Τα κύρια σημεία του σχεδίου νόμου κατά της οπαδικής βίας

Τα κύρια σημεία του σχεδίου νόμου κατά της οπαδικής βίας


Εισάγεται στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Τετάρτη (24/1), στις 10 το πρωί, το σχέδιο νόμου «Κύρωση της από 11.12.2023 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Έκτακτα μέτρα απαγόρευσης διάθεσης εισιτηρίων και παρουσίας θεατών σε αγώνες ποδοσφαίρου για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας» (Α’ 203) – Λήψη μέτρων για την αποτροπή και αντιμετώπιση της βίας στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων και λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού».

Η Επιτροπή θα πραγματοποιήσει συνολικά τέσσερις συνεδριάσεις, ξεκινώντας αύριο με την επί της Αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου. Το σχέδιο νόμου, πέραν της κύρωσης της ήδη ισχύουσας ΠΝΠ, βάσει της οποίας διεξάγονται χωρίς θεατές οι αγώνες της Super League και του Κυπέλλου (εφόσον γηπεδούχος είναι ομάδα της πρώτης κατηγορίας) ως τις 12 Φεβρουαρίου, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:

– Αναμόρφωση και ενίσχυση του ρόλου της Διαρκούς Επιτροπής Καταπολέμησης της Βίας. Μεταξύ άλλων, η ΔΕΑΒ θα δύναται πλέον να επιβάλλει πρόστιμα έως και 1.000.000 ευρώ σε Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες (ΑΑΕ), Τμήματα Αμειβομένων Αθλητών (ΤΑΑ), ομοσπονδίες, επαγγελματικούς συνδέσμους και φυσικά πρόσωπα, καθώς επίσης ποινή απαγόρευσης διάθεσης εισιτηρίων σε μέρος ή στο σύνολο της αθλητικής εγκατάστασης, απαγόρευση διεξαγωγής αγώνων ή ακόμη και διακοπή πρωταθλημάτων. Επιπρόσθετα, η ΔΕΑΒ μπορεί να προβεί και σε ανάκληση της Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης.

Ύστερα από εισήγηση της ΔΕΑΒ, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δύναται να επιβάλλει πρόστιμα σε ΑΑΕ και ΤΑΑ, ύψους έως 5 εκατ. ευρώ. Τα παραπάνω εφαρμόζονται και σε περιπτώσεις παρότρυνσης, υποκίνησης, ενθάρρυνσης ή επιδοκιμασίας επεισοδίων, καθώς και ρατσιστικών συμπεριφορών.

Επιπλέον προβλέπονται συγκεκριμένες διοικητικές κυρώσεις σε ειδικές περιστάσεις, όπως:

μία αγωνιστική χωρίς θεατές (σε οποιαδήποτε διοργάνωση), για ρίψεις αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς, όπως καπνογόνα, πυρσοί, φωτοβολίδες, κροτίδες κ.ο.κ.

μία αγωνιστική χωρίς θεατές (σε οποιαδήποτε διοργάνωση), για είσοδο στον αγωνιστικό χώρο θεατών ή άλλων μη διαπιστευμένων προσώπων. Αν ένα τέτοιο συμβάν οδηγήσει σε ματαίωση ή οριστική διακοπή αναμέτρησης, η ποινή αυξάνεται σε τρεις αγώνες.

Σε ό,τι αφορά τις ποινικές κυρώσεις, δηλώσεις ή ανακοινώσεις που κρίνεται ότι υποκινούν τη βία εναντίον αξιωματούχων, δικαστικών ή πειθαρχικών οργάνων, διαιτητών κ.ο.κ. τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους.

Τέλος, προβλέπεται απομείωση κατά 50% της χρηματοδότησης των ΑΑΕ ή ΤΑΑ από τη φορολόγηση των κερδών του στοιχήματος, σε περίπτωση που κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος έχουν τιμωρηθεί τελεσίδικα και κατ’ επανάληψη για παραβατικές συμπεριφορές, είτε των ίδιων είτε των φιλάθλων τους.

– Σύσταση 11μελούς Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού, στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 4 της Σύμβασης Σεν Ντενί του Συμβουλίου της Ευρώπης.

– Υποχρεωτική και αποκλειστική χρησιμοποίηση ηλεκτρονικού εισιτηρίου και συστήματος ταυτοποίησης των εισερχομένων θεατών, για τις ομάδες της Super League 1 (αφορά όλους τους ποδοσφαιρικούς αγώνες στους οποίους οι ΠΑΕ της πρώτης κατηγορίες είναι γηπεδούχες). Σε διαφορετική περίπτωση, οι αγώνες θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

– Οι ΠΑΕ της Super League 1 και οι ΚΑΕ της Basket League υποχρεούνται να εγκαταστήσουν ηλεκτρονικά συστήματα εποπτείας (κάμερες) στα σημεία εισόδου και εξόδου, στον περιβάλλοντα χώρο, στις κερκίδες, στους διαδρόμους, στα κυλικεία, στα δημοσιογραφικά θεωρεία, στα σημεία αποβίβασης των αποστολών, στους διαδρόμους που οδηγούν προς τα αποδυτήρια (συμπεριλαμβανομένων αυτών των διαιτητών), στην είσοδο των αθλητών στον αγωνιστικό χώρο.

Υπεύθυνη για τη χρήση και τη λειτουργία των συστημάτων αυτών είναι η Ελληνική Αστυνομία, η οποία ελέγχει πριν από κάθε αγώνα και βεβαιώνει τη σύννομη λειτουργία τους.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πλημμέλεια ή αστοχία του συστήματος ηλεκτρονικής εποπτείας συντάσσεται έκθεση και αποστέλλεται στη ΔΕΑΒ, η οποία αποφασίζει τη διεξαγωγή αγώνα -ανεξαρτήτως διοργάνωσης- χωρίς θεατές.

– Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις λέσχες φιλάθλων. Επιτρέπεται η λειτουργία μόνο μίας λέσχης ανά ομάδα, υπό τον έλεγχο της ΠΑΕ ή του ερασιτεχνικού σωματείου. Οι ΠΑΕ θα έχουν προθεσμία δύο μηνών, από την έναρξη ισχύος του νόμου, να χορηγήσουν γραπτή συναίνεση σε λέσχη φιλάθλων, υπό απειλή μη χρηματοδότησης για το 2024.

Το κατατεθέν νομοσχέδιο περιλαμβάνει ακόμη:

-Τη δημιουργία του πληροφοριακού συστήματος «e-ΚΟΥΡΟΣ» στη ΓΓΑ, με στόχο την καθολική ψηφιοποίηση του αθλητισμού, τη χαρτογράφηση των αθλητικών φορέων και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας τους, καθώς και τη χρηστή διακυβέρνηση.

-Ρυθμίσεις για τις Επιτροπές Διοίκησης των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων. Ειδικά για το Καυτανζόγλειο Στάδιο Θεσσαλονίκης, προβλέπεται η πρόσληψη Συντονιστή Γενικού Διευθυντή, με απόφαση του αρμόδιου υπουργού.

-Παράταση ως τις 30/6/2024 τις προθεσμίας τροποποίησης του καταστατικού των αθλητικών σωματείων, ενώσεων και ομοσπονδιών, για την εναρμόνισή τους με τις κείμενες διατάξεις.
Τα κύρια σημεία του σχεδίου νόμου κατά της οπαδικής βίας Τα κύρια σημεία του σχεδίου νόμου κατά της οπαδικής βίας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.