Κλειστές για τέσσερις μέρες οι τράπεζες: Πώς θα επηρεαστούν μισθοδοσίες – συναλλαγές

Κλειστές για τέσσερις μέρες οι τράπεζες: Πώς θα επηρεαστούν μισθοδοσίες – συναλλαγές


Αναστάτωση φέρνει στην αγορά αλλά και στους καταναλωτές το Πάσχα των Καθολικών καθώς οι τράπεζες θα κατεβάσουν… ρολά για τέσσερις ημέρες στο τέλος Μαρτίου.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι έχουν δόσεις, χρέη ή καταβάλλουν μισθούς σε εργαζόμενους.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν προειδοποιήσει ότι, «λόγω της εορτής του Πάσχα των Καθολικών, οι πληρωμές οφειλών και τα εμβάσματα που θα καταχωρούνται την Παρασκευή 29 Μαρτίου και τη Δευτέρα 1 Απριλίου, θα εκτελεστούν την Τρίτη 2 Απριλίου που θεωρείται ως η επόμενη εργάσιμη».

Οι μεταφορές εντός της ίδιας τράπεζας, παρά το ότι αναμένεται να εκτελεστούν κανονικά, θα έχουν ημερομηνία αξίας την Τρίτη 2 Απριλίου.

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στην εκτέλεση των μισθοδοσιών, καθώς θα πρέπει να καταχωρηθεί στο αρχείο μισθοδοσίας ως ημερομηνία εκτέλεσης η Τρίτη 2 Απριλίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως την Παρασκευή 29 Μαρτίου και τη Δευτέρα 1η Απριλίου, θα παραμείνει κλειστό και το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Το Καθολικό Πάσχα πέφτει φέτος την Κυριακή 31 Μαρτίου. Πρόκειται για μία ημερομηνία που καθορίζεται από την Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία.
Τι αναφέρει η νομοθεσία

Τι αναφέρει το άρθρο 11 με τίτλο” Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών” επισημαίνονται τα εξής:

1. Ορίζονται ως ημέρες ειδικής αργίας διατραπεζικών συναλλαγών εκείνες από τις αργίες του διευρωπαϊκού αυτοματοποιημένου συστήματος ταχείας μεταφοράς κεφαλαίων σε συνεχή χρόνο (σύστημα TARGET), όπως αυτές εκάστοτε ισχύουν βάσει Κατευθυντήριων Γραμμών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίες δεν συμπίπτουν με κατά νόμον αργία εντός της Επικράτειας. Η Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι τέλος Οκτωβρίου κάθε έτους ανακοινώνει τις ειδικές αργίες διατραπεζικών συναλλαγών της παραγράφου αυτής που θα ισχύουν για το επόμενο έτος.

Η δια του παρόντος καθιερούμενη Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών ισχύει για την Τράπεζα της Ελλάδος, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών Α.Ε., το Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών Α.Ε., το Χρηματιστήριο Παραγώγων Αθηνών, την Εταιρεία Εκκαθάρισης Συναλλαγών επί Παραγώγων (ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.), την Εταιρεία Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε., καθώς και για τις ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων:

α. Πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα, στα οποία περιλαμβάνονται τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τα υποκαταστήματα των αλλοδαπών τραπεζών.

β. Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών.

γ. Εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης και εταιρείες πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων.

δ. Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων και ανώνυμες εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου.

2. Κατά την ημέρα ειδικής αργίας διατραπεζικών συναλλαγών όλες οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που απορρέουν από υφιστάμενες συμβάσεις μεταξύ των φορέων της παραγράφου 1 και της πάσης φύσεως πελατείας τους, καθώς και οι λοιπές εν γένει ληξιπρόθεσμες, την ίδια ημέρα, υποχρεώσεις της πελατείας αυτών προς οποιονδήποτε τρίτο, εκπληρώνονται την επόμενη εργάσιμη ημέρα, οπότε και αρχίζουν οι συνέπειες της τυχόν μη εκπλήρωσης.

3. Οι συναλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στους φορείς της παραγράφου 1 εδ. α’ την ημέρα ειδικής αργίας διατραπεζικών συναλλαγών θα καταχωρισθούν στα συστήματα των φορέων αυτών με ημερομηνία της επόμενης εργάσιμης ημέρας.

4. Η ημέρα ειδικής αργίας συναλλαγών είναι εργάσιμη ημέρα για το προσωπικό των ανωτέρω ιδρυμάτων και επιχειρήσεων.

5. Κατά την ημέρα ειδικής αργίας διατραπεζικών συναλλαγών οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους, δανείων και τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου θα εκπληρώνονται σύμφωνα με τους ειδικούς όρους αυτών την προηγούμενη ή την επόμενη εργάσιμη ημέρα.
Κλειστές για τέσσερις μέρες οι τράπεζες: Πώς θα επηρεαστούν μισθοδοσίες – συναλλαγές Κλειστές για τέσσερις μέρες οι τράπεζες: Πώς θα επηρεαστούν μισθοδοσίες – συναλλαγές Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.