Γιατί θα υπάρχει μόνο μία καντίνα φέτος στο Μακρυγιάλι | Δύσκολη απόφαση που έπρεπε να ληφθεί

Γιατί θα υπάρχει μόνο μία καντίνα φέτος στο Μακρυγιάλι | Δύσκολη απόφαση που έπρεπε να ληφθεί


Σε προηγούμενο άρθρο μας αναφέραμε ότι δεν θα λειτουργήσει καμία καντίνα στο Μακρυγιάλι φέτος. Ωστόσο, μετά από νεότερες πληροφορίες, διευκρινίζεται ότι τελικά θα τοποθετηθεί μία καντίνα στο τέλος της παραλίας Μακρυγιάλι, ενώ οι υπόλοιπες έξι θέσεις θα βρίσκονται στο Δρέπανο. 

Έτσι τελικά οι θέσεις θα είναι οι εξής:
  • Καντίνες: 6 θέσεις στο Δρέπανο και 1 θέση στο τέλος της παραλίας Μακρυγιάλι.
  • Ομπρέλες και ξαπλώστρες: 7 θέσεις συνολικά στο Δρέπανο.
  • Θαλάσσια μέσα αναψυχής: 1 θέση στο Δρέπανο.

Φέτος αποφασίστηκε να μειωθούν οι καντίνες στο Μακρυγιάλι, με εξαίρεση μία θέση στο τέλος της παραλίας, λόγω των σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων που προκάλεσε η αλόγιστη εγκατάστασή τους τα προηγούμενα χρόνια. Η διάβρωση της ακτής και η καταστροφή της τοπικής χλωρίδας ήταν καταστροφικές, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αυστηρότερη διαχείριση για την προστασία της παραλίας.

Είναι οφθαλμοφανές, πως στα σημεία στο Μακρυγιάλι που έχει αποψιλωθεί η βλάστηση για να τοποθετηθούν τους καλοκαιρινούς μήνες καντίνες και να δημιουργηθούν θέσεις στάθμευσης, το πρόβλημα είναι εντονότερο.

Δείτε το ως ήταν το  Μακρυγιάλι το 2015 και πως είναι σήμερα


Η παραλία του Δρεπάνου αποτελεί ένα από τα φυσικά στολίδια της περιοχής μας και η ανάγκη για την προστασία της είναι επιτακτική. 

Τα τελευταία χρόνια έχουν ληφθεί αρκετές αποφάσεις και έχουν γίνει ορισμένα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά χρειάζονται περισσότερες και πιο αποτελεσματικές ενέργειες.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  1. Σύσκεψη Φορέων (Δεκέμβριος 2021): Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τότε, αποφασίστηκε η ανάγκη για περιορισμό της ανθρώπινης παρέμβασης, η αποκατάσταση των αμμοθινών με φύτευση δέντρων και η εκπόνηση μελέτης για τα αίτια της διάβρωσης. Αυτές οι αποφάσεις ήταν ένα σημαντικό βήμα, αλλά η υλοποίησή τους ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε, αφού δεν υπήρξε και η απαραίτητη συνεργασία με την τότε διοίκηση του ΟΛΗΓ.

  2. Δημοτικό Συμβούλιο (Φεβρουάριος 2024): Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Φεβρουάριο του 2024, καθορίστηκαν από το νέο Δήμαρχο κ. Παναγιώτη Νταή, τρεις πυλώνες στήριξης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων:

    • Άμεσες δράσεις καθαρισμού και αποκατάστασης για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
    • Συγκεκριμένες παρεμβάσεις και μέτρα αναχαίτισης των έντονων διαβρωτικών φαινομένων σε επιλεγμένα σημεία της ακτογραμμής που παρουσιάζουν στοιχεία κατεπείγουσας αντιμετώπισης.
    • Εκπόνηση διεπιστημονικής μελέτης για τα αίτια πρόκλησης του φαινομένου και για τα αναγκαία μεγάλα και μόνιμα έργα που θα δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα.

Από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, έχουν πραγματοποιηθεί ορισμένα σημαντικά βήματα για την προστασία του Δρεπάνου, ενώ χρειάζεται να γίνουν ακόμα πιο πολλά:

  1. Άμεσες Δράσεις Καθαρισμού και Αποκατάστασης: Δράσεις καθαρισμού και αποκατάστασης έχουν εκτελεστεί για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Αυτές οι δράσεις περιλαμβάνουν την απομάκρυνση φερτών υλικών και την αποκατάσταση του οδοστρώματος.

