ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΔΕΥΑΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΔΕΥΑΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ




Τα «κατορθώματα» της πολιτικής απελευθέρωσης της ενέργειας και της εμπορευματοποίησης του νερού

Στις 29/5, όπως έγινε γνωστό από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η εταιρεία παροχής ρεύματος « Elpedison», δέσμευσε τους λογαριασμούς του Δήμου Ηγουμενίτσας και της ΔΕΥΑΗ, για χρέη της δεύτερης, στη ρύθμιση οφειλής των οποίων είχε μπει εγγυητής ο Δήμος. Τα χρέη της ΔΕΥΑΗ σε ΔΕΗ και Elpedison, μπορεί να ξεπερνούν τα 5 εκ. ευρώ από τα 4 εκ. που ήταν πέρυσι τον Αύγουστο.

Στις 31/5 ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας σε προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενημέρωσε το σώμα ότι το παραπάνω πρόβλημα λύθηκε με διακανονισμό. Για το γεγονός, επεσήμανε τις ευθύνες του πρώην Γενικού Διευθυντή της ΔΕΥΑΗ και της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. ΑΛΛΑ για την αιτία του προβλήματος δεν είπε λέξη.

Η Δημοτική Αρχή γνωρίζει πολύ καλά ότι παρέλαβε την ΔΕΥΑΗ με χρέη πάνω από 4 εκ. ευρώ σε παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. (Στο Δημοτικό Συμβούλιο έχει συζητηθεί, εντός του 2023, τουλάχιστον 2 φορές το θέμα, με πρωτοβουλία της “Λαϊκής Συσπείρωσης”). Γνωρίζει, επίσης και τις αιτίες που όλες οι ΔΕΥΑ της χώρας είναι καταχρεωμένες.

Από το 2021 οι ανατιμήσεις, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της Ενέργειας ( στρατηγική κατεύθυνση της Ε.Ε την οποία προώθησαν και προωθούν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, όλα τα αστικά κόμματα απόλυτα ευθυγραμμισμένα με την πολιτική εξυπηρέτησης του κεφαλαίου, των κερδών των λίγων - των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων ), το χρηματιστήριο Ενέργειας, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ( ΡΑΕ ), η Ρήτρα Αναπροσαρμογής, είναι υπεύθυνα για την εκτόξευση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι ΔΕΥΑ χρεώνονται με τιμές οικιακής κατανάλωσης και όχι βιομηχανικού ρεύματος. Γνωρίζει, επίσης, ότι οι ΔΕΥΑ λειτουργούν με την αρχή της ανταποδοτικότητας. Άρα αυτό το κόστος, αν δεν το αναλάβει το κεντρικό κράτος, θα πέσει πάνω στις πλάτες των κατοίκων, μέσω της αύξησης των τελών. Ιδιαίτερα, από φέτος, που θα λειτουργεί η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων ( ΡΑΑΕΥ ), η οποία θα καθορίζει και θα ελέγχει την τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΥΑ, θα τις πιστοποιεί, θα αξιολογεί τη διαχειριστική τους επάρκεια, θα τους επιβάλλει υπέρογκα πρόστιμα.

ΆΡΑ η λύση βρίσκεται στον αγώνα ενάντια στην 2000/60 οδηγία της Ε.Ε, ενάντια στο νόμο 5037/23 ( 28/3/2023 ) που προβλέπει συγχώνευση των υφισταμένων ΔΕΥΑ στο πλαίσιο της συνέχισης από πλευράς κυβέρνησης ΝΔ, της διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων για τη διαχείριση του νερού, μετατρέποντάς το από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα. Η λύση είναι στον αγώνα του οργανωμένου ταξικά προσανατολισμένου εργατικού λαϊκού κινήματος ενάντια στην απελευθέρωση της Ενέργειας, ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού, στρατηγικές κατευθύνσεις και επιλογές εξαιτίας των οποίων «αγκομαχάνε» όχι μόνο οι ΔΕΥΑ αλλά και οι ΤΟΕΒ σε όλη τη χώρα, υπό το βάρος των ίδιων στοχεύσεων για συγχώνευση και έλεγχό τους κάτω από μια «ρυθμιστική» αρχή η οποία φυσικά θα λειτουργεί με επιχειρηματικά κριτήρια.

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα!

Διεκδικούμε :

Την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής των οδηγιών της Ε.Ε για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, που το μετατρέπουν σε εμπόρευμα.

Τη συνταγματική κατοχύρωση ότι το νερό αποτελεί δημόσιο κοινωνικό αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται – όχι στην εμπορευματοποίηση του νερού και των άλλων υπηρεσιών, όχι στη λογική της ανταποδοτικότητας στο λαό.

Την κατάργηση του ΦΠΑ στην τιμή του νερού – φθηνό, ελεγμένο ποιοτικό νερό!

Άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής και προστασίας του περιβάλλοντος με χρηματοδότηση από το κράτος – κατασκευή έργων ύδρευσης – αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας.

Να μη συγχωνευθούν οι ΔΕΥΑ! Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό!

Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση που θα καλύπτει την οικονομική επιβάρυνση των ΔΕΥΑ, από την αύξηση του ενεργειακού κόστους από το Σεπτέμβριο του 2021 έως σήμερα. Να καταργηθεί η Ρήτρα Αναπροσαρμογής και να ενταχθούν οι ΔΕΥΑ στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ για να αντιμετωπιστεί από τις ίδιες η αύξηση της τιμής του ρεύματος.

Να μην πληρώσει κανένα λαϊκό σπίτι αυτές τις αυξήσεις!

Γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό. Για να μην πούμε το νερό νεράκι.

Μπροστά δε στις 9/6 δίνουμε τη μάχη για να βγει πιο ενισχυμένο και πιο δυνατό το ΚΚΕ από την κάλπη των Ευρωεκλογών ώστε να δυναμώσει την επόμενη ημέρα ο αγώνας όχι μόνο ενάντια στην απελευθέρωση της Ενέργειας και στην εμπορευματοποίηση του νερού αλλά και συνολικά ενάντια σε αυτό το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που υπηρετούν οι εγκληματικές συμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Δυνατό ΚΚΕ και εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις, δηλαδή στο Ευρωκοινοβούλιο, και εκεί που ανατρέπονται, στους δρόμους του αγώνα.

ΤΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΔΕΥΑΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΔΕΥΑΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.