ΥΠΟΙΚ: Η εξειδίκευση των φορολογικών μέτρων για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής από τους ελεύθερους επαγγελματίες εξειδικεύουν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο αρμόδιος υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης. Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχε και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.
Τα έσοδα θα είναι 874 εκατ. ευρώ και το τελικό ποσό μετά την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα είναι συν 606 εκατ. ευρώ ετησίως για τον κρατικό προϋπολογισμό, ανέφερε ο υπουργός.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών θα πληρώνει φόρο από 0 έως 3000 ευρώ, σημείωσε.
Παίρνοντας τον λόγο ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τον περιορισμό της χρήσης μετρητών.
Έτσι, θα υπάρχει υποχρέωση αγοροπωλησίας ακινήτων μόνο μέσω τραπέζης, η καταβολή των επιδομάτων μέσω χρεωστικής κάρτας, οι αυστηρότερες κυρώσεις για χρήση μετρητών σε αγορές άνω των 500 ευρώ και οι υποχρεωτικές συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα μεταξύ των επιχειρήσεων για προϊόντα που σχετίζονται με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και συνεπώς με τη λαθρεμπορία.
Αναφορικά με το πρώτο μέτρο, θα θεωρείται ότι το συμβόλαιο που έχει μερική ή ολική καταβολή τιμήματος με μετρητά θα θεωρείται άκυρο και θα απαγορεύεται η μεταγραφή του, ενώ θα επιβάλλεται και πρόστιμο.
Ο Χάρης Θεοχάρης ανακοίνωσε παρέμβαση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκε αντικατάσταση του φόρου διαμονής με τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση. Από αυτό το ποσό θα χρηματοδοτηθεί το ταμείο ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση.
Η φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών συνιστά ένα διπλό μήνυμα αδικίας, απέναντι στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους – αφενός – και εντός της τάξεως των ελευθέρων επαγγελματιών, αφετέρου, καθώς το βάρος της φορολογίας πέφτει δυσανάλογα σε λίγες πλάτες, σημείωσε ο Χάρης Θεοχάρης.
Βασικός άξονας του νέου συστήματος είναι ότι τα κέρδη που προκύπτουν λογιστικά από μια επιχείρηση δεν μπορούν να είναι λιγότερα από τον υπολογισμό που βασίζεται σε αντικειμενικά και σταθερά κριτήρια, που προσεγγίζει την εισφορά του ίδιου του αυτοαπασχολούμενου στην επιχείρησή του, εξήγησε ο υφυπουργός.
Πεδίο εφαρμογής είναι οι ατομικές επιχειρήσεις εξαιρουμένων των αγροτών και των «μπλοκάκηδων» που είναι υποκρυπτόμενοι μισθωτοί, σημείωσε.
Ο προσδιορισμός της ελάχιστης αμοιβής θα γίνεται ως εξής: Δεν μπορεί να υπολείπεται του μεγαλύτερο μεταξύ του ελάχιστου βασικού μισθού με προσαύξηση μετά το έκτο έτος. Επίσης, θα λαμβάνεται υπόψη η αμοιβή των υπαλλήλων του.
Με το νέο σύστημα θα έχουμε 606 εκατ. έσοδα που θα αφορούν τη μόνιμη ενεργοποίηση του συστήματος, τόνισε ο υφυπουργός.
Το νέο σύστημα θα έχει ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι να δίνουν από 1.000 έως 3.000 ευρώ, σημείωσε ο Χάρης Θεοχάρης. Το 54% δίνει από 1000 έως 3000 ευρώ, το 17% από 0 έως 1000. Το 76% δίνει έως 3.000 ευρώ. Έτσι το 50% της φορολογικής επιβάρυνσης περνά στο 12% των φορολογουμένων.
Παράλληλα αναμένεται να αναπροσαρμοστούν τα επιδόματα κατά πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Τα επιδόματα τέκνων και στέγασης θα μειωθούν, καθώς και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Το επίδομα γέννησης ωστόσο δεν αναμένεται να επηρεαστεί. Το όφελος για τον προϋπολογισμό θα κατευθυνθεί ξανά σε αυτά τα επιδόματα, είτε με διεύρυνση των ωφελουμένων είτε με αλλαγή των κριτηρίων.
Το νέο σύστημα είναι ήπιο. Δεν αλλάζουν οι φορολογικοί συντελεστές ώστε να δημιουργείται αναστάτωση. Είναι επίσης αναλογικό: Επηρεάζει κυρίως όσους δηλώνουν λίγα. Είναι λογικό, γιατί ενσωματώνει την κοινή πείρα. Η αξία της εργασίας του αυτοαπασχολούμενου δεν μπορεί να είναι κάτω από τον κατώτατο μισθό.
Είναι αποτελεσματικό, γιατί το 80% του προβλήματος καλύπτεται μέσω του ίδιου του φορολογικού συστήματος. Είναι και συνεργατικό γιατί επιτρέπει στην ΑΑΔΕ να επικεντρωθεί στη μεγάλη φοροδιαφυγή. Είναι σύστημα δίκαιο γιατί επιβραβεύει όσους δηλώνουν τα σωστά νούμερα, σημείωσε ο Χάρης Θεοχάρης.
Ο Γιώργος Πιτσιλής
Παίρνοντας τον λόγο ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο έχει τρεις βασικές κατευθύνσεις: Τη διεύρυνση των ψηφιακών εργαλείων, την ενίσχυση της διαφάνειας και τη συνεργασία με πολίτες και επιχειρήσεις.
Όσον αφορά το μπόνους των έως 3000 ευρώ για όσους μέσω της appodixi εντοπίσουν πλαστές αποδείξεις, σημείωσε ότι η ελάχιστη βράβευση είναι τα 100 ευρώ και μέγιστη τα 3000 ευρώ, εάν ο έλεγχος επαληθεύσει στο πεδίο.
Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα φέρουν κάμερες για την προστασία των ελεγκτών αλλά και την διασφάλιση ζητημάτων ακεραιότητας. Οι συναντήσεις των στελεχών της ΑΑΔΕ με τους φορολογούμενους, και αυτές θα καταγράφονται.
Το ίδιο θα ισχύει και για τους τελωνειακούς ελέγχους και τις συναντήσεις με τελωνειακούς υπαλλήλους.
Σημείωσε ότι πλέον οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων θα έχουν υποχρέωση να ελέγχουν την κατάσταση των πρατηρίων με τα οποία συνεργάζονται, να ενημερώνουν τις αρχές για οποιαδήποτε παράβαση και να διακόπτουν τη συνεργασία με παραβατικά πρατήρια.
ΥΠΟΙΚ: Η εξειδίκευση των φορολογικών μέτρων για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Reviewed by thespro.gr
on
Τετάρτη, Νοεμβρίου 01, 2023
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: