Υποβαθμίζονται οι Μαιευτικές Κλινικές σε Ιωάννινα και Φιλιάτες

Υποβαθμίζονται οι Μαιευτικές Κλινικές σε Ιωάννινα και Φιλιάτες




Την υποβάθμιση των Μαιευτικών- Γυναικολογικών Κλινικών στα Νοσοκομεία Ιωαννίνων και Φιλιατών αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών δίνοντας παράλληλα στη δημοσιότητα έγγραφα από εργαζόμενους στις συγκεκριμένες μονάδες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Η ΑΣΥ κάνει λόγο για συνειδητή υποβάθμιση των κλινικών που οδηγεί σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας που αφορούν την μητρική προστασία, τη νεογνική φροντίδα , την μετεγχειρητική φροντίδα , υπονομεύοντας την ασφάλεια της φροντίδας των ασθενών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η παράταξη στην ανακοίνωσή της:

-Στο ΠΓΝΙ στο τμήμα Παθολογίας Κύησης που είναι εξειδικευμένο στην παροχή φροντίδας σε γυναίκες με σοβαρά προβλήματα της κύησης και δέχεται περιστατικά από την ευρύτερη περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας, υπάρχουν μόλις 5 μαίες εκ των οποίων η μια είναι με σύμβαση που λήγει στις 31/12/2024, ενώ χρειάζονται κατ΄ελάχιστον 7.

-Στην Γυναικολογική Κλινική του ΠΓΝΙ τα επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται εντός της κλινικής και ΌΧΙ στο χώρο του ΤΕΠ, όπως η νομοθεσία αλλά και η ιατρονοσηλευτική δεοντολογία επιβάλει, επιβαρύνοντας το περιβάλλον των νοσηλευόμενων χειρουργημένων ασθενών, επιφορτίζοντας το προσωπικό με πρόσθετα καθήκοντα και ευθύνη που αποβαίνει εις βάρος των νοσηλευόμενων ασθενών. Ο μεγάλος κίνδυνος αφορά το γεγονός ότι η ασθενής που στέλνεται κατευθείαν από τα ΤΕΠ στην κλινική, μπορεί να βρίσκεται σε αναμονή εντός της κλινικής από 5 λεπτά εως μισή ώρα, μέχρι να λάβει την εγκεκριμένη νοσηλευτική παρέμβαση, μακριά από άλλες ειδικότητες ιατρών που οφείλουν να ελέγξουν ένα επείγον, άγνωστο περιστατικό. Η δικαιολογία είναι η απουσία χώρων στο μικρό ΤΕΠ του ΠΓΝΙ να φιλοξενήσει το γυναικολογικό ιατρείο με τον εξοπλισμό του και στην έλλειψη μαιών και νοσηλευτών για να καλύψουν το ιατρείο αυτό, σε χώρο εκτός της κλινικής όλο το 24ωρο! Η απένταξη του ΤΕΠ από το αμαρτωλό Ταμείο Ανάκαμψης που δεν δίνει ένα ευρώ για προσλήψεις προσωπικού δείχνει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, τις οποίες οφείλουν αμφισβητήσουν υγειονομικοί και λαός.

-Στην Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική του ΓΝ Χατζηκώστα οι εργαζόμενοι αναφέρουν την παραπέρα επιβάρυνση του προσωπικού και την αυξημένη πιθανότητα ανθρώπινου λάθους, από την εκκίνηση των απογευματινών γυναικολογικών χειρουργείων, χωρίς καν να υπάρχει επιβαρυμένη λίστα χειρουργείων ως άλλοθι και χωρίς να υπάρχει το προσωπικό να καλύψει το επιπλέον φορτίο φροντίδας. Η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, επιβαρύνει παραπέρα την υγεία ειδικά των εργαζομένων που εκτελούν κυλιόμενο ωράριο, αφού στις απογευματινές και βραδινές βάρδιες υπάρχει 1 μαία και 1 νοσηλεύτρια και οι χειρουργημένες ασθενείς έχουν αυξημένη ανάγκη βοήθειας και παρακολούθησης για κίνδυνο επιπλοκών

-Την αποδυνάμωση σε προσωπικό της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής στο ΓΝ Φιλιατών που εκθέτει σε κίνδυνο τόσο τις γυναίκες ασθενείς όσο και το προσωπικό του τμήματος που εργάζεται κάτω από τα όρια ασφαλείας αναφέρουν οι εργαζόμενοι της κλινικής και ζητούν την κάλυψη των κενών που δημιούργησαν οι 2 μετακινήσεις μαιών.

«Οι μαίες και μαιευτές βιώνουν μαζί με το υπόλοιπο νοσηλευτικό προσωπικό τις συνέπειες από την υποστελέχωση και την μετατροπή των κλινικών σε πεδίο άγριας κερδοφορίας και εκμετάλλευσης ασθενών και εργαζομένων. Απαιτούμε από τον κοινό Διοικητή ΠΓΝΙ -ΓΝ Χ/κώστα, τον Διοικητή του ΓΝ Φιλιατών, τις αντίστοιχες διευθύνσεις νοσηλευτικών υπηρεσιών να σεβαστούν το προσωπικό, να σκύψουν πάνω στα προβλήματα και να λάβουν άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα προστασίας του προσωπικού και των γυναικών που φροντίζουμε» καταλήγει η ανακοίνωση της ΑΣΥ.

Πηγή eoiruspost.gr
Υποβαθμίζονται οι Μαιευτικές Κλινικές σε Ιωάννινα και Φιλιάτες Υποβαθμίζονται οι Μαιευτικές Κλινικές σε Ιωάννινα και Φιλιάτες Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 15, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.