Ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από το Δήμο Ηγουμενίτσας

Ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από το Δήμο Ηγουμενίτσας


Ο Δήμος Ηγουμενίτσας προχώρησε στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού προγράμματος για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, όπως απαιτείται από τον νόμο 4830/2021. 
Το πρόγραμμα αυτό εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της 25ης Απριλίου 2024 και φέρει τον αριθμό απόφασης 179/2024​​ .

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 12 μηνών και περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων για την ορθολογική και αποτελεσματική διαχείριση των αδέσποτων ζώων, με στόχο την προστασία και την ευζωία τους . 

Βασικές δράσεις του προγράμματος είναι:
  • Περισυλλογή: Τα αδέσποτα ζώα περισυλλέγονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και μεταφέρονται στο καταφύγιο ζώων.
  • Παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης: Περιλαμβάνει τον έλεγχο της υγείας, τον εμβολιασμό και την παροχή αναγκαίας ιατρικής φροντίδας.
  • Ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή: Όλα τα αδέσποτα ζώα σημαίνονται ηλεκτρονικά και καταγράφονται στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ).
  • Στείρωση: Η στείρωση είναι υποχρεωτική για να ελεγχθεί ο πληθυσμός των αδέσποτων.
  • Υιοθεσία: Προώθηση της υιοθεσίας των αδέσποτων ζώων από τους δημότες.

Η υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος βασίζεται σε συνεργασία με ιδιώτες κτηνιάτρους, φιλοζωικά σωματεία και εθελοντές πολίτες . Η διαδικασία περιλαμβάνει τη συλλογή αιτημάτων από δημότες, την αξιολόγηση και παροχή κτηνιατρικής φροντίδας, και την επανένταξη ή υιοθεσία των ζώων .
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος είναι η επαρκής χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών του προγράμματος . 
Για την ολοκλήρωση και επέκταση των εγκαταστάσεων του καταφυγίου, ο Δήμος σκοπεύει να δεσμεύσει το ποσό των 376.132,32 ευρώ από τον προϋπολογισμό του . 
Επιπλέον, η σίτιση και η ιατρική φροντίδα των αδέσποτων ζώων απαιτούν σημαντικούς πόρους, οι οποίοι πρέπει να εξασφαλιστούν συνεχώς.
Το Δημοτικό Συμβούλιο της Ηγουμενίτσας, λαμβάνοντας υπόψη την αναγκαιότητα και τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, ενέκρινε το πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, το οποίο αναμένεται να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των αδέσποτων ζώων και να μειώσει τον αριθμό τους μέσω συστηματικών δράσεων και συνεργασιών . 
Η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από τη συνεχή υποστήριξη και τη σωστή εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων .
Ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από το Δήμο Ηγουμενίτσας Ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από το Δήμο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 15, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.