Η Λ.Σ. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ Δ.Σ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΗΓ Α.Ε.

Η Λ.Σ. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ Δ.Σ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΗΓ Α.Ε.



«…. Τι περιμένετε; Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα σας κάνουν
Κι ότι οι αχόρταγοι κάτι θε να σας δώσουν!
Οι λύκοι θα σας ταΐσουνε αντί να σας καταβροχθίσουν!
Από φιλία Θα σας προσκαλέσει η τίγρη. Να της βγάλετε τα δόντια!
Τέτοια περιμένετε!»*

Αυτοί οι στίχοι του Μπρεχτ περιγράφουν με τον καλύτερο τρόπο την συζήτηση που έγινε στο Δ.Σ. της Ηγουμενίτσας με θέμα : «Διατύπωση προτάσεων για συμπερίληψη έργων και δράσεων στο Αρχικού Προγραμματικού Σχεδίου Ανάπτυξης (Α.Π.Σ.Α.) του ΟΛΗΓ».

Στην πλειοψηφία των προτάσεων δύσκολα μπορεί να διαφωνήσει κάποιος. Αγνοήθηκε όμως ότι οι προτάσεις που έγιναν δεν απευθύνονται στον Οργανισμό Λιμένα γενικά, αλλά στη ΟΛΗΓ Α.Ε. . Mια εταιρεία που το 67% των μετοχών της ανήκει πλέον στον όμιλο GRIMALDI. Τα δε προβλήματα που γεννά η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού ήταν από την αρχή γνωστά. (Τουλάχιστον η Λ.Σ. είχε από καιρό επισημάνει.) Ο GRIMALDI έχει ήδη κάνει γνωστές τις προθέσεις του. Οι ερασιτέχνες ψαράδες της Πλαταριάς περιγράψανε στο Δ.Σ με μελανά χρώματα την κατάσταση που έχει ήδη διαμορφωθεί στον τόπο τους, με την αλλαγή του ιδιοκτησιακού της ΟΛΗΓ Α.Ε.. Αναμενόμενο και καθόλου παράξενο αφού ο όμιλος πήρε την ΟΛΗΓ Α.Ε. με σκοπό να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του και όχι για να προσφέρει κοινωνικό έργο. Για να το πετύχει θα «βγάλει και από την μύγα ξύγκι». Είναι δε αδύνατον η αύξηση της κερδοφορίας της εταιρείας να συμβαδίζει με την ικανοποίηση των λαϊκών αιτημάτων. (Για αυτό δεν αποκλείουμε μέσα στα πλαίσια της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης η εταιρεία να μοιράσει μερικά «καθρεφτάκια» και «χάντρες» στους ιθαγενείς για να κάμψει αντιστάσεις ,με σκοπό την απρόσκοπτη συνέχιση της αύξησης της κερδοφορίας της.) Φαίνεται ότι αυτό δεν έχει γίνει αντιληπτό από το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων στο Δ.Σ.

Αγνοείται ότι ο GRIMALDI ούτε παντοδύναμος ,ούτε ανίκητος είναι. Μια λωρίδα γης έχει στην κατοχή του. Οι γύρω δρόμοι και χώροι, απαραίτητοι για την λειτουργία του λιμανιού άρα και για την κερδοφορία του, ανήκουν στον δήμο Άρα μία αγωνιστική συγκρουσιακή Δημοτική Αρχή θα μπορούσε να τον δυσκολέψει στην μεγιστοποίηση των κερδών του. Αυτό είναι το πλεονέκτημα του δήμου σε κάθε διεκδίκηση και όχι οι «σωστές» και «τεκμηριωμένες» προτάσεις.

