Ιδού γιατί αποφεύγει να δώσει απαντήσεις

Ιδού γιατί αποφεύγει να δώσει απαντήσεις


Στις 17 Μαΐου, στα πλαίσια δημοσιογραφικής έρευνας, ζητήσαμε με email από τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας κ. Μιχάλη Κάτσινο, στοιχεία για τις 10 πρώτες απευθείας αναθέσεις  (Στείλαμε συγκεκριμένους ΑΔΑ) που πραγματοποίησε η επιτροπή με απόφαση του προέδρου της και πρώην προέδρου της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στη Θεσπρωτία, αλλά και σημερινό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος,  όπως αυτά έχουν αναρτηθεί στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο ΔΗμοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ).



Στις 22 Μαΐου, λάβαμε απάντηση στο email μας, με την οποία ο κ. Κάτσινος, μας καλούσε να  μεταβούμε στο γραφείο των Σχολικών Επιτροπών (στο ισόγειο του Δημαρχιακού Μεγάρου ), προκειμένου να παραλάβουμε το φάκελο με τα σχετικά στοιχεία. Όπως και κάναμε.


Στο φάκελο, ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής του δήμου Ηγουμενίτσας, είτε εκ παραδρομής, είτε εκ του πονηρού, περιέλαβε έγγραφα μόνο για τις 5 αναθέσεις, (Πρωτογενές αίτημα, προσφορές από συγκεκριμένους προμηθευτές και το πρακτικό της συνεδρίασης της επιτροπής με την οποία γίνεται η απευθείας ανάθεση), όπως και μία απόφαση της επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στην οποία δεν μετέχει ο ίδιος. 
Για καμία από τις 5 αναθέσεις, δεν μας έστειλε τις προσκλήσεις (Μοναδικός Κωδικός ΑΔΑΜ) προς τους οικονομικούς φορείς και τους προμηθευτές, αν και όπως του τονίσαμε ήταν το σημαντικότερο στοιχείο που ζητούσαμε.

Θέλοντας να πιστέψουμε πως εκ παραδρομής δεν μας στάλθηκαν τα συγκεκριμένα στοιχεία που ζητήσαμε, επανήλθαμε με νέο μας email προς τον κ. Κάτσινο, στο οποίο αναφέραμε συγκεκριμένα:



Εχτές, Τρίτη 4 Ιουνίου, λάβαμε στο email μας την απάντηση του κ. Κάτσινου η οποία αναφέρει:



Για ακόμα μία φορά δεν μας έστειλε τις προσκλήσεις όπως δημοσιεύτηκαν (?) στο ΚΗΜΔΗΣ, για καμία από τις 10 απευθείας αναθέσεις, αν και του το τονίσαμε και πάλι.
Στην απάντησή του ο κ. Κάτσινος λέει ότι "σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4412/2016, στις απευθείας αναθέσεις, με εκτιμώμενη αξία άνω των 2.500 ευρώ και μέχρι 30.000 ευρώ, ο Φορέας δύναται να απευθύνεται σε έναν οικονομικό φορέα-προμηθευτή, για την υποβολή προσφοράς". 

Μόνο που ο  κ. Κάτσινος αναφέρει μόνο το μισό σκέλος του άρθρου 120 του νόμου 4412/2016, το οποίο ολόκληρο αναφέρει:
"Για τις δημόσιες συμβάσεις έργου με εκτιμώμενη αξία μέχρι και τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, η πρόσκληση της παρ. 2 δύναται να απευθύνεται και σε έναν οικονομικό φορέα και αναρτάται στο ΚΗΜΔΗΣ τουλάχιστον πέντε (5) εργάσιμες ημέρες πριν από την κοινοποίηση της απόφασης ανάθεσης. Δεν λαμβάνονται υπόψη προσφορές οικονομικών φορέων που δεν προσκλήθηκαν να υποβάλουν προσφορά."


Ξέχασε ο κ. Κάτσινος να διαβάσει ολόκληρο το άρθρο ή απλά δεν τον συνέφερε να συνεχίσει την ανάγνωση. 
Μόνο που εμάς δεν μπορεί να μας κοροϊδέψει.
Η αλήθεια που φοβάται να παραδεχθεί ο κ. Κάτσινος είναι πως ΔΕΝ έκανε ΠΟΤΕ ανάρτηση στο ΚΗΜΔΗΣ των προσκλήσεων προς τους επαγγελματίες της πόλης ως όφειλε, παρά τις διατάξεις του νόμου 4412/2016.
Και αυτό γιατί η παράλειψη εκπλήρωσης της υποχρέωσης της παρ. 3 του άρθρου 120, κωλύει τη σύναψη της σύμβασης, αφού δεν λαμβάνονται υπόψη προσφορές οικονομικών φορέων που δεν προσκλήθηκαν να υποβάλουν προσφορά.

Δείτε την αναζήτηση στις προσκλήσεις στο site του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων, όπου από το διάστημα που ανέλαβε η νέα διοίκηση στην Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας, μέχρι και σήμερα 4/6/2024, δεν έχει γίνει καμία ανάρτηση:



Το γιατί δεν δημοσιεύτηκαν οι προσκλήσεις, μπορούμε να το φανταστούμε και θα το αποδείξουμε σε νέο μας ρεπορτάζ, μετά από έρευνα που διενεργούμε.

Σίγουρα όμως θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στον Επόπτη ΟΤΑ, δηλαδή τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Ελλάδας και μάλιστα σύντομα.
Ιδού γιατί αποφεύγει να δώσει απαντήσεις Ιδού γιατί αποφεύγει να δώσει απαντήσεις Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.