Τους τα ... "έψαλε" ο Θανάσης Ντάνης

Τους τα ... "έψαλε" ο Θανάσης Ντάνης


Με μια δυναμική και συγκινητική ομιλία κατά τις εορτές μνήμης της θυσίας των Σουλιωτών, ο δήμαρχος Σουλίου Θανάσης Ντάνης δεν δίστασε να εκφράσει την απογοήτευση και την αγανάκτησή του για την αδιαφορία που έχει επιδειχθεί τα τελευταία χρόνια προς τον ιστορικό αυτό τόπο. 
Στην τελετή μνήμης για τους ηρωικούς Σουλιώτες, ο κ. Ντάνης τόνισε με παρρησία τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Σουλίου, κάνοντας έκκληση για άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις από την πολιτεία.
Ο δήμαρχος δεν αρκέστηκε μόνο σε τιμητικά λόγια προς τους προγόνους, αλλά επισήμανε τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι σύγχρονοι Σουλιώτες. 
Με σαφή και αποφασιστικό λόγο, ζήτησε από τους πολιτικούς εκπροσώπους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, τονίζοντας την ανάγκη για λύση του ιδιοκτησιακού προβλήματος, τη βελτίωση του οδικού δικτύου και άλλων υποδομών.
Η ομιλία του κ. Ντάνη αποτελεί μια ισχυρή υπενθύμιση ότι ο σεβασμός στην ιστορία και τους ήρωες του παρελθόντος, πρέπει να συνοδεύεται από την έμπρακτη στήριξη των ανθρώπων που αγωνίζονται σήμερα για την επιβίωση και την πρόοδο του τόπου τους. 
Μέσα από τις δυνατές του λέξεις, ο δήμαρχος κατάφερε να αναδείξει το αίσθημα ευθύνης που όλοι πρέπει να φέρουμε, για να κρατήσουμε ζωντανές τις μνήμες και τα ιδανικά που καθορίζουν την εθνική μας ταυτότητα.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του:

Σεβασμιότατε,
Κύριε Υπουργέ,
Κύριοι εκπρόσωποι των πολιτικών, στρατιωτικών και πνευματικών αρχών,
Κυρίες και κύριοι,
εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου και των Δημοτών του Δήμου Σουλίου, σας καλωσορίζω στην ιστορική έδρα του Δήμου μας.
Χαιρετίζω όλους εσάς, που με υπερηφάνεια και σεβασμό βρίσκεστε σήμερα εδώ μαζί μας, για το ετήσιο ευλαβικό μνημόσυνο των δικών μας αθάνατων ηρώων, των Σουλιωτών. 
Είμαστε εδώ, και θα είμαστε εδώ κάθε χρόνο, προκειμένου να αποτίνουμε φόρο τιμής στους προγόνους μας. 
Στους ήρωες του τόπου μας, που στα αιματοβαμμένα τούτα χώματα του Σουλίου, θυσιάστηκαν για το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας.
Ο τόπος αυτός, γέννησε αδάμαστους και ανδρείους πολεμιστές. 
Οι Σουλιώτες, καθόρισαν την πορεία της ελληνικής επανάστασης. 
Οι Σουλιώτες, επαναπροσδιόρισαν τις αξίες και τα ιδανικά του απελευθερωτικού αγώνα ολόκληρου του ελληνικού έθνους. 
Με τα κατορθώματα και τους αγώνες τους για την ελευθερία, γράφτηκαν στις χρυσές σελίδες της ιστορίας μας! Αποτέλεσαν παράδειγμα προς μίμηση ενάντια σε κάθε μορφή βίας και υποδούλωσης.
Ο αγώνας τους, ήταν ιερός και ταυτόχρονα δίκαιος. Το Σούλι μπορεί να κυριεύτηκε, αλλά οι Σουλιώτες ποτέ! Ο καλόγερος Σαμουήλ με την αυτοθυσία του και το τραγικό Ολοκαύτωμα της ανατίναξης του Κουγκίου, έκλεισε την αυλαία του σουλιώτικου έπους. Ο θρύλος όλων παραμένει μέχρι και σήμερα ζωντανός και ακτινοβολεί σε ολόκληρη την υφήλιο.

