Η UNESCO στο Πάπιγκο ! (φωτογραφίες)

Η UNESCO στο Πάπιγκο ! (φωτογραφίες)



“Μεγάλη τιμή για το χωριό μας, το Πάπιγκο, αποτέλεσε την περασμένη Κυριακή, 26 Μάιου 2024, η επίσκεψη του ανώτερου στην ιεραρχία προσώπου για την πολιτιστική κληρονομιά σε παγκόσμιο επίπεδο στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO) Πρόκειται για τον κ. Lazare Eloundou Assomo, Διευθυντή του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς (ICOMOS) της UNESCO, ο οποίος ήταν το πρόσωπο εκείνο που προέδρευσε στην 45η Σύνοδο της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, που έλαβε χώρα στις 19 Σεπτεμβρίου 2023 στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η εγγραφή του Ζαγορίου στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO” αναφέρει σε αρχική του τοποθέτηση εκ μέρους του της τοπικής κοινότητας Παπίγκου ο πρόεδρος, Νικόλαος Χριστοδούλου.

Ο κ. Lazare Eloundou Assomo κατά την επίσκεψή του συνοδευόταν από τον κ. Boris Erg, Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (που συνεργάζεται στενά με την UNESCO), καθώς και στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Ηπείρου «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε» (Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Βίκου- Αώου), που συμμετείχαν ενεργά στη σύνταξη του φακέλου για το Πολιτιστικό Τοπίο Ζαγορίου.

Με την άφιξη τους, ο κ. Lazare Eloundou Assomo και οι εκπρόσωποι των φορέων που τον συνόδευαν επισκέφθηκαν τα γραφεία και τη βιβλιοθήκη του Κληροδοτήματος Μιχαήλ Αναγνωστόπουλου. Εκεί ενημερώθηκαν λεπτομερώς από το Συμβούλιο του Κληροδοτήματος για το περιεχόμενο της προσωπικής βιβλιοθήκης του Μεγάλου Ευεργέτη της Ανθρωπότητας και του χωριού μας καθώς και για την ευρύτερη δράση του. Η υποδοχή του Διευθυντή του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς και των λοιπών εκπροσώπων στο χώρο της βιβλιοθήκης θεωρήθηκε απαραίτητο να έχει έναν παραδοσιακό χαρακτήρα. Έτσι προσφέρθηκε ως κέρασμα, γλυκό του κουταλιού στον ζαγορίσιο «Φωκά» και σπιτικό λικέρ.

Στη συνέχεια ο κ. Lazare Eloundou Assomo και η συνοδεία του επισκέφθηκαν το κυριότερο από τα λατρευτικά μνημεία του χωριού μας, τον ενοριακό ναό του Αγίου Βλασίου και ενημερώθηκαν για την ιστορία του από τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.

Ακολούθως η ομάδα των επισήμων πραγματοποίησε περίπατο στα σοκάκια του χωριού και επισκέφθηκε την πλατεία του Αγίου Γεωργίου και το Κέντρο Ενημέρωσης του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Βίκου-Αώου. Ακολούθησε Γεύμα και συζήτηση.

Ο κύριος Lazare Eloundou Assomo, μεταξύ των άλλων θετικών που ανέφερε για το χωριό μας, εξέφρασε το θαυμασμό του για την οργάνωση της Κοινότητας και το έργο που γίνεται από όλους τους χωριανούς και τα θεσμικά όργανά τους (Κοινότητα, Κληροδότημα, Σύλλογοι) για τη διαφύλαξη και τη διατήρηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς που τόπου μας, ενώ ο κ. Boris Erg εντυπωσιάστηκε από τη στενή σύνδεση του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος που είναι σε τέτοιο βαθμό έντονη ώστε δεν μπορεί κανείς εύκολα να ξεχωρίσει το ένα από το άλλο.

Κατά τον αποχαιρετισμό των επισήμων, τους δόθηκε η υπόσχεση πως το Πάπιγκο θα διαφυλάξει με κάθε μέσον και τρόπο την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά του τόπου μας, όπως παραλήφθηκε από τους προγόνους μας. Σκοπός αυτής της υπόσχεσής είναι ο πλούτος μας, δηλαδή η κληρονομιά μας, φυσική και πολιτιστική, που διαχέεται ξεκάθαρα από το πνεύμα και τη φιλοσοφία της UNESCO, να παραδοθεί ατόφια στις επερχόμενες γενιές.

Κατά την αναχώρηση τους η ομάδα των επισήμων επισκέφθηκε το ρέμα του Ρογκοβού και τον ποταμό Βοϊδομάτη που αποτελούν γεώτοπους του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Βίκου-Αώου.

Στην ομάδα που συνόδευε τον κ. Lazare Eloundou Assomo και τον κ. Boris Erg ήταν και ο συγχωριανός μας κ. Χαρητάκης Παπαϊωάννου, Δρ. Βιολόγος, συντονιστής του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Βίκου- Αώου, στέλεχος του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Ηπείρου «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε» και μέλος της ομάδας εργασίας σύνταξης του φακέλου για το Πολιτιστικό Τοπίο Ζαγορίου. Ο κ. Χ. Παπαϊωάννου, εκτός όλων των άλλων, ανέλυσε στους επίσημους επισκέπτες μας την μακρόχρονη ιστορία του χωριού μας και τόνισε ιδιαίτερα τη μεγάλη συνεισφορά των απόδημων προγόνων μας, Παπιγκιωτών, που ζούσαν στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες κατά τους περασμένους αιώνες και πως αυτοί επηρέασαν και στην ουσία δημιούργησαν το «Πολιτιστικό Τοπίο» που βλέπουμε και θαυμάζουμε σήμερα στο Πάπιγκο.

Για την ιστορία, στην ομάδα των επισήμων που επισκέφθηκαν το Πάπιγκο, εκτός από τους προαναφερόμενους, ήταν και οι εξής: Ευγενία Γερούση, Κωνσταντίνα Μπενίση και Βασιλική Δημητροπούλου από το Υπουργείο Πολιτισμού, Αριστοτέλης Σταγκίκας και Γεωργία Κιτσάκη από την Αναπτυξιακό Οργανισμό «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.» και Καλλιόπη Στάρα (με καταγωγή επίσης από το Πάπιγκο). Όλοι τους, μέλη της ομάδας εργασίας σύνταξης του φακέλου για το Πολιτιστικό Τοπίο Ζαγορίου, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για τη μεγάλη τους συνεισφορά στην αναγνώριση της εξέχουσας οικουμενικής αξίας του Τόπου μας.

Η UNESCO στο Πάπιγκο ! (φωτογραφίες) Η UNESCO στο Πάπιγκο ! (φωτογραφίες) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 30, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.