Πως θα συγκροτηθούν οι ισχυρές Δημοτικές Επιτροπές

Πως θα συγκροτηθούν οι ισχυρές Δημοτικές Επιτροπές


Το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο τις διαδικασίες εκλογής Δημοτικής Επιτροπής των Δήμων.

Η Δημοτική Επιτροπή είναι αυτή που διαδέχεται ουσιαστικά τις Οικονομικές και τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής και αποτελούν βασικά όργανα διοίκησης των δήμων κατά τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο.

Η δημοτική επιτροπή από την 1.1.2024 ασκεί τις αρμοδιότητες της οικονομικής επιτροπής, της επιτροπής ποιότητας ζωής, καθώς και της εκτελεστικής επιτροπής, η οποία καταργείται.

Με την εγκύκλιο παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 8 του ν. 5056/20232 για τη συγκρότηση και εκλογή των μελών της δημοτικής επιτροπής, της οποίας η πρώτη θητεία ξεκινά στις 2 Ιανουαρίου 2024 και λήγει την 30η Ιουνίου 2026.

Η δημοτική επιτροπή αποτελεί, πλέον, ένα ολιγομελές αιρετό συλλογικό όργανο σε σχέση με τη μέχρι σήμερα οικονομική επιτροπή και επιτροπή ποιότητας ζωής.

Επιπλέον, η νέα διαδικασία συγκρότησης της δημοτικής επιτροπής είναι απλοποιημένη, γεγονός που της προσδίδει ευελιξία.

Οι βασικές αλλαγές συνοψίζονται στα ακόλουθα:

• καταργείται η πρόβλεψη των δύο οριζόμενων μελών από τον δήμαρχο,

• καταργείται η δυνατότητα των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων να λογίζονται ως ενιαία παράταξη και να δικαιούνται έδρα στη δημοτική επιτροπή,

• ο αριθμός των εκλεγομένων μελών από την παράταξη του δημάρχου και από το σύνολο των παρατάξεων της μειοψηφίας, καθορίζονται εκ του νόμου, χωρίς τον υπολογισμό εκλογικού μέτρου,

• τα υποψήφια μέλη της δημοτικής επιτροπής δεν εκλέγονται από το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου, αλλά από τα μέλη της αντίστοιχης παράταξης που τα πρότεινε.

Οι σύμβουλοι της παράταξης της πλειοψηφίας ψηφίζουν μόνο τους υποψηφίους της παράταξης της πλειοψηφίας και αντίστοιχα οι σύμβουλοι του συνόλου των παρατάξεων της μειοψηφίας ψηφίζουν μόνο τους υποψηφίους που προτείνουν οι παρατάξεις της μειοψηφίας συνολικά σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από το ψηφοδέλτιο της πλειοψηφίας.

• η διαδικασία εκλογής των μελών της δημοτικής επιτροπής ελέγχεται πλέον ως προς τη νομιμότητά της μόνο αυτεπαγγέλτως από το αρμόδιο εποπτικό όργανο και όχι μετά από άσκηση προσφυγής.

Η δημοτική επιτροπή συγκροτείται:

α) από τον δήμαρχο ή τον αντιδήμαρχο που έχει ορίσει ο δήμαρχος, ως πρόεδρο,

β) από δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του δημάρχου, οι οποίοι εκλέγονται από την ίδια παράταξη και από δημοτικούς συμβούλους από το σύνολο των παρατάξεων της μειοψηφίας, οι οποίοι εκλέγονται αντίστοιχα από το σύνολο των παρατάξεων της μειοψηφίας.

Ο συνολικός αριθμός των εκλεγομένων μελών της δημοτικής επιτροπής καθορίζεται εκ του νόμου, ανάλογα με τον αριθμό των μελών του δημοτικού συμβουλίου.

Έτσι για τις περιπτώσεις των δήμων όπου τα Δημοτικά Συμβούλια έχουν μέχρι και 19 μέλη, ο συνολικός αριθμός των μελών της επιτροπής ανέρχεται σε πέντε. Δύο εκλέγονται από την πλειοψηφία, δύο από τη μειοψηφία και μετέχει ο δήμαρχος ή αντιδήμαρχος.

Για τους δήμους όπου τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου είναι 25 ή 29, στην Επιτροπή εκλέγονται επτά. Τέσσερα από την πλειοψηφία, δύο από τη μειοψηφία και ο δήμαρχος ή αντιδήμαρχος.

Σε δήμους όπου τα δημοτικά συμβούλια είναι άνω των 35 μελών, στην Επιτροπή εκλέγονται εννέα μέλη. Τα πέντε προέρχονται από την πλειοψηφία, τα τρία από τη μειοψηφία και μετέχει ο δήμαρχος ή αντιδήμαρχος.

πηγή epiruspost.gr
Πως θα συγκροτηθούν οι ισχυρές Δημοτικές Επιτροπές Πως θα συγκροτηθούν οι ισχυρές Δημοτικές Επιτροπές Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 27, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.