Από την Κτηματική η διαχείριση σε Δρέπανο και Μακρυγιάλι

Από την Κτηματική η διαχείριση σε Δρέπανο και Μακρυγιάλι


Τελικά η χαρά της παραχώρησης τμημάτων της χερσαίας ζώνης στον Δήμο Ηγουμενίτσας δεν κράτησε για πολύ.

Γιατί ναι μεν τμήματα παραχωρήθηκαν αλλά τις πολυσύχναστες παραλίες, όπως αυτές στο Δρέπανο, το Μακρυγιάλι και την Πλαταριά που σύμφωνα με την σύμβαση θα περιέρχονταν στην διαχείριση του Δήμου, τελικά θα συνεχίσει να τις διαχειρίζεται η Κτηματική Υπηρεσία.

Κι αυτό γιατί ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα για την αξιοποίηση στις παραθαλάσσιες περιοχές υπερισχύει της σύμβασης παραχώρησης!

Όπως μάλιστα ανέφερε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος έχει υποβάλλει σχετική ερώτηση στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών για το αν η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης υπερισχύει του νόμου για τις παραλίες και αν τελικά οι παραλίες Δρέπανο Μακρυγιάλι και Πλαταριά θα τις διαχειρίζεται ο Δήμος ή η Κτηματική Υπηρεσία… Γραπτή απάντηση δεν πήρε ακόμα, αλλά, όπως είπε ο κ. Νταής φαίνεται πως τελικά η διαχείριση περνάει στην Κτηματική.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι παραλίες αυτές θα μισθώνονται από την Κτηματική Υπηρεσία, κατά τη βούληση της. Η γνώμη του Δήμου δεν έχει κανέναν ουσιαστικό χαρακτήρα καθώς «Η κτηματική υπηρεσία διατηρεί το δικαίωμα να προβαίνει σε περαιτέρω παραχωρήσεις τμημάτων αιγιαλού και παραλίας». Δηλαδή, ακόμα και στην περίπτωση της παραλίας Μακρυγιάλι που ο Δήμος εισηγήθηκε στην Κτηματική την εξαίρεσή της από τις παραχωρήσεις για λόγους προστασίας της από τα φαινόμενα διάβρωσης, η Κτηματική μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά!

Κι έτσι η… πάγια διεκδίκηση της τοπικής κοινωνίας για να περιέλθουν οι παραλίες αυτές στην τοπική αυτοδιοίκηση, παρά τους… πρόσφατους πανηγυρισμούς, παραμένει ακριβώς αυτό, μετά από 23 χρόνια: Διεκδίκηση!

Τι μένει στο Δήμο; Το 60% του τιμήματος, με το οποίο θα πρέπει να ανταπεξέλθει στον καθημερινό καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων, την έγκαιρη πρόσληψη ναυαγοσωστών, πριν από την 31η Μαρτίου εκάστου έτους, τη διάθεση του κατάλληλου εξοπλισμού, την τοποθέτηση κατάλληλων παρατηρητηρίων ναυαγοσωστών και γενικώς τη λήψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας των λουομένων, των εργαζομένων, την εγκατάσταση των ειδικών πλατφορμών πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία (sea tracks), την άσκηση ελέγχων τήρησης των όρων παραχώρησης κ.λπ. Μάλιστα προβλέπεται και… πρόστιμο για τους Δήμους με μείωση κατά περίπτωση 5% του ποσοστού του, αν δεν μπορέσει να ανταπεξέλθει εγκαίρως στα παραπάνω!

Τα ποσά που απαιτούνται προκαλούν έντονο προβληματισμό στους Δήμους, καθώς είναι πολλαπλάσια των προσδοκώμενων εσόδων…

Πηγή epiruspost.gr
Από την Κτηματική η διαχείριση σε Δρέπανο και Μακρυγιάλι Από την Κτηματική η διαχείριση σε Δρέπανο και Μακρυγιάλι Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 19, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.