Στη Βουλή ο αποκλεισμός των Δήμων της Ηπείρου από τη χρηματοδότηση για αντιπυρικές ζώνες

Στη Βουλή ο αποκλεισμός των Δήμων της Ηπείρου από τη χρηματοδότηση για αντιπυρικές ζώνες




Ερωτήματα σχετικά με τον αποκλεισμό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού της Περιφέρειας Ηπείρου από τους δυνητικούς δικαιούχους του προγράμματος κατασκευής αντιπυρικών ζωνών της σχετικής πρόσκλησης από το ‘Πράσινο Ταμείο’ , έθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ν. Ιωαννίνων Ιωάννης Τσίμαρης με σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Το θέμα του αποκλεισμού των δήμων της Ηπείρου ανέδειξε το Epiruspost με αφορμή και την τοποθέτηση του Δημάρχου Ηγουμενίτσας και Προέδρου της ΠΕΔ Ηπείρου.

Ο κ.Τσίμαρης τόνισε ότι η εξαίρεση από τη χρηματοδότηση κατασκευής των αντιπυρικών ζωνών δυσχεραίνει την αποτελεσματικότητα της πυροπροστασίας στην περιοχή της Ηπείρου. Επεσήμανε δε, ότι η ταυτόχρονη χρονικά απαίτηση εφαρμογής του νέου Κανονισμού Πυροπροστασίας , κατά την οποία έχουν διαπιστωθεί αστοχίες με την οριζόντια εφαρμογή της, χωρίς εξειδίκευση στους όρους απόστασης ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων, αναδεικνύει το μεγάλο εύρος των περιοχών και ιδιοκτητών που υποχρεούνται να τον εφαρμόσουν στην Ήπειρο. Η αναγκαιότητα αυτή προκύπτει , όπως διευκρίνισε , από την ιδιαίτερη μορφολογία της περιοχής, την υψηλή δασική κάλυψη και την γειτνίαση πλήθος οικισμών και τμήματα αστικών πόλεων με δάση και δασικές περιοχές. Διαπίστωση που κατατάσσει τις περιοχές της Ηπείρου σε υψηλής επικινδυνότητας σε πυρκαγιές.

Στο κείμενο της ερώτησής του δε, ο Βουλευτής Ιωαννίνων, τόνισε με έμφαση ότι δεν δύναται να στηριζόμαστε στο Π.Δ. 575/1980, για τον ορισμό των ευαίσθητων σε πυρκαγιά περιοχών , καθώς έχουν παρέλθει 40 χρόνια από την έκδοσή του και ραγδαίες κλιματικές ανατροπές στην χώρα και στα φυσικά χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος έχουν επέλθει.

Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ερωτά τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας καθώς επίσης και Εσωτερικών:

1. Με ποια αντικειμενικά κριτήρια εξαιρέσατε τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού, της Περιφέρειας Ηπείρου από τους δυνητικούς δικαιούχους του προγράμματος;

2. Πως και πότε σκοπεύετε να αποκαταστήσετε την αδικία αυτή ;

3. Ποια είναι η υφιστάμενη κατάσταση κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο που ξεκίνησε την 1ηΜαϊου, όσο αναφορά τις αντιπυρικές ζώνες και γενικότερα τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας στην Περιφέρεια Ηπείρου;

Ειδικότερα :

α) Πόσες δράσεις έχουν ήδη υλοποιηθεί , από ποιους φορείς και με ποιο

φυσικό και οικονομικό αντικείμενο;

β) Πόσες δράσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, σε ποια χρηματοδοτικά

προγράμματα έχουν ενταχθεί, από ποιους φορείς υλοποίησης και με

ποιο φυσικό και οικονομικό αντικείμενο;

Πηγή epiruspost.gr 
Στη Βουλή ο αποκλεισμός των Δήμων της Ηπείρου από τη χρηματοδότηση για αντιπυρικές ζώνες Στη Βουλή ο αποκλεισμός των Δήμων της Ηπείρου από τη χρηματοδότηση για αντιπυρικές ζώνες Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 20, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.