Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με το Π.Σ. Τυφλών Π.Ε. Β/Δ Ελλάδας γιόρτασε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με τη δράση «Ψηλαφίζοντας το παρελθόν».

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με το Π.Σ. Τυφλών Π.Ε. Β/Δ Ελλάδας γιόρτασε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με τη δράση «Ψηλαφίζοντας το παρελθόν».


Στο πλαίσιο των στόχων μας για ένα μουσείο συμπεριληπτικό με ισότιμη πρόσβαση σε όλους, τα μέλη του σωματείου ξεναγήθηκαν στον αύλειο χώρο του μουσείου όπου στεγάζεται η τελευταία θεματική ενότητα της μόνιμης έκθεσης με αντικείμενα από τη ρωμαϊκή αποικία Φωτική και το επίνειό της, τον αρχαίο παραθαλάσσιο οικισμό του Λαδοχωρίου στην πόλη της Ηγουμενίτσας.

Η απτική διαδρομή περιλάμβανε 3 σταθμούς σε ισάριθμα αντικείμενα της υπαίθριας έκθεσης: πρόκειται για δύο μαρμάρινες σαρκοφάγους του 2ου αι. μ.Χ. με ανάγλυφες διονυσιακές σκηνές και για μαρμάρινο κάλυμμα σαρκοφάγου με τη μορφή νεαρού άνδρα ξαπλωμένου σε ανάκλιντρο και εγχάρακτη ελληνική επιγραφή, δείγματα της πολυτέλειας των ταφικών μνημείων της Θεσπρωτίας στους ρωμαϊκούς χρόνους.

Κατά τη διάρκεια της δράσης, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να αγγίξουν τα εκθέματα και να ψηλαφίσουν τις ανάγλυφες μορφές τους, ανακαλύπτοντας ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη ζωή και τον θάνατο στη Θεσπρωτία του 2ου αι. μ.Χ.

Ακολούθησε εργαστήριο απτικής διερεύνησης, το οποίο περιλάμβανε επιπλέον αντικείμενα τις ίδιας περιόδου από τις αποθήκες του μουσείου, εξασφαλίζοντας την πρόσβαση σε είδη εκθεμάτων που στη μόνιμη έκθεση βρίσκονται εντός κλειστών προθηκών και δεν επιτρέπουν την απτική προσέγγιση.

Ένα αντίτυπο σε γραφή Braille, με πληροφοριακό υλικό για τις μουσειακές συλλογές, χαρίστηκε από το μουσείο για τη βιβλιοθήκη του συλλόγου.

Ευχαριστούμε θερμά το Π.Σ. Τυφλών Π.Ε. Β/Δ Ελλάδας για την άψογη συνεργασία και τα μέλη του συλλόγου που έλαβαν μέρος στη δράση και μοιράστηκαν μαζί μας το πρωινό του Σαββάτου.




Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με το Π.Σ. Τυφλών Π.Ε. Β/Δ Ελλάδας γιόρτασε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με τη δράση «Ψηλαφίζοντας το παρελθόν». Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με το Π.Σ. Τυφλών Π.Ε. Β/Δ Ελλάδας γιόρτασε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με τη δράση «Ψηλαφίζοντας το παρελθόν». Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 21, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.