Ανοίγουν 12.500 κλειστά σπίτια με το πρόγραμμα «Ανακαινίζω–Νοικιάζω»-Ποια η διαδικασία
Mε το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», που αναμένεται να βγει στον αέρα στο τέλος Φεβρουαρίου προβλέποντας και προκαταβολή της μισής επιδότησης, ξεκινάει το μεγαλεπήβολο σχέδιο για την αύξηση των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών, μέσω της αναβάθμισης και αξιοποίησης χιλιάδων κενών ιδιωτικών κατοικιών, οι οποίες θα νοικιάζονται για τουλάχιστον τρία έτη.
Την ίδια στιγμή παραμένει στον πάγο ως το τέλος του 2025 το μέτρο επιβολής ΦΠΑ στα ακίνητα, απόφαση που αναμένεται να δώσει ακόμα ισχυρότερη ώθηση στις αγοραπωλησίες ακινήτων αλλά και στην κατασκευή καινούργιων, αν αναλογιστεί κανείς για παράδειγμα ότι σε ένα συγκρότημα κόστους 1.000.000 ευρώ δεν πληρώνεται ΦΠΑ 240.000 ευρώ!
Η κυβέρνηση, όπως τονίζει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, στοχεύει να επέλθει ισορροπία στη στεγαστική αγορά, που εδώ και πολύ καιρό βλέπει την πλάστιγγα να γέρνει υπερβολικά υπέρ της ζήτησης, ενώ η προσφορά είναι εξαιρετικά περιορισμένη, με αποτέλεσμα στη δυσκολία ανεύρεσης στέγης να έχει προστεθεί και ο παράγοντας εκτόξευσης των ενοικίων.
Προς αυτή την κατεύθυνση θα επιχειρηθεί να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα προς ενοικίαση, με βασικούς αποδέκτες τους νέους και τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα στέγασης.
Αναφερόμενος στη δυσκολία εύρεσης φθηνών κατοικιών ο πρόεδρος των ιδιοκτητών Στράτος Παραδιάς υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης στην οποία δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη “κοινωνικής κατοικίας”.
Όλοι αναφέρονται στο πρόβλημα και τις συνέπειές του, ιδιαίτερα σε βάρος της νέας γενιάς, αναγνωρίζοντας ότι η ζήτηση έχει αυξηθεί, ενώ η προσφορά διαρκώς περιορίζεται λόγω των χιλιάδων κατοικιών που παραμένουν κλειστές για διάφορους λόγους και ιδίως λόγω των υψηλών φορολογικών συντελεστών που καθιστούν ασύμφορη την εκμίσθωσή τους, ιδίως όταν απαιτείται και η διενέργεια εργασιών συντήρησης, ανακαίνισης ή αναβάθμισης.
Ωστόσο, μόνον η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει τη μόνη λύση που θα διασφαλίσει την αύξηση της προσφοράς, επαναφέροντας πολλές χιλιάδες ακίνητα στην αγορά, και θα εκλογικεύσει τα ενοίκια». Στο πλαίσιο αυτό οι ιδιοκτήτες προτείνουν μεταξύ άλλων τη νομοθέτηση τριετούς ισχύος μεταβατικού μέτρου-γέφυρας, το οποίο θα προβλέπει την αύξηση των εκπιπτόμενων δαπανών από το 5% στο 100% για την επισκευή, συντήρηση, ανακαίνιση και άλλα, εφόσον το εισόδημα προέρχεται από νέα εκμίσθωση κατοικίας, η οποία ήταν κενή το 2023 ή διέθετε ενεργό Αριθμό Μητρώου Ακινήτου Βραχυχρόνιας Μίσθωσης την 31/12/2023.
Οι προϋποθέσεις
Ο κ. Χατζηδάκης άνοιξε παράθυρο αποδοχής της πρότασης υπό προϋποθέσεις, τονίζοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών θα μελετήσει την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ: «Έχω δώσει οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν τις σχετικές μελέτες ώστε να δούμε και με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον πραγματικό αριθμό των ακινήτων (σ.σ. πολλοί μιλούν για έως 700.000 κλειστά ακίνητα, τα οποία χρήζουν επισκευών) και να κάνουμε ανάλυση κόστους – οφέλους.
