Τι κρίνεται στις κάλπες της 21ης Μαΐου | Του Γιάννη Στάθη*
“Μόνοι γάρ τόν τε μηδέν τῶνδε μετέχοντα οὐκ ἀπράγμονα ἀλλ' ἀχρεῖον νομίζομεν” Είμαστε οι μόνοι, οι οποίοι, όποιον δεν μετέχει των πολιτικών/"κοινά" δεν τον θεωρούμε απράγμονα, φιλήσυχο, αλλά άχρηστο πολίτη." Θουκυδίδου, Περικλέους Επιτάφιος, κεφ. 40"
Η κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει τη δική της ταυτότητα και την δική της σημασία και βαρύτητα ανάλογα με την εποχή και τις συνθήκες , οι οποίες την διαμορφώνουν. Ο πολίτης καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε πρόσωπα και πολιτικές οι οποίες θα διαμορφώσουν την μελλοντική πολιτική διαδρομή. Το εκλογικό σώμα έχει την ευθύνη να επιλέξει, δεδομένων των σημερινών συνθηκών ,εκείνους τους οποίους θεωρεί ικανότερους να οδηγήσουν τη χώρα με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα στην επόμενη ημέρα . Οι επικείμενες εκλογές, μας θέτουν προ των ευθυνών μας, ως ενεργούς πολίτες να συμβάλλουμε στη βελτίωση της πολιτικής ζωής. Είναι υποχρέωση μας να εντατικοποιήσουμε την ενεργή συμμετοχή μας στα κοινά και να ασκήσουμε τα δικαιώματα μας, με υπευθυνότητα . Να επιδιώξουμε ένα διαρκή παραγωγικό και πολιτισμένο διάλογο με σοβαρότητα και περίσκεψη.
Σε αυτή την πορεία, ο πολιτικός διάλογος , δεν πρέπει να αναλωθεί σε άγονες αντιπαραθέσεις, σε ατάκες , λασπομαχίες και σε κραυγές , αλλά να επικεντρωθεί στο σημαντικότερο διακύβευμα των εκλογών το οποίο, κατά τη άποψή μου , αποτελεί το πεδίο της οικονομίας. Προφανώς δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί η εξωτερική πολιτική και η εθνική άμυνα. Ωστόσο η διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα πραγματοποιηθεί σε ένα ασταθές και επιδεινωμένο διεθνές περιβάλλον. Ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος και οι βαρύτατες επιπτώσεις του , η αβεβαιότητα και ή αστάθεια στο διεθνές τραπεζικό σύστημα , ο υψηλός πληθωρισμός, τα διαρκώς αυξανόμενα επιτόκια και ο επιβραδυνόμενος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας παγκοσμίως, συνθέτουν ένα πολύπλοκο, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο η επόμενη κυβέρνηση καλείται να πλοηγηθεί και να χαράξει μια αποτελεσματική οικονομική πολιτική ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.
Η νέα κυβέρνηση , την επόμενη τετραετία , θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια σειρά κρίσιμων και δύσκολων προκλήσεων και να λάβει δύσκολες αποφάσεις , οι οποίες αφορούν κυρίως τη διαχείριση του σημαντικού όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων , την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, το διαρκώς επιδεινούμενο δημογραφικό πρόβλημα, το δυσβάστακτο κόστος της ενέργειας και των καυσίμων ,τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, την υποχρέωση εφαρμογής αυστηρότερης δημοσιονομικής πολιτικής με περιορισμένο τον δημοσιονομικό χώρο, την ανοδική πορεία των επιτοκίων και την έλλειψη ρευστότητας, το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και την επίτευξη του στόχου της ανόδου στην επενδυτική βαθμίδα.
Οι τομείς της δημόσιας ασφάλειας , της δημόσιας υγείας, της δημόσιας διοίκησης της Δικαιοσύνης, , των ΔΕΚΟ, ο πρωτογενής κλάδος, η ενίσχυση της ανεξαρτησίας των εποπτικών και ρυθμιστικών αρχών και της διαφάνειας, λογοδοσίας και εταιρικής διακυβέρνησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η καταπολέμηση της μάστιγας φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου καθώς και η μετάβαση στη νέα εποχή της ψηφιοποίησης , της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και της πράσινης οικονομίας, οφείλουν να είναι κεντρικοί πυλώνες της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της νέας κυβέρνησης.
Ωστόσο η χώρα δεν έχει ανάγκη μόνον αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας. Δίχως αμφιβολία έχει ανάγκη και από μια αντιπολίτευση η οποία θα έχει ουσιαστική άποψη για τα ζητήματα τα οποία απασχολούν τη χώρα . Η ξεπερασμένη αντιπολίτευση των κραυγών, των αφορισμών και των ύβρεων δεν βοήθησε και δεν θα βοηθήσει τη χώρα . Η χώρα χρειάζεται μια θεσμική και πολιτική επανέναρξη, προκειμένου να αποφύγει μια επικίνδυνη περαιτέρω διολίσθηση. Η συνθετότητα των προβλημάτων και οι πολλαπλές και πολυεπίπεδες κρίσεις αυτής της περιόδου, απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις και δεν συμβαδίζει με παρωχημένα αιτήματα πολιτικής ηγεμονίας . Απαιτείται μια ειλικρινής αναγνώριση των προβλημάτων , τα οποία μας καταδικάζουν στην μιζέρια και για τα οποία ευθύνονται ανεξαιρέτως όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Η χώρα έχει ανάγκη από μια ώριμη συζήτηση για το πώς θα ξεκινήσει η ουσιαστική τους επίλυση.
Θα βαδίσουμε σταθερά μπροστά η θα κάνουμε πολλά βήματα αστάθειας προς τα πίσω; Αυτή είναι η πρόκληση η οποία θα τεθεί στη λαϊκή κρίση στις κάλπες της 21ης Μαΐου.
*Γιάννης Στάθης. Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Οικονομικών Διευθυντών (ΣΕΟΔΙ). Κατάγεται από την Ραβενή , Φιλιατών, Θεσπρωτίας.
Τι κρίνεται στις κάλπες της 21ης Μαΐου | Του Γιάννