι άριστη... Με την αριθμ. 5/7-12-1992 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου προτάθηκε για ένταξη στο 2ο Κ.Π.Σ. 1994-1999 το έργο "ύδρευση Θεσπρωτίας από πηγές Λαγκάβιτσας" με προϋπολογισμό 3 δισ. δρχ.» .

Το 1996, το ΠΑΣΟΚ ήταν πάλι στην εξουσία. 
Στην με αριθμό 473/7-11-96 ερώτηση του κ. Βεζδρεβάνη, ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Λ Παπαδήμας, απάντησε στις 29-11-96:
«...Για την οριστική αντιμετώπιση των υδρευτικών προβλημάτων του Νομού έχει ανατεθεί στο παρελθόν η μελέτη "Ύδρευση του Νομού Θεσπρωτίας από πηγές Λαγκάβιτσας και Αχέροντα". Σήμερα έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο στάδιο (προμελέτη) και η προεκτίμηση του κόστους του έργου ανέρχεται σε 11.000.000 δρχ.» .

Το 1998, το ΠΑΣΟΚ ήταν και πάλι στην εξουσία. 
Στην με αριθμό 3568/6-11-98 ερώτηση του κ. Βεζδρεβάνη, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Γ. Φλωρίδης απάντησε στις 24-11-98:
«... Προβλήματα στην υδροδότηση των Ο.Τ.Α. πάντα προκύπτουν, αντιμετωπίζονται όμως άμεσα και αποτελεσματικά με μελέτες, που συντάσσονται από την Τ.Υ.Δ.Κ. Νέες πηγές ύδρευσης έχουν επισημανθεί και είναι οι μεγάλες πηγές του Σουλίου, της Λαγκαβίτσας, των Αναβρυστικών και των Πέντε Εκκλησιών, οι οποίες θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα ύδρευσης των Ο.Τ.Α. του Νομού Θεσπρωτίας. 'Ηδη έχει συνταχθεί μελέτη σε οριστικό σχέδιο, που προβλέπεται να υδρεύσει το σύνολο σχεδόν του Νομού από τις παραπάνω πηγές. Προεγκρίθηκε ποσό 2,5 δισ. δραχμών για να δημοπρατηθεί τμήμα του έργου...» .

Επομένως, θα συνιστούσαμε στον κ. Καλφόγλου να ρωτήσει τους τοπικούς συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ το πού πήγαν τα χρήματα που δαπανήθηκαν για μελέτες και έργα ύδρευσης (πηγές Σουλίου, Λαγκαβίτσας, Αναβρυστικών και Πέντε Εκκλησιών) όλα αυτά τα χρόνια. 
Να τους ρωτήσει πού είναι οι σωλήνες που αγοράστηκαν και γιατί δεν ολοκληρώθηκε ποτέ το έργο ύδρευσης από τις πηγές Λαγκάβιτσας, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις και δαπάνες εκατομμυρίων.
Δεν είναι δυνατόν αυτοί που ευθύνονται για τη μη ολοκλήρωση ενός έργου, που με φυσική ροή θα υδροδοτούνταν οι περισσότερες περιοχές της Ηγουμενίτσας, να μας κουνάνε το δάχτυλο από πάνω και να προσπαθούν να επιρρίψουν τις ευθύνες αλλού για το υψηλό κόστος του ηλεκτρισμού των αντλιοστασίων, που αναγκαστικά κατασκευάστηκαν. 
Ο κ. Καλφόγλου και οι σύντροφοί του στο ΠΑΣΟΚ, πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τις αποτυχημένες πολιτικές τους και να σταματήσουν να παίζουν το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών, λες και εμείς γεννηθήκαμε εχτές και αυτοί προέρχονται από "παρθενογένεση".

Κύριε Καλφόγλου, το θράσος σας ξεπερνά κάθε όριο. 
Αντί να κατηγορείτε τους άλλους, κοιτάξτε τον πολιτικό σας χώρο και τις επιλογές που κάνατε τα τελευταία 40 χρόνια. Η ιστορία είναι αμείλικτη και η πραγματικότητα ακόμα περισσότερο. 
Η Θεσπρωτία δεν χρειάζεται άλλες υποσχέσεις. Χρειάζεται υπευθυνότητα και έργα που δεν μένουν στα χαρτιά.
Ο Καλφόγλου, το τοπικό ΠΑΣΟΚ και η ύδρευση της Θεσπρωτίας Ο Καλφόγλου, το τοπικό ΠΑΣΟΚ και η ύδρευση της Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 02, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.