  2. Έγκριση Χρηματοδότησης (Ιανουάριος 2024): Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενέκρινε έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 300.000 ευρώ προς τον Δήμο Ηγουμενίτσας για έργα αποκατάστασης ζημιών που προκλήθηκαν στο παραλιακό μέτωπο Δρέπανο – Μακρυγιάλι από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα, καθώς και για μέτρα προστασίας των παραλιών.

  3. Προγραμματισμός Μελετών: Έχει δρομολογηθεί η εκπόνηση μελετών για τα αίτια της διάβρωσης και τα απαραίτητα μεγάλα έργα. Αυτές οι μελέτες είναι κρίσιμες για την κατανόηση των αιτιών της διάβρωσης και τη διατύπωση αξιόπιστων προτάσεων προστασίας.

Για να διασφαλίσουμε την αειφορία της παραλίας Δρέπανο και να προστατεύσουμε αυτό το φυσικό στολίδι, πρέπει να ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα, όπως:

  1. Διεπιστημονική Μελέτη: Η εκπόνηση διεπιστημονικής μελέτης είναι απαραίτητη για την κατανόηση των αιτιών της διάβρωσης και τη διατύπωση αξιόπιστων προτάσεων προστασίας. Αυτή η μελέτη θα πρέπει να εξετάσει όλους τους παράγοντες που συμβάλλουν στη διάβρωση της ακτής, όπως η κλιματική αλλαγή, η ανθρώπινη δραστηριότητα και οι φυσικοί παράγοντες.

  2. Υλοποίηση Έργων: Με βάση τις προτάσεις της μελέτης, θα πρέπει να υλοποιηθούν μεγάλα και μόνιμα έργα για την προστασία και αποκατάσταση της ακτής. 

  3. Συνεργασία με Ειδικούς: Η συνεργασία με ειδικούς και επιστήμονες είναι απαραίτητη για τη διαμόρφωση και υλοποίηση των κατάλληλων μέτρων προστασίας. Οι τοπικές αρχές θα πρέπει να συνεργαστούν με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα για την εκπόνηση και εφαρμογή των μελετών.

  4. Ευαισθητοποίηση του Κοινού: Η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία της προστασίας της παραλίας του Δρεπάνου και του Μακρυγιαλίου είναι κρίσιμη. Εκστρατείες ενημέρωσης και εκπαιδευτικά προγράμματα μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση των προβλημάτων και στη διαμόρφωση μιας κουλτούρας προστασίας του περιβάλλοντος.

Δείτε πως ήταν το Μακρυγιάλι πριν από μόλις 15 χρόνια

Η παραλία Δρέπανο - Μακρυγιάλι, είναι ένας πολύτιμος φυσικός πόρος που πρέπει να προστατευθεί για τις επόμενες γενιές. Η αδράνεια και η καθυστέρηση στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας μπορεί να οδηγήσει στην ανεπανόρθωτη καταστροφή της παραλίας. Είναι σημαντικό να ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της διάβρωσης και την αποκατάσταση της ακτής.

Η προστασία του Δρεπάνου δεν είναι μόνο θέμα περιβαλλοντικής ευθύνης, αλλά και κοινωνικής και οικονομικής αναγκαιότητας. Η παραλία αποτελεί σημαντικό τουριστικό πόλο έλξης και συμβάλλει στην τοπική οικονομία. Η διατήρηση της παραλίας είναι κρίσιμη για την ευημερία της τοπικής κοινότητας και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Είναι ευθύνη όλων μας να διασφαλίσουμε ότι το Δρέπανο θα συνεχίσει να αποτελεί έναν όμορφο και βιώσιμο προορισμό για τις επόμενες γενιές. Η άμεση λήψη μέτρων και η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι απαραίτητες για την επίτευξη αυτού του στόχου. Όπως και η κατανόηση των πολιτών, στις δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις, που προς τιμήν έλαβε ο νέος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Νταής, χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος.

Γιατί θα υπάρχει μόνο μία καντίνα φέτος στο Μακρυγιάλι | Δύσκολη απόφαση που έπρεπε να ληφθεί Γιατί θα υπάρχει μόνο μία καντίνα φέτος στο Μακρυγιάλι | Δύσκολη απόφαση που έπρεπε να ληφθεί Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 08, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.