Αλλά ας είμαστε για λίγο ρεαλιστές. 
Ας σταθούμε για μια στιγμή να στοχαστούμε εδώ, μπροστά στο Βουλευτήριο. Ο ιερός αυτός τόπος πλέον υποφέρει. Οι υπερήφανοι απόγονοι των αθάνατων ηρώων μας Σουλιώτες, που έχουν παραμείνει σε τούτα τα χώματα, δίνουν καθημερινά τον δικό τους αγώνα επιβίωσης. 
Πέρα από τις ετήσιες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στους αγώνες των ηρώων Σουλιωτών, θα πρέπει εμπράκτως να αποδείξουμε ότι στεκόμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες, σε όσους μάχονται σήμερα να κρατήσουν τον τόπο ζωντανό. 
Και αυτός ο αγώνας είναι καθημερινός, σε αυτό τον αγώνα πρέπει να παραστεκόμαστε κάθε μέρα, όχι μια φορά το χρόνο μόνο.
Αν θέλουμε να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη και να σταματήσουμε την ερήμωση της περιοχής, πρέπει να σκύψουμε και να την αφουγκραστούμε.
Αναρωτιέται κανείς: τι πραγματικά έγινε για τούτον εδώ τον τόπο τα τελευταία χρόνια, εκτός από υποσχέσεις και ευχολόγια? 
Πόσο πια θα περιμένουν οι ακρίτες του Δήμου μας μέχρι να λυθεί το ιδιοκτησιακό? 
Τι θα γίνει με το οδικό δίκτυο, τις προσβάσεις από και προς τους βοσκότοπους και τόσα άλλα προβλήματα?
Εμείς ως Δημοτική Αρχή, προσπαθούμε να διευκολύνουμε την υφιστάμενη κατάσταση με τις αναγκαίες παρεμβάσεις που είναι στις δυνατότητές μας και με τα μέσα που διαθέτουμε. 
Όμως είναι χρέος και της Περιφέρειας αλλά και της Πολιτείας να βάλουν το Σούλι στις προτεραιότητές τους. 
Οι δικές μας διεκδικήσεις, δίκαιες διεκδικήσεις και των συμπολιτών μας, θα είναι συνεχείς. 
Ευελπιστούμε ότι και εσείς, οι εκπρόσωποι των πολιτικών μας αρχών θα ανταποκριθείτε επιτέλους θετικά και έμπρακτα σε αυτές.
Όμως η μέρα σήμερα είναι αφιερωμένη σε εκείνους που χάθηκαν ηρωικά. 
Σε εκείνους, επώνυμους και ανώνυμους, που οι αθάνατες ψυχές τους περιπλανώνται ακόμη στα βουνά του τόπου μας. Στους ήρωες της επανάστασης, τους ήρωές μας, που μετουσιώθηκαν σε θρύλους και είδωλα και αποτέλεσαν έμπνευση ανά τον κόσμο.

Κυρίες και Κύριοι,
Είμαστε εμείς, που φέρουμε το προνόμιο αλλά και την ευθύνη να διατηρήσουμε τις μνήμες ζωντανές και άσβεστες.
Είμαστε εμείς, που πρέπει να αναδείξουμε το λαμπρό παράδειγμα της προσωπικής αυταπάρνησης και της προσήλωσης στα ιδανικά της αγάπης για την πατρίδα και της πίστης για την ελευθερία.
Είμαστε εμείς, που έχουμε χρέος να φροντίσουμε ώστε αυτά τα ιδανικά, για τα οποία οι πρόγονοί μας θυσιάστηκαν, να μη χαθούν.

Και τέλος, είμαστε εμείς, που οφείλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές, τα διδάγματα της ιστορίας μας, που καθόρισαν τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας.
Μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα εξασφαλίσουμε ένα μέλλον ευημερίας, προόδου και ειρήνης για τα παιδιά μας.
Σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά θερμά όλους.
Τους τα ... "έψαλε" ο Θανάσης Ντάνης Τους τα ... "έψαλε" ο Θανάσης Ντάνης Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 27, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.