Άρθρο της Παναγιώτας Αγγέλη για την πρόταση δημιουργίας αγροτικών φυλακών στους Φιλιάτες

Άρθρο της Παναγιώτας Αγγέλη για την πρόταση δημιουργίας αγροτικών φυλακών στους Φιλιάτες




Της Παναγιώτας Αγγέλη
Διευθύντριας Γαστρεντερολογίας Γ.Ν. Φιλιατών Θεσπρωτίας
Περιφερειακή Σύμβουλος Περιφέρειας Ηπείρου ΠΕ Θεσπρωτίας
με την παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών Ώρα Ευθύνης»



Την Κυριακή 2/6 την πόλη μας επισκέφθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης κος Σκρέκας, στα πλαίσια των προεκλογικών επισκέψεων ενόψει των εκλογών της 9ης Ιουνίου. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά μέσω του τοπικού τύπου, κατά την επίσκεψη τέθηκαν για ακόμη μια φορά, μείζονα θέματα που απασχολούν σοβαρά την τοπική κοινωνία, όπως το έλλειμμα στις οδικές υποδομές που συνδέουν την Ήπειρο με τα Ελληνοαλβανικά σύνορα και την Αμβρακία Οδό και η μη ολοκλήρωση του έργου του Βιοτεχνικού Πάρκου Θεσπρωτίας (ΒΙΟΠΑΘΕ) εδώ και 25 χρόνια. Διαχρονικά και επαναλαμβανόμενα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας που θα δώσουν, εφόσον εν τέλει υλοποιηθούν, άμεση ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής.

Ταυτόχρονα και σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο κος Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας υπέβαλε πρόταση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης για μετατροπή του πρώην κλωστηρίου Φιλιατών σε Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης (στο εξής ΑΚΚ) και μάλιστα αναφέρθηκε ότι θα ενημερωθεί ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης με πλήρη φάκελο της πρότασης. 
Για τη στήριξη της πρότασης, διατυπώθηκαν στα τοπικά μέσα επιχειρήματα για τα οποία μπορούν να αναφερθούν τα εξής:

Α) Αύξηση εργατικών χεριών στην περιοχή για αγροτικές δραστηριότητες

Τα ΑΚΚ είναι παραγωγικές και εκπαιδευτικές μονάδες με σκοπό την ενίσχυση της κοινωνικής επανένταξης, με την κτήση γεωτεχνικών δεξιοτήτων και την αυτοχρηματοδότηση των δομών. Στην πράξη ένα ΑΚΚ λειτουργεί ως ένα αυτοεξυπηρετούμενο χωριό με γεωργικές, πτηνοκτηνοτροφικές μονάδες, εργαστήρια παρασκευής άρτου, τυροκομικών προϊόντων και τεχνικές δραστηριότητες, όπου οι κρατούμενοι εργάζονται εντός του ΑΚΚ, με εξαίρεση όσους κρατούμενους έχουν αιτηθεί και πληρούν τις προϋποθέσεις για εργασία εκτός του καταστήματος.

Β) Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στο σωφρονιστικό κατάστημα

Για τη λειτουργία ενός ΑΚΚ απαιτούνται ειδικότητες σωφρονιστικών υπαλλήλων για επίβλεψη, ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, γεωπόνων, τεχνικών κ.α. Καθότι ο αναμενόμενος αριθμός των κρατουμένων εκτιμάται χαμηλός (η πληρότητα των 4 ΑΚΚ σε λειτουργία στη χώρα είναι χαμηλή - κάτω του 50%), αντίστοιχα χαμηλός εκτιμάται και ο αριθμός των εργαζομένων που θα απασχολούνταν στο ΑΚΚ.

Γ) Επισκεψιμότητα στην περιοχή λόγω των συγγενών των κρατουμένων, δικηγόρων και άλλων.

Στα Σωφρονιστικά Καταστήματα προβλέπεται η επικοινωνία με τους συγγενείς μέσω διαδικτύου, γεγονός που μειώνει την επισκεψιμότητα. Επίσης στα ΑΚΚ εκτίουν ποινές κρατούμενοι που έχουν ήδη εκτίσει μεγάλο μέρος της ποινής τους και κατά κανόνα δεν έχουν σοβαρές δικαστικές εκκρεμότητες. Τέλος κάποιοι κρατούμενοι είναι αλλοδαποί, επομένως οι δια ζώσης επισκέψεις γι’ αυτούς είναι σπάνιες.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι η ανάγκη για λειτουργία ενός νέου ΑΚΚ στη χώρα είναι από μικρή ως ανύπαρκτη, καθώς η πληρότητα των υφιστάμενων ΑΚΚ αναφέρεται πολύ χαμηλή (σύμφωνα με στοιχεία του 2021 – Αγιά 43%, Κασσαβέτεια 25%, Κασσάνδρα 42%, Τίρυνθα 29%, ενώ η αντίστοιχη πληρότητα στις κλειστές φυλακές ξεπερνά κατά πολύ το 100% της δυναμικότητάς τους, ως αποτέλεσμα της αυστηροποίησης των κανόνων για την μεταγωγή κρατουμένων στα ΑΚΚ (Ν. 4760/2020).

Τα ΑΚΚ της χώρας εντοπίζονται σε αγροτικές περιοχές και διαθέτουν πολύ μεγάλες ιδιόκτητες πεδινές εκτάσεις. Όσον αφορά το συγκεκριμένο οίκημα στο Δήμο Φιλιατών, βρίσκεται σε λόφο εντός οικοπέδου που είναι κατά κύριο λόγο δασικό και με μεγάλες κλίσεις και κατά συνέπεια δεν μπορεί να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες λειτουργίας ενός ΑΚΚ.

Κλείνοντας, θεωρούμε ότι θα πρέπει να λάβει κάποιος πολύ σοβαρά υπόψη του δύο παρατηρήσεις:

Σε κάθε πρόταση που αφορά μείζονα ζητήματα για μια περιοχή, η τοπική κοινωνία θα πρέπει πάντοτε να έχει τον πρώτο λόγο και άποψη, η οποία λαμβάνει σχήμα και εκφράζεται μέσω των τοπικών φορέων της περιοχής.

Η ακριτική περιοχή των Φιλιατών είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζει σοβαρά δημογραφικά ζητήματα, όπως και πολλές άλλες ακριτικές περιοχές της χώρας, επομένως κάθε πρόταση αξιοποίησης θα πρέπει να εντάσσεται με κάποιο τρόπο σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανάπτυξης (παραγωγικές μονάδες τοπικών προϊόντων, πολιτιστικές υποδομές, ξενοδοχειακά καταλύματα, αναπλάσεις περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους κ.α.).

Ο Υπουργός Ανάπτυξης κατά την επίσκεψή του υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης των περιφερειών και των ακριτικών περιοχών οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα μείωσης αλλά και γήρανσης του πληθυσμού και επομένως η Θεσπρωτική κοινωνία αναμένει άμεσες και συγκεκριμένες ενέργειες που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης.
Άρθρο της Παναγιώτας Αγγέλη για την πρόταση δημιουργίας αγροτικών φυλακών στους Φιλιάτες Άρθρο της Παναγιώτας Αγγέλη για την πρόταση δημιουργίας αγροτικών φυλακών στους Φιλιάτες Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.