Δεσμεύσεις λογαριασμών και αντιπαραθέσεις για την ΔΕΥΑΗ στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ)

Δεσμεύσεις λογαριασμών και αντιπαραθέσεις για την ΔΕΥΑΗ στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ)


Σε μια θυελλώδη αλλά και αποκαλυπτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας, το βράδυ της Παρασκευής, αποκαλύφθηκαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ηγουμενίτσας (ΔΕΥΑΗ), που οδήγησαν σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών τόσο της επιχείρησης όσο και του Δήμου.

Πέντε μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων, η νέα Δημοτική Αρχή βρέθηκε να αγνοεί τις οφειλές και τις ρυθμίσεις που είχαν γίνει με τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΗ επίσης δεν γνώριζε ότι οι συμφωνημένες δόσεις δεν εξυπηρετούνταν, ενώ η Δημοτική Αρχή αγνοούσε ότι ο Δήμος ήταν εγγυητής της ΔΕΥΑΗ.

Οι ευθύνες αποδόθηκαν στον Γενικό Διευθυντή της επιχείρησης, ο οποίος απολύθηκε πρόσφατα, αν και η απόλυση αυτή δεν σχετίζεται με τις δεσμεύσεις των λογαριασμών. Στη συνεδρίαση, δεν αναφέρθηκαν τα ακριβή ποσά που οφείλει η ΔΕΥΑΗ, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις και ένταση. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ επιτέθηκε φραστικά στον πρώην δήμαρχο Γιάννη Λώλο, ο οποίος απείλησε με αποχώρηση από το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά τελικά παρέμεινε μετά από παρέμβαση της προέδρου του σώματος.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Παναγιώτης Νταής, ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για να διαπιστωθούν οι λόγοι που δεν εξυπηρετήθηκαν οι δόσεις προς την Elpendison, δεσμεύοντας ότι "το κάθε πάθημα θα γίνει μάθημα". Υποσχέθηκε πιο στενή συνεργασία μεταξύ Δήμου και ΔΕΥΑΗ, ώστε ο Δήμος να έχει πλήρη εικόνα των εγγυήσεων του και να λαμβάνει προληπτικά μέτρα.

Ο Δήμαρχος εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του για τη στάση της Elpendison απέναντι στον Δήμο, αναφέροντας ότι "μας εντόπισαν ως τους χειρότερους και πιο αφερέγγυους οργανισμούς της χώρας". Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ ενημέρωσε ότι έχει ξεκινήσει διαδικασία εσωτερικού ελέγχου στην επιχείρηση και παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη στον σχεδιασμό έργων, που αποδείχθηκαν κοστοβόρα.

Ο διακανονισμός με την Elpendison είχε γίνει τον Απρίλιο του 2023, με τις πρώτες δόσεις να εξυπηρετούνται και στη συνέχεια να σταματούν. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ επέρριψε ευθύνες στον Γενικό Διευθυντή, τονίζοντας ότι "θα αποδοθεί κάθε ευθύνη σε όποιον τις έχει", ενώ υποστήριξε ότι η ΔΕΥΑΗ αναλάμβανε έργα με υψηλό λειτουργικό κόστος.

Η συζήτηση κορυφώθηκε με την απόφαση της διοίκησης να αντικαταστήσει τον Γενικό Διευθυντή και την ανακοίνωση της παράταξης Λώλου για τη δικαστική διένεξη της ΔΕΥΑΗ με τους εργαζόμενους. Ο πρώην δήμαρχος εξοργίστηκε και απείλησε εκ νέου με αποχώρηση, αλλά τελικά παρέμεινε μετά από παρότρυνση της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Δήμαρχος εξέφρασε την έκπληξή του για την αντίδραση στην αντικατάσταση του Γενικού Διευθυντή, επισημαίνοντας ότι είχε θητεία 25 ετών χωρίς ποτέ να έχει κριθεί και αξιολογηθεί, όπως συμβαίνει με τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης. 
Το θέμα της ΔΕΥΑΗ θα επανέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο για πληρέστερη και εκτενέστερη ενημέρωση.

Δεσμεύσεις λογαριασμών και αντιπαραθέσεις για την ΔΕΥΑΗ στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ) Δεσμεύσεις λογαριασμών και αντιπαραθέσεις για την ΔΕΥΑΗ στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 01, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.