ΥΠΟΙΚ: Παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στον καφέ, για να μην γίνει... φαρμάκι

ΥΠΟΙΚ: Παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στον καφέ, για να μην γίνει... φαρμάκι


Σενάριο παράτασης του μειωμένου συντελεστή 13% ΦΠΑ στον καφέ για ένα ακόμη 6μηνο έως το τέλος του 2024 φέρνει η κατακόρυφη αύξηση των τιμών. Με την εγχώρια αγορά να εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα οι ανατιμήσεις μπορεί να ξεπεράσουν το 20%, στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν την πιθανότητα παραμονής του καφέ στον μειωμένο συντελεστή ώστε να μην υπάρξει μεγαλύτερη επιβάρυνση για τους καταναλωτές, που έτσι και αλλιώς δοκιμάζονται από την ακρίβεια, αν επιστρέψει ο ΦΠΑ στον υψηλό συντελεστή 24%.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο καθεστώς μέχρι τέλος Ιουνίου ο συντελεστής ΦΠΑ στον καφέ είτε σερβίρεται στο κατάστημα είτε λαμβάνεται «σε πακέτο» θα είναι 13%.

Ειδικός φόρος κατανάλωσης

Η Ελληνική Ένωση Καφέ στη συνάντηση που είχε πραγματοποιήσει πριν από λίγο καιρό με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη είχε θέσει ζήτημα κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ ο οποίος επιβαρύνει ετησίως τον κλάδο με ποσό 140 εκατομμυρίων ευρώ, με την προϋπόθεση βεβαίως ότι υπάρχει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος, αντιπροτείνοντας μέρος των συγκεκριμένων κρατικών εσόδων να διατίθεται για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και του παράνομου εμπορίου στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την ένωση το αίτημα της κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, παραμένει επίκαιρο ιδιαίτερα στις ημέρες μας όπου οι τιμές διαπραγμάτευσης του καφέ στα διεθνή χρηματιστήρια έχουν εκτοξευθεί λόγω επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, των αρνητικών γεωπολιτικών εξελίξεων, και των πληθωριστικών τάσεων που διέπουν το παγκόσμιο περιβάλλον επηρεάζοντας με αυξημένο κόστος τους καταναλωτές.

Η Ένωση αναμένεται να επαναφέρει το αίτημα στη συνέντευξη που θα παραχωρήσει την προσεχή Πέμπτη με κυβερνητικές πηγές ωστόσο να αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς πρόκειται για ένα ακριβό σενάριο που θα προκαλούσε ανατροπές στους στόχους σε μια χρονιά που υπάρχει και ο «κόφτης» στις πρωτογενείς δαπάνες για αυστηρή συγκράτηση στο 2,6% του ΑΕΠ. Παράλληλα θα συζητηθεί η παραμονή του καφέ που διατίθεται από τις υπηρεσίες εστίασης στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.

Η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ φαίνεται να κερδίζει έδαφος λόγω του μικρού κόστους που ανέρχεται σε μόλις 77 εκατ. ευρώ μαζί με τον μειωμένο ΦΠΑ για τα ταξί.

Στα ύψη οι τιμές

Οι τιμές της, ιδιαίτερα διαδεδομένης στην αγορά, ποικιλίας καφέ Robusta έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 45 ετών κι αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για νέες ανατιμήσεις σε προϊόντα στιγμιαίου καφέ όπου η συγκεκριμένη ποικιλία χρησιμοποιείται ευρέως.

Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιανουάριο του 2024 η τιμή για την γνωστή ποικιλία καφέ Robusta ανερχόταν στα 2.689 δολάρια ο τόνος, ενώ τον Μάιο του '24 η αύξηση υπολογίζεται στο 50% με αποτέλεσμα να αγγίζει τα 4.500 δολάρια ο τόνος.

Η αύξηση της τιμής του καφέ Robusta συμπαρέσυρε την τιμή του καφέ Arabica (2,5 δολάρια ανά λίβρα, από τις υψηλότερες της τελευταίας δεκαετίας).

Επιπλέον, στα ύψη είναι και το λειτουργικό κόστος (αύξηση μισθών, ενοίκια), ενώ και η ένταση στη Διώρυγα του Σουέζ εξαιτίας των επιθέσεων των Χούθι, έχει αυξήσει τα ναύλα και τα ασφάλιστρα.

Οι εκτιμήσεις για την αύξηση στην τιμή του καφέ, κάνουν λόγο για έως 20% πάνω από τις τωρινές τιμές:
Φρέντο εσπρέσο (take away): 2 – 2,20€ (σήμερα), 2,40 – 2,60€ (με την αύξηση)
Φρέντο καπουτσίνο (take away): 2,20 – 2,40€ (σήμερα), 2,60 – 2,90€ (με την αύξηση)

ΥΠΟΙΚ: Παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στον καφέ, για να μην γίνει... φαρμάκι ΥΠΟΙΚ: Παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στον καφέ, για να μην γίνει... φαρμάκι Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 21, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.