Η ερήμωση στα πέντε χωριά του Σουλίου με αριθμούς

Η ερήμωση στα πέντε χωριά του Σουλίου με αριθμούς


Το οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα προκύπτει και από το γεγονός ότι ο ετήσιος αριθμός των θανάτων είναι πολλαπλάσιος των γεννήσεων.
Συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς η ερήμωση των Σουλιωτοχωρίων- όπως και στα περισσότερα ακριτικά χωριά της Θεσπρωτίας- στα οποία έχουν απομείνει λίγοι κτηνοτρόφοι και κάποιοι συνταξιούχοι. Κάθε χρόνο, λιγοστεύουν τα σπίτια που καπνίζουν τα τζάκια τους ενώ αυξάνουν εκείνα που είναι κλειστά. Αυτό προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), που μας πληροφορούν πως ο μόνιμος πληθυσμός στα 5 χωριά της Δημοτικής Ενότητας Σουλίου (απαρτίζεται από τις Τοπικές Κοινότητες Αυλοτόπου Τσαγγαρίου, Κουκουλιών, Σαμωνίβας και Φροσύνης), μειώθηκε στην τελευταία δεκαετία μειώθηκε κατά 23,8%. Από 458 που ήταν ο συνολικός αριθμός των κατοίκων στις 5 Τοπικές Κοινότητες το 2011, μειώθηκε το 2021 στα 349 άτομα. (Βλέπε και σχετικό πίνακα 1. με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ).


Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δεν αποτυπώνουν την δραματική μείωση του πληθυσμού που παρατηρείται στα Σουλιωτοχώρια. Η πραγματική μείωση στα 5 χωριά της Δημοτικής Ενότητας Σουλίου- και όχι μόνο- είναι πολύ μεγαλύτερη από την εικόνα που εμφανίζουν οι απογραφές της ΕΛΣΤΑΤ. Κι’ αυτό γιατί στα επίσημα στοιχεία έχουν απογραφεί και άτομα, εξ αποστάσεως, μέσω της ηλεκτρονικής διαδικασίας, που δεν ζουν στο νομό αλλά είναι απόδημοι.

Του λόγου το αληθές, για τη δραματική μείωση που σημειώνει ο πληθυσμός στα Σουλιωτοχώρια (γεννηθέντες ή καταγόμενους από τα 5 χωριά), βεβαιώνεται και από τα στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα μας. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι ο αριθμός των θανάτων είναι πολλαπλάσιος από τον αριθμό των γεννήσεων! Συγκεκριμένα από το 19ο μέχρι και το 60ο φύλλο της εφημερίδας μας (δηλαδή από 16-2-2014 μέχρι και 12-5-2024), στην στήλη με τα «Κοινωνικά» (Γάμοι- Γεννήσεις- Βαφτίσια- Θάνατοι), καταγράψαμε 340 θανάτους και μόλις 83 γεννήσεις. (Βλέπε και σχετικό πίνακα 2 με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η εφημερίδα μας).


Η “ταφόπλακα” εγκατάλειψης, που κυριαρχεί στα Σουλιωτοχώρια- αλλού μεγαλύτερη αλλού μικρότερη, είναι- σε κάθε περίπτωση- αποκαρδιωτική. Λίγοι αποκαμωμένοι γέροντες, λίγες γερόντισσες, ελάχιστοι μεσήλικες και, σχεδόν, καθόλου παιδιά, που κάποτε με τα γέλια και τα παιχνίδια τους ομόρφαιναν τα χωριά. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι νέοι δεν έχουν περιθώρια να μείνουν στα χωριά τους, αφού η ενασχόληση με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, δεν τους αποδίδει πλέον τίποτα και δεν αρκεί για να επιβιώσουν.

Για να σχηματίσει κάποιος, μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, για τη δραματική μείωση του πληθυσμού στα Σουλιωτοχώρια, αρκεί να τη συγκρίνει με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που μας πληροφορούν ότι στην περίοδο από το 2011 ως το 2021 (τελευταία απογραφή), ο μόνιμος πληθυσμός σε ολόκληρη την Ελλάδα μειώθηκε κατά 3,1% και από 10.816.286 που ήταν ο συνολικός αριθμός των κατοίκων το 2011 μειώθηκε το 2021 σε 10.482.487. Στην ίδια περίοδο το ποσοστό μείωσης σε ολόκληρη την Ήπειρο ήταν 4,2% ενώ στο νομό Θεσπρωτίας ήταν 6,4% (το μεγαλύτερο συγκριτικά με τους άλλους 3 νομούς της Ηπείρου).

Έτσι, ίσως, εξηγείται και το γεγονός ότι η “νεκρική” σιγή, που εξαπλώνεται στη Θεσπρωτία (το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα ακριτικά χωριά της Ηπείρου), γίνεται όλο και πιο αισθητή. Και είναι βέβαιο, πως αν η Πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς της δεν προχωρήσουν άμεσα στην εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος στα Σουλιωτοχώρια, στην ιστορική περιοχή του Σουλίου θα ζουν σε λίγα χρόνια μόνο λύκοι και τσακάλια.

Λάμπρος Τόκας
Πρόεδρος της Αδελφότητας «ΤΟ ΗΡΩΪΚΟ ΣΟΥΛΙ»
Η ερήμωση στα πέντε χωριά του Σουλίου με αριθμούς Η ερήμωση στα πέντε χωριά του Σουλίου με αριθμούς Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 07, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.