Οι προτάσεις απευθύνονται και στο κεντρικό κράτος το οποίο ,μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, κατέχει το υπόλοιπο 33% της ΟΛΗΓ Α.Ε. Το αστικό κράτος όμως είναι αποδεδειγμένα ταγμένο στην εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. ( Φθάσανε να το λένε ακόμα και βουλευτές της Ν.Δ. στον πρωθυπουργό.) Το κράτος αυτό είναι εχθρικό προς τον λαό. Αυτό θα έπρεπε να ήταν ήδη γνωστό στους δημοτικούς συμβούλους από την από την στάση του κεντρικού κράτους απέναντι στους δήμους και τα προβλήματα τους. Άρα και σε αυτή την «διαπραγμάτευση» το κράτος είναι με το μέρος του GRIMALDI.

Τέλος έγινε και κουβέντα για τις ευθύνες που υπάρχουν για την κατάσταση που διαμορφώθηκε από την ιδιωτικοποίηση της ΟΛΗΓ Α.Ε.. Αυτό συνοδεύτηκε από αλληλοκατηγορίες μεταξύ των παρατάξεων. Αποπροσανατολιστικό κατά την γνώμη μας γιατί όλοι βάλανε το χέρι τους, από την θέση που είχε ο καθένας διαχρονικά, στην ιδιωτικοποίηση. Όλοι τους ήταν και είναι υπέρ της παραχώρησης του λιμανιού σε ιδιώτες επειδή αυτός είναι «ο μόνος τρόπος για να αναπτυχθεί ο τόπος». Οι επιμέρους διαφωνίες τους ήταν για τον τρόπο η για τετραγωνικά μέτρα της «χερσαίας ζώνης» που θα παραχωρούνταν στον δήμο. Το θέμα έχει συζητηθεί πολλές φορές στον Δ.Σ. και είναι καταγεγραμμένες οι τοποθετήσεις ΟΛΩΝ μας στα πρακτικά, άλλα και οι ψηφοφορίες . Τα δε κείμενα που δημοσιεύτηκαν, τα σχετικά με το θέμα, είναι εύκολα προσβάσημα. Για αυτό ας προσέχουν τις τοποθετήσεις τους οι επικεφαλείς ,για να μην εκτίθενται. Θα επαναλάβουμε άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχουν καλές ιδιωτικοποιήσεις που να ωφελούν και τους επιχειρηματίες και τον λαό. Όσον αφορά την τοποθέτηση του κ. Νταή ότι αυτός ήταν «φωνή βοώντος εν τη ερήμω» σε αυτό το θέμα, να του υπενθυμίσουμε κάτι που το ξέρει «όλος ο ντουνιάς» και κανένας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Η μοναδική φωνή αντίστασης στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού ,τόσο μέσα στο Δ.Σ. όσο έξω από αυτό με δεκάδες ανακοινώσεις, ήταν αυτή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που καταψήφισε (και μόνον αυτή) ΟΛΕΣ τις σχετικές αποφάσεις.

Ο μόνος τρόπος για την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργεί η «παραχώρηση» του λιμανιού στον όμιλο GRIMALDI είναι η αγνωστική διεκδίκηση τόσο από τον όμιλο όσο και από το κεντρικό κράτος. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Μια αγωνιστική Δημοτική Αρχή ,σε σύγκρουση με αυτή την πολιτική, έχει υποχρέωση να ενημερώσει τους κατοίκους του δήμου για αυτά και τους καλέσει σε αγώνα. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε τους εργαζόμενους τα λαϊκά στρώματα του δήμου μας να οργανώσουν τον αγώνα τους μέσα από τα Σωματεία τους , τους συλλόγους τους. Κανένας επιχειρηματικός όμιλος δεν είναι παντοδύναμος χωρίς την στήριξη η την ανοχή των λαϊκών στρωμάτων πολύ περισσότερο όταν τα έχει εναντίον του.

*Από το Γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου του, Bertolt Brecht)
Η Λ.Σ. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ Δ.Σ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΗΓ Α.Ε. Η Λ.Σ. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ Δ.Σ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΗΓ Α.Ε. Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 28, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.