Ο αγώνας μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας, οι κωπηλάτες, οι πηδαλιούχοι, η βαριά ήττα και η αντιμετώπιση της | Του Γιάννη Στάθη
Ο αγώνας μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας, οι κωπηλάτες, οι πηδαλιούχοι, η βαριά ήττα και η αντιμετώπιση της | Του Γιάννη Στάθη
Η Ελλάδα και η Ιαπωνία συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν έναν αγώνα κωπηλασίας. Το πλήρωμα της κάθε λέμβου θα αποτελείτο απο οκτώ αθλητές.
Και οι δύο ομάδες προπονήθηκαν εντατικά για να είναι σε φόρμα. Την ημέρα του αγώνα και οι δύο ομάδες βρίσκονταν σε παρόμοια φυσική κατάσταση. Παρ’ όλα αυτά, η ιαπωνική ομάδα νίκησε με ένα χιλιόμετρο διαφορά.
Η βαριά ήττα επηρέασε αρνητικά την ψυχολογία της ελληνικής ομάδας. Ωστόσο , οι υπεύθυνοι της ομάδας αντέδρασαν ακαριαία. Η διοίκηση διακήρυξε την αποφασιστικότητά της να εντοπίσει και να εξαλείψει τα αίτια της ήττας .
Συστάθηκε αμέσως ειδική ομάδα εργασίας για να διερευνήσει όλες τις παραμέτρους του προβλήματος με σκοπό να καταλογίσει ευθύνες και να προτείνει συγκεκριμένες και άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις.
Μετά από ενδελεχή έρευνα το συμπέρασμα ήταν ότι στην ιαπωνική λέμβο, επτά αθλητές κωπηλατούσαν και μόνον ο όγδοος καθοδηγούσε τους υπόλοιπους, ενώ στην αντίστοιχη ελληνική οι επτά είχαν αναλάβει ρόλο πηδαλιούχου και μόνον ο όγδοος κωπηλατούσε!
Το οριστικό πόρισμα της έρευνας : Η Ελληνική ομάδα είχε επτά καπετάνιους κι έναν μόνο κωπηλάτη.
Έχοντας ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα, η διοίκηση επέδειξε μοναδική σοφία: Προσέλαβαν την ομάδα των συμβούλων για να αναδιοργανώσουν την Ελληνική ομάδα.
Μετά από αρκετούς μήνες, οι σύμβουλοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν πάρα πολλοί καπετάνιοι κι ελάχιστοι κωπηλάτες στην Ελληνική ομάδα.
Πρότειναν μία ρηξικέλευθη λύση γι’ αυτό το πρόβλημα: Η δομή και η σύνθεση της Ελληνικής ομάδας έπρεπε ν’ αλλάξει!
Έτσι, στο μέλλον , θα υπήρχαν τέσσερις καπετάνιοι στη βάρκα, οι οποίοι θα έδιναν εντολές σε δύο προϊσταμένους, σε έναν τμηματάρχη και όλοι μαζί εντολές σε ΕΝΑΝ κωπηλάτη.
Πέρα απ’ αυτό, οι σύμβουλοι πρότειναν να βελτιωθεί το περιβάλλον εργασίας του κωπηλάτη.Επιπλέον, δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στην ψυχολογική προετοιμασία, σύμφωνα με τις επιταγές της σύγχρονης θεωρίας του μάνατζμεντ.
Στον επόμενο αγώνα οι Ιάπωνες κέρδισαν με δύο χιλιόμετρα διαφορά.
Αυτή τη φορά η διοίκηση δεν δίστασε να λάβει ακόμη πιο αποφασιστικά μέτρα.
Ο κωπηλάτης απολύθηκε αμέσως λόγω της μη ικανοποιητικής απόδοσής του.Οι δε πηδαλιούχοι αποχώρησαν με ιδιαίτερες τιμές για την προσφορά τους. Η οκτάκωπος πουλήθηκε σε τιμή ευκαιρίας.
Στην διοίκηση δόθηκε μεγάλο χρηματικό ποσό ως επιβράβευση για την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλλε η ομάδα κατά τη διάρκεια των προπονήσεων.
Η ομάδα συμβούλων αμέσως ετοίμασε και δεύτερη ανάλυση, η οποία έδειχνε πως τα κίνητρα υπήρχαν, η διάθεση υπήρχε, ωστόσο η λέμβος έπρεπε ν’ αλλάξει.
Αυτή τη στιγμή η Ελληνική ομάδα σχεδιάζει την κατασκευή νέας βάρκας...
Η παραπάνω "ιστορία" η οποία κυκλοφορεί στο διαδίκτυο , περιγράφει συμπυκνωμένα τις παθογένειες του ελληνικού συστήματος διοίκησης και ηγεσίας.
Τα πρόσωπα, και οι καταστάσεις είναι φανταστικά και οποιαδήποτε ομοιότητα είναι συμπτωματική και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Για την απόδοση
Γιάννης Στάθης
Αύγουστος 2023
Ο αγώνας μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας, οι κωπηλάτες, οι πηδαλιούχοι, η βαριά ήττα και η αντιμετώπιση της | Του Γιάννη Στάθη
Reviewed by thespro.gr
on
Δευτέρα, Αυγούστου 14, 2023
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: