Επίδομα ανεργίας: Το σχέδιο για να γίνει κίνητρο για δουλειά

Επίδομα ανεργίας: Το σχέδιο για να γίνει κίνητρο για δουλειά




Επισπεύδονται οι αλλαγές που έχει προαναγγείλει το υπουργείο Εργασίας για το επίδομα ανεργίας. Το τελικό σχέδιο είναι έτοιμο και προβλέπει την καταβολή του με αναλογικό σύστημα ώστε όσοι ασφαλίστηκαν και πλήρωσαν εισφορές ανεργίας περισσότερα χρόνια να παίρνουν και υψηλότερο ποσό για κάποιους μήνες.

Το νέο επίδομα θα γίνει κίνητρο για εύρεση απασχόλησης παρά μια παθητική ενίσχυση όπως είναι εδώ και χρόνια. Το στίγμα των αλλαγών το έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του συνέντευξη (Alpha) μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θα πρέπει το επίδομα ανεργίας "να είναι αντικίνητρο για την εργασία" και ότι "δεν θέλουμε τους ανθρώπους να είναι εθισμένοι σε κάποια επιδόματα, μόνο και μόνο για να μην δουλεύουν".

Οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας θα γίνουν αρχικά σε πιλοτικό στάδιο από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σε ένα πλήθος 10.000 ως 15.000 ανέργων. Θα προηγηθεί η υπουργική απόφαση από το υπουργείο Εργασίας με τα νέα κριτήρια, τις προϋποθέσεις και τα ποσά επιδότησης που σύμφωνα με πληροφορίες- θα είναι έτοιμη ως το τέλος Ιουνίου.

Ο στόχος των παρεμβάσεων είναι το επίδομα να αποτελεί ένα πρόσκαιρο μέσο στήριξης του εισοδήματος και η έμφαση να δοθεί στη γρήγορη επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, με παραπάνω έμφαση στις ενεργητικές πολιτικές από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Η πιλοτική εφαρμογή του νέου επιδόματος μπορεί να διαρκέσει από 6 μήνες ως 1 έτος και στη συνέχεια το νέο σύστημα θα νομοθετηθεί για το σύνολο των ανέργων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο επίδομα ενδέχεται να αντικαταστήσει το σύστημα επιδότησης που ισχύει σήμερα με όριο τις 400 ημέρες επιδότησης για κάθε 4 χρόνια καθώς θα μπει περιορισμός ως προς τη συχνότητα καταβολής του. Με το ισχύον καθεστώς ένας άνεργος μπορεί να επιδοτηθεί και δυο φορές μέσα στο έτος ενώ με το νέο καθεστώς θα τεθεί όριο στη συχνότητα που σημαίνει ότι οι άνεργοι θα έχουν δικαίωμα επιδότησης αφού περάσει μεγαλύτερο διάστημα απ΄ ό,τι σήμερα ώστε να ενθαρρύνεται ο άνεργος στο να αναζητά εργασία αντί να στηρίζεται στο επίδομα. Ως κίνητρο εργασίας εξετάζεται να παγιωθεί το μέτρο της καταβολής ενός μέρους του επιδόματος όσο πιο γρήγορα βρίσκει δουλειά ο άνεργος.

Το ποσό επιδόματος θα συνδέεται με τις αποδοχές και τα έτη ασφάλισης των εργαζομένων έτσι ώστε όσοι μένουν χωρίς δουλειά έχοντας καταβάλλει εισφορές για πολλά χρόνια εργασίας, να λαμβάνουν επίδομα με ένα έξτρα μπόνους ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.

Θα υπάρχει το σταθερό ποσό το οποίο θα λαμβάνουν όλοι οι άνεργοι που δικαιούνται επιδότηση. Το σταθερό ποσό θα είναι ίσο με το 55% του εκάστοτε κατώτατου ημερομισθίου όπως τώρα. Επάνω στο σταθερό ποσό θα προστίθεται το "μεταβλητό" επίδομα το οποίο θα το λαμβάνουν όσοι έχουν περισσότερα χρόνια ασφάλισης.

Για παράδειγμα ένας άνεργος που έχει εργαστεί και ασφαλιστεί για 25 έτη θα παίρνει το αυξημένο επίδομα ανεργίας (σταθερό και μεταβλητό ποσό) ενώ άνεργος με δυο χρόνια ασφάλισης θα παίρνει μόνον το βασικό επίδομα.

Σήμερα το βασικό επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 509,75 ευρώ τον μήνα και το ημερήσιο επίδομα σε 20,39 ευρώ.

Με το σχέδιο των αλλαγών και προκειμένου οι άνεργοι να μην μένουν για πολλούς μήνες στο επίδομα, εξετάζεται κατά τους τρείς πρώτους μήνες να καταβάλλεται μεγαλύτερο ποσό και σταδιακά να μειώνεται. Αν για παράδειγμα ένας άνεργος δικαιούται εξάμηνη επιδότηση με συνολικό βασικό επίδομα 3.060 ευρώ, θα παίρνει για τους τρείς πρώτους μήνες 650 ευρώ και για τους άλλους τρείς μήνες 360 ευρώ. Στο σύνολο θα έχει πάρει 3.060 ευρώ, αλλά τα πιο πολλά στην αρχή και τα λιγότερα προς το τέλος της επιδότησης.

Το μπόνους από το μεταβλητό επίδομα μπορεί είναι έως και 20% ή 30% του μισθού που είχε ο εργαζόμενος ενώ θα υπάρχει και ένα ανώτατο πλαφόν ώστε το άθροισμα των δυο ποσών επιδόματος (σταθερό+μεταβλητό) να μην ξεπερνά τα 1.000, ή 1.100 ευρώ για το πρώτο τρίμηνο.

Μετά το τρίμηνο θα μειώνεται το βασικό επίδομα ενώ θα μένει το μπόνους.

Σήμερα όλοι ανεξαιρέτως άνεργοι που παίρνουν επίδομα από τη ΔΥΠΑ, λαμβάνουν το ίδιο ποσό των 509,75 ευρώ τον μήνα είτε πλήρωσαν εισφορές υπέρ ανεργίας για 35 χρόνια, είτε για 1 χρόνο.

Για παράδειγμα εργαζόμενος για 35 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτός, με μέσο όρο αποδοχών 3.000 ευρώ, έχει πληρώσει κατά μέσο όρο 50.000 ευρώ σε εισφορές ανεργίας (δικές του και του εργοδότη). Αντίστοιχα, ένας εργαζόμενος με μισθό 830 ευρώ που συμπληρώνει 2 χρόνια εργασίας έχει καταβάλλει περίπου 800 ευρώ εισφορές υπέρ ανεργίας. Με το καθεστώς επιδότησης που ισχύει σήμερα και οι δυο εργαζόμενοι αν μείνουν άνεργοι θα πάρουν το ίδιο επίδομα ανεργίας με 509,75ευρώ μηνιαίως.

Με το νέο σύστημα, ο εργαζόμενος που έχει μισθό 3.000 ευρώ και εισφορές 35ετίας υπέρ ανεργίας θα επιδοτηθεί για ανεργία με 509,75 ευρώ (σταθερό ποσό) και με ένα επιπλέον ποσό (μεταβλητό) στο 20% του μισθού του, που σημαίνει ότι η συνολική επιδότηση λόγω ανεργίας θα είναι γύρω στα 1.100 ευρώ.
Επίδομα ανεργίας: Το σχέδιο για να γίνει κίνητρο για δουλειά Επίδομα ανεργίας: Το σχέδιο για να γίνει κίνητρο για δουλειά Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 12, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.