ΒΙΟΠΑΘΕ: Μια πονεμένη ιστορία 25 ετών

ΒΙΟΠΑΘΕ: Μια πονεμένη ιστορία 25 ετών


Την… ολοκλήρωση του ΒΙΟΠΑΘΕ ζήτησαν όλοι οι φορείς της Θεσπρωτίας – Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας, Πρόεδρος Επιμελητηρίου – από τον Υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα.
Το Βιοτεχνικό Πάρκο έχει μία μακρά και πονεμένη ιστορία με αποτέλεσμα σήμερα να φιλοξενεί μόλις τρεις επιχειρήσεις και το υπόλοιπο να μοιάζει με αγροτεμάχιο που έχουν εγκαταλειφθεί.
Από την έναρξη του έργου έως και σήμερα έχουν αλλάξει 9 πρωθυπουργοί, 8 υπουργοί Ανάπτυξης, 3 Νομάρχες, 1 Αντιπεριφερειάρχης κι όμως… παρόλο που το έργο δεν είχε τεχνικές δυσκολίες, ούτε τεράστιο προϋπολογισμό, 25 χρόνια μετά παραμένει… ανολοκλήρωτο!
Στη μετοχική του σύνθεση συμμετέχουν η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας -διάδοχος της παλιάς Νομαρχίας- ο Δήμος Σουλίου και το Ελληνικό Δημόσιο ως διάδοχος του κάποτε ΕΟΜΜΕΧ.
Το ΒΙΟΠΑΘΕ, που πλέον έχει συνδεθεί και με την Εγνατία Οδό με δαπάνες της Περιφέρειας Ηπείρου, καλύπτει έκταση 230 στρεμμάτων.
Εντάχθηκε το 1999 – επί Νομάρχη Νικολάου Τσώνη – στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για τη Βιομηχανία (Β’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης) που προέβλεπε επιχορήγηση του έργου, με προϋπολογισμό 1.760.821,72€ και συνολική Δημόσια Χρηματοδότηση 1.320.616,29€ (75%).
Στην πορεία κι ενώ το β’ ΚΠΣ είχε ολοκληρωθεί, το 2002, αποφασίστηκε η ένταξη του έργου που παρέμενε ανεκτέλεστο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με πιστώσεις ύψους 792.396,77€. Μόλις είχε εκλεγεί Νομάρχης ο Ηλίας Λιάκος…
Η σχετική επιχορήγηση όμως δεν… ζητήθηκε ή δεν κατόρθωσε να εγκριθεί πριν το 2007! Επί Νομάρχη Βασίλη Γιόγιακα!
Σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου, από την Επιτροπή Ελέγχου και Ομάδα Αυτοψίας του έργου τον 03/2007, διαπιστώθηκε ότι απέμεναν συγκεκριμένα ανεκτέλεστα έργα, με αποτέλεσμα το αρμόδιο τότε Υφυπουργείο Ανάπτυξης να εγκρίνει πρόσθετη χρηματοδότηση από το ΠΔΕ εθνικό σκέλος ,τον 07/2008 για πρόσθετες δαπάνες εργασιών ύψους 616.551,41 €, με δημόσια δαπάνη 246.620,56€ (40%)
Στο τέλος του 2008, πιστοποιήθηκε από την αρμόδια επιτροπή η ολοκλήρωση των έργων ως προς το φυσικό αντικείμενο του έργου. Μάλιστα τον 05/2009 εκδόθηκε και Διαπιστωτική Απόφαση για την Ολοκλήρωση των έργων υποδομής (πλην του κτιρίου διοίκησης) και τη δυνατότητα λειτουργίας του ΒΙΟΠΑ Θεσπρωτίας, με Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας.
Αλλά το οικονομικό αντικείμενο δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί…
Έξι χρόνια αργότερα, τον 01/2015 – κι ενώ οι Νομαρχίες έχουν πλέον καταργηθεί και στη θέση τους υπάρχουν οι Περιφερειακές Ενότητες και τα ηνία της Θεσπρωτίας έχει αναλάβει ο Θωμάς Πιτούλης – συγκροτήθηκε Όργανο Ελέγχου για την πιστοποίηση ολοκλήρωσης του φυσικού (!!!) και οικονομικού αντικειμένου του έργου και διεξήγαγε δύο (2) επιτόπιους ελέγχους, έναν έλεγχο τον 12/2015 και έναν επανέλεγχο, κατόπιν αιτήματος του φορέα, τον 03/2018.
Στους ελέγχους αυτούς διαπιστώθηκαν συγκεκριμένες παραβάσεις στη διαδικασία εκτέλεσης των έργων άλλα και ελλείψεις ως προς το φυσικό αντικείμενο του έργου και «η εισήγηση της επιτροπής είναι ότι δεν πιστοποιούνται επιλέξιμες δαπάνες και ότι προτείνεται η απένταξη του ΒΙΟΠΑΘΕ του 2008 και η έντοκη επιστροφή της προκαταβολής».
Επίσης στον επανέλεγχο θίγονται διάφορα ζητήματα: επικαλύψεις έργων, αδυναμία διαχωρισμού των εργασιών ηλεκτροδότησης του πάρκου από τις εργασίες ηλεκτροδότησης εγκατεστημένων στο πάρκο επιχειρήσεων, μη πιστοποίηση επιλέξιμων δαπανών, μη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, ανεκτέλεστη οδοποιία κ.α.
Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας και Επενδύσεων κ. Παπαθανάση τον 04/2020 συγκροτείται εκ νέου όργανο επανελέγχου (3ο κατά σειρά)…
Από τότε μέχρι και σήμερα η Επιτροπή Ελέγχου του Υπουργείου Ανάπτυξης δεν παραλαμβάνει το έργο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κλείσει το οικονομικό αντικείμενο και να ληφθεί το υπόλοιπο της χρηματοδότησης, ενώ ζητείται πίσω και μέρος της ήδη καταβληθείσας χρηματοδότησης.
Όσο παραμένει η εκκρεμότητα αυτή δεν μπορούν να μεταβιβαστούν τα ακίνητα και να οικοδομηθούν. Ουσιαστικά δηλαδή δεν μπορεί να αξιοποιηθεί το Πάρκο για τον ρόλο που ξεκίνησε να κατασκευάζεται, στερώντας έναν πολύτιμο αναπτυξιακό πόρο από το νομό Θεσπρωτίας.
Και στο ενδιάμεσο, οι όποιες προσπάθειες για μετατροπή του ΒΙΟΠΑΘΕ σε Εμπορευματικό Κέντρο – Επιχειρηματικό Πάρκο Θεσπρωτίας… ναυαγούν!
Φαίνεται πάντως, ότι αυτή τη φορά, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας, έχει στη φαρέτρα του, έκθεση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με την οποία αντικρούονται οι αιτιάσεις περί μη ολοκλήρωσης του φυσικού αντικειμένου, των επιτροπών ελέγχου και επανελέγχου, την οποία έδωσε στον Υπουργό ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες «ολοκλήρωσης» του έργου…
Θα τα δει όλα και θα τα εξετάσει, είπε ο Κώστας Σκρέκας, όπως είχε πράξει πριν από έναν χρόνο και ο τότε Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σε επιτόπια επίσης επίσκεψη…
Υπάρχει λοιπόν ελπίδα για το ΒΙΠΑΘΕ… 
Αρκεί να μη γίνει ανασχηματισμός!

ΒΙΟΠΑΘΕ: Μια πονεμένη ιστορία 25 ετών ΒΙΟΠΑΘΕ: Μια πονεμένη ιστορία 25 ετών Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 02, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.