Η ΤΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ

Η ΤΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ


Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές από το χαλάζι και να αποζημιωθούν οι βιοπαλαιστές αγρότες

Ακόμα ένα χτύπημα δέχτηκαν οι βιοπαλαιστές αγρότες του νομού Θεσπρωτίας, αφού η έντονη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης 31 Οκτώβρη στον κάμπο της Κεστρίνης είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές.

Συγκεκριμένα η κακοκαιρία στην ευρύτερη περιοχή της Σαγιάδας έπληξε καλλιέργειες εσπεριδοειδών, κυρίως μανταρινιών και πορτοκαλιών, λίγες μόλις μέρες πριν τη συγκομιδή τους. Το μέγεθος του χαλαζιού ήταν τέτοιο που σύμφωνα με πληροφορίες προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε περίπου 3.000 στρέμματα καλλιεργειών με αποτέλεσμα περίπου 20.000 τόνοι καρπού να έχουν καταστραφεί. Επίσης ζημιές υπάρχουν και σε άλλες καλλιέργειες.

Οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση καθώς έχουν πραγματοποιήσει όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες και κινδυνεύουν να μείνουν με άδεια χέρια, χωρίς ικανοποιητικό εισόδημα. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί τη στιγμή που το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί, που είδαν μειώσεις στην πληρωμή της προκαταβολής (70%) της «Βασικής ενίσχυσης», που η ακρίβεια ροκανίζει το πενιχρό αγροτικό εισόδημα, ενώ συνεχώς αντιμετωπίζουν τους εκβιασμούς των μεγαλεμπόρων που αγοράζουν τα αγροτικά προϊόντα σε εξευτελιστικές τιμές για να αυξάνουν συνεχώς τα κέρδη τους.

Την ίδια στιγμή που οι καταστροφές γίνονται όλο και πιο συχνές, στον κανονισμό του ΕΛΓΑ περιέχονται μια σειρά από «κόφτες», που έχουν ως αποτέλεσμα η αποζημίωση που λαμβάνουν οι πληγέντες να απέχει σημαντικά από την πλήρη κάλυψη των απωλειών στην παραγωγή.

Επίσης η αντιλαϊκή πολιτική, που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, αφήνει τις καλλιέργειες αθωράκιστες και απροστάτευτες στις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τους αγρότες χωρίς εισόδημα. Παρόλο που σήμερα η επιστήμη προσφέρει σύγχρονες τεχνικές για την έγκαιρη πρόβλεψη και πρόληψη, δεν υλοποιούνται έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο και το κράτος τα αντιμετωπίζει ως κόστος. Ενδεικτικές είναι οι ελλείψεις σε αντιπλημμυρικά και αντιχαλαζικά έργα. Η έκθεση της αγροτικής παραγωγής στα φυσικά φαινόμενα και η πολιτική του κράτους να μην παίρνει μέτρα προστασίας και να μην καλύπτει με επάρκεια τις ζημιές προστίθενται στα αδιέξοδα που κάνουν "Γολγοθά" την επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες δεν έχουν άλλη επιλογή από τον δρόμο του αγώνα σε κατεύθυνση σύγκρουσης με τους αντιπάλους τους, που είναι οι μεγαλέμποροι, οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, το κράτος, οι κυβερνήσεις και η ΕΕ. Αξιοποιώντας την πείρα που έχουν αποκτήσει να φτιάξουν αγροτικούς συλλόγους που θα λειτουργούν, θα ενημερώνουν, θα οργανώνουν, θα ασχολούνται με όλα τα ζητήματα της αγροτικής οικογένειας και θα συσπειρώνουν την πλειοψηφία των βιοπαλαιστών αγροτών.

Άμεσα να διεκδικήσουν οργανωμένα:

` Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις καλλιέργειες που έχουν πληγεί.

 Να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότησή του με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 Να υπάρξει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος πέρα από την αποζημίωση του ΕΛΓΑ με δεδομένη την απώλεια της παραγωγής.

 Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κλπ. τουλάχιστον μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή τους.

 Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, όπως αντιχαλαζική, αντιπαγετική προστασία κ.α, σύμφωνα με τις επιστημονικές-τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι ζημιές.



Ηγουμενίτσα 3/11/2023
ΤΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ΤΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ Η ΤΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.