Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2024 - Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2024 - Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου



Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος τιμάται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου. Στόχος της ημέρας αυτής είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών παγκοσμίως, σχετικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

Η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, πραγματοποίησε ποικίλες εκδηλώσεις στην Άγναντα, την Άρτα και την Ηγουμενίτσα.

Το Κέντρο Ενημέρωσης και Προβολής Τζουμέρκων στην Άρτα, γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος τη Δευτέρα 3 Ιουνίου με τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Γραμμενίτσας - Άρτας. Τα παιδιά, αρχικά ενημερώθηκαν για τις προστατευόμενες περιοχές και περιοχές Natura 2000, του Εθνικού Πάρκου Ηπείρου και για τους λόγους που γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Κατόπιν, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν το παραμύθι «Μια περιπέτεια… στο δάσος», έκδοση 2018, του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, όπου μέσα από ένα όμορφο αναγνωστικό ταξίδι στη Φύση, τα παιδιά ευαισθητοποιήθηκαν για την προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος, διαμορφώνοντας περιβαλλοντική συνείδηση και αγάπη για το περιβάλλον.


Στη συνέχεια, με την βοήθεια των εκπαιδευτικών και εργαζομένων του ΟΦΥΠΕΚΑ, τα παιδιά έκαναν πικ-νικ στο γρασίδι έξω από το Γραφείο Ενημέρωσης και Προβολής Τζουμέρκων, με φόντο το Ιστορικό Γεφύρι της Άρτας. Ακολούθησε δράση καθαρισμού στον περιβάλλοντα χώρο, η οποία έδωσε μεγάλη χαρά στα παιδιά, ενδυνάμωσε την περιβαλλοντική τους συνείδηση και αποτέλεσε έμπρακτο παράδειγμα εθελοντικής συμμετοχής σε δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος.

Την Τετάρτη, 5 Ιουνίου, το Παράρτημα Ηγουμενίτσας της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, μαζί με μαθητές από το Δημοτικό σχολείο Σαγιάδας, στο Κέντρο Πληροφόρησης ποταμού Καλαμά, στη Σαγιάδα. Υλοποιήθηκαν δράσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης, που περιλάμβαναν: ξενάγηση στην περιβαλλοντική έκθεση του Κέντρου, ζωγραφική με θέμα το περιβάλλον, αναγνώριση αρωματικών και εποχικών φυτών, φύτευση φυτών (σε σημεία του προαύλιου χώρου του Κέντρου Πληροφόρησης) όπως και σε μικρά γλαστράκια τα οποία πήραν μαζί τους οι μαθητές.

Σε συνέχεια της ανωτέρω δράσης, το Παράρτημα Ηγουμενίτσας την Τετάρτη 12 Ιουνίου, υλοποίησε φύτευση αρωματικών φυτών (δεντρολίβανο και λεβάντα) στο προαύλιο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την Ημέρα Περιβάλλοντος, να βοηθήσουν στην φύτευση των φυτών, να αποκτήσουν βασικές δεξιότητες στη φροντίδα τους, και να πληροφορηθούν για το πόσο σημαντικά είναι στη ζωή μας.

Την Τετάρτη 5 Ιουνίου, το Κέντρο Ενημέρωσης Αγνάντων της ΠΠ του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου, γιόρτασε και αυτό με την σειρά του μαζί με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων Άρτας, το Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Ράμιας και το Δημοτικό Κυψέλης, πραγματοποιώντας παρουσίαση με τίτλο: "Τα ταξίδια των σκουπιδιών (μας)" και χειροτεχνίες με πηλό, που ενθουσίασαν μικρούς, μεγάλους, αλλά και γονείς.
Στη συνέχεια, το Σάββατο 8 Ιουνίου και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, πραγματοποιήθηκε δράση στον ποταμό Άραχθο, με προβολή παρουσίασης για το περιβάλλον και κατεβασιά στον Άραχθο ποταμό με φουσκωτές βάρκες (rafting).
 
Οι συμμετέχοντες, όλων των ηλικιών, βίωσαν μια εμπειρία ζωής, κάτι που κατάφερε να αποτυπώσει και ο φωτογραφικός φακός.

Η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου, ευχαριστεί θερμά όλους τους συμμετέχοντες, μαθητές, γονείς και δασκάλους που έλαβαν μέρος στην πραγματοποίηση των δράσεων.



Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2024 - Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2024 - Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 14, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.