Προκειμένου να είμαστε σίγουροι από τον έλεγχο και τις διασταυρώσεις που θα κάνουμε για τον πραγματικό αριθμό των κενών διαμερισμάτων, αλλά και για όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους, ώστε η απόφαση να βασίζεται σε περισσότερα δεδομένα».
Πέντε ισχυρά κίνητρα για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων
Στο συνέδριο των ιδιοκτητών ακινήτων ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρθηκε στα πέντε μέτρα στήριξης της κατοικίας, τα οποία είναι:
Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» με προκαταβολή: Στοχεύει στην αύξηση των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών μέσω της αξιοποίησης κενών σπιτιών, τα οποία θα νοικιάζονται για τουλάχιστον τρία έτη προκειμένου να αποφευχθεί η βραχυχρόνια μίσθωση. Το πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 50.000.000 ευρώ θα επιδοτεί κατά 40% το κόστος της ανακαίνισης των κατοικιών και έως του ποσού των 10.000 ευρώ.
Δηλαδή ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να κάνει μια ανακαίνιση αξίας 10.000 ευρώ και το κράτος θα καλύψει το κόστος των 4.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα τιμολόγια θα είναι ηλεκτρονικά και θα αναρτηθούν.
Όπως αποκάλυψε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, στην ΕΡΤ, υπάρχει σκέψη να δίνεται το ήμισυ του ποσού με τη μορφή προκαταβολής ως κίνητρο. Στόχος μέσω του προγράμματος αυτού είναι να επιστρέψουν στην αγορά 12.500 επιπλέον ιδιωτικές κατοικίες.
Μείωση ΕΝΦΙΑ 10%: Αφορά κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Το επόμενο διάστημα θα εκδοθεί η απόφαση προκειμένου να αρχίσει να λειτουργεί η νέα πλατφόρμα, στην οποία οι φορολογούμενοι θα επιβεβαιώνουν τα στοιχεία για τα ασφαλισμένα ακίνητά τους, για τα οποία θα υπολογιστεί μειωμένος ΕΝΦΙΑ του 2024.
Δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης: Από το 2024 εφαρμόζεται η αύξηση της φοροαπαλλαγής για δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων από το 40% στο 100%, αλλά και για δαπάνες αγοράς αγαθών με ανώτατο όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ σε πέντε χρόνια.
Αναστολή ΦΠΑ οικοδομών: Επεκτείνεται έως το τέλος του 2025 η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές «διότι πάνω από όλα θεωρεί η κυβέρνηση, ότι η έλλειψη στέγης αντιμετωπίζεται πρωτίστως με παραγωγή στέγης», όπως λέει χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης.
Περιορισμός της Golden Visa: Σχεδιάζονται μέτρα περιορισμού της, ενώ θα αυξηθεί το γενικό όριο των 250.000 ευρώ ώστε να γίνονται ουσιαστικότερες επενδύσεις.
Σε περιοχές υψηλής ζήτησης, όπως στο κέντρο της Αθήνας, στα βόρεια και νότια προάστια και σε κάποια νησιά, το όριο έχει ήδη διπλασιαστεί στις 500.000 ευρώ. Εξαίρεση θα υπάρξει για τα διατηρητέα ακίνητα, για τα οποία θα ισχύ[1]ει χαμηλότερο ελάχιστο όριο «ώστε να κατευθύνουμε κεφάλαια σε μια κατηγορία ακινήτων η οποία τα έχει ιδιαιτέρως ανάγκη».
Ανοίγουν 12.500 κλειστά σπίτια με το πρόγραμμα «Ανακαινίζω–Νοικιάζω»-Ποια η διαδικασία
Reviewed by thespro.gr
on
Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2024
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: