284 έργα ΑΠΕ στην Ήπειρο.. Έξι Ορειβατικοί Σύλλογοι λένε «όχι»!
Εναντίον της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης αιολικών πάρκων και υδροηλεκτρικών έργων τάσσονται έξι Ορειβατικοί Σύλλογοι της Βορειοδυτικής Ελλάδας.
Πρόκειται για τους Ορειβατικούς Συλλόγους Άρτας, Ηγουμενίτσας, Ιωαννίνων, Κόνιτσας και Πρέβεζας και τον Πεζοπορικό Ορειβατικό Σύλλογο Κέρκυρας οι οποίοι παρεμβαίνουν με κοινή τους ανακοίνωση.
«Οι ορειβάτες, οι χιονοδρόμοι, οι δρομείς, οι ποδηλατοδρόμοι, οι φυσιολάτρες της Ηπείρου και Κέρκυρας εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στην αλόγιστη χωροθέτηση των ΒΑΠΕ – Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα βουνά, στους καταρράχτες και τα ποτάμια της χώρας μας. Και τούτο διότι δυστυχώς δεν πρόκειται για λίγα αναπτυξιακά έργα αφού σήμερα τα αδειοδοτημένα σχετικά έργα στην Ήπειρο ανέρχονται σε 284» αναφέρεται στην ανακοίνωση των Συλλόγων.
Τα 284 έργα ΑΠΕ αφορούν σε 87 αιολικά πάρκα, 129 μικρά υδροηλεκτρικά έργα και 68 φωτοβολταϊκά πάρκα.
Ειδικότερα, στην Λάκκα Σουλίου σχεδιάζεται να εγκατασταθούν 16 αιολικά πάρκα, αριθμός υπέρογκος για την έκταση της περιοχής.
Στον Δήμο βορείων Τζουμέρκων οι «επενδύσεις» επανήλθαν μετά από δύο χρόνια όταν είχε ακυρωθεί η αδειοδότηση του αιολικού πάρκου.
Για δε τον ποταμό Αώο συζητούνται 48 υδροηλεκτρικά παρότι έχει υπογραφεί διμερής συμφωνία με την Αλβανία για την προστασία του και την ελεύθερη ροή του.
«Δήμοι, επιτροπές αγώνα, σύλλογοι, ομοσπονδίες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και άλλοι με τον αγώνα τους ενάντια στις ανεμογεννήτριες και τα υδροηλεκτρικά έργα προσπαθούν να προστατεύσουν αυτά που το άρθρο 24 του Συντάγματος και η ευρωπαϊκή οδηγία για τις περιοχές Natura 2000 προστάτευαν μέχρις ότου η προστασία άρχισε να καταργείται στην πράξη με την επέλαση των ΒΑΠΕ στα βουνά, τις περιοχές Natura και τα ποτάμια, ιδίως τον τελευταίο καιρό» σημειώνεται στην ανακοίνωση στην οποία οι Σύλλογοι παραθέτουν ορισμένα παραδείγματα:
-Το αιολικό πάρκο Ξηροβουνίου έλαβε ένα ομόφωνο “όχι” από 19 φορείς των βορείων Τζουμέρκων
-Το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας εξέφρασε την αντίθεσή του στην κατασκευή πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου στη λίμνη Πουρναρίου
-Οι αντιδράσεις για την εγκατάσταση υδροηλεκτρικού έργου στην Αετομηλίτσα είναι πολύ ισχυρές και οι κάτοικοι της Κυψέλης Άρτας λένε όχι στο υδροηλεκτρικό έργο.
«Σύμφωνα με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), πανελλαδικά έχουν κατατεθεί αιτήσεις για ανεμογεννήτριες συνολικής ενέργειας 100 GW. Πόσα GW ΒΑΠΕ ζητά το δίκτυο; 6 GW! Πόση είναι η συνολική ενέργεια των εγκατεστημένων ανεμογεννητριών; Περίπου 5 GW. Πόση των φωτοβολταϊκών; Περίπου 6,5 GW. Υπερκαλύπτεται δηλαδή η ανάγκη του δικτύου σε ενέργεια από ΒΑΠΕ με τα ήδη υφιστάμενα έργα, χωρίς να συνυπολογίσουμε τα ΥΗΕ, ώστε ο ΑΔΜΗΕ κάνει περικοπές στην ενέργεια που ζητά από κάθε ΒΑΠΕ. Άλλωστε, λόγω του ότι οι ΒΑΠΕ αποδίδουν το 10-30% της ονομαστικής τους ισχύος, δηλαδή είναι διαλλειπτικά συστήματα, χρειάζονται σταθερό φορτίο βάσης δηλαδή φυσικό αέριο ή λιγνίτη να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να χρησιμοποιηθεί από το σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι εισάγοντας περισσότερες ΒΑΠΕ στο σύστημα χρησιμοποιείται και περισσότερο φυσικό αέριο και/ή λιγνίτης. Από το 2019 η ισχύς ΒΑΠΕ αυξάνεται κατά 2 GW τον χρόνο παρά το ότι σύμφωνα με το ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα) του 2019 στόχος για το 2030 ήταν τα 7,6 GW από αιολικά πάρκα. Ακόμη και με το πρόσφατα αναθεωρημένο ΕΣΕΚ ο στόχος έχει ήδη ξεπεραστεί. Τίθεται το ερώτημα: Γιατί το χωροταξικό για τις ΒΑΠΕ έχει πάνω από δεκαετία που “μελετάται και συντάσσεται” και ακόμη δεν υπάρχει για να εφαρμοστεί;
Ζητάμε από τους συμπολίτες μας να αναρωτηθούν πώς συμβάλλουμε στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής καταπατώντας Εθνικούς Δρυμούς, Ζώνες Ειδικής Προστασίας, Natura 2000, εκχερσώνοντας δάση, εισβάλλοντας σε αδιατάρακτους οικοτόπους και κατακερματίζοντας ακέραια οικοσυστήματα. Υπενθυμίζουμε ότι στις 15/2/2023 η Ευρωπαϊκή επιτροπή κάλεσε την Ελλάδα, δίνοντας της δύο μήνες προθεσμία, να συμμορφωθεί με το δίκαιο της ΕΕ κατά τον σχεδιασμό αιολικών πάρκων, σύμφωνα με την οδηγία 92/43/ΕΟΚ για τους οικοτόπους και τη βιοποικιλότητα. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι στις 17/12/2020 το Δικαστήριοτης ΕΕ καταδίκασε την Ελλάδα επειδή δεν υιοθέτησε, μέσα στην προβλεπόμενη από την ενωσιακή νομοθεσία προθεσμία, τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των περιοχών του δικτύου Natura 2000.
Σύμφωνα με το καταστατικό μας, σύμφωνα με την συνείδηση μας και σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος, “η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του κάθε ενός…”.
Ας ενώσουμε όλοι μαζί τις φωνές μας για να βροντοφωνάξουμε: Όχι στην επίθεση στην φύση!» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
284 έργα ΑΠΕ στην Ήπειρο.. Έξι Ορειβατικοί Σύλλογοι λένε «όχι»!
Reviewed by thespro.gr
on
Δευτέρα, Απριλίου 29, 2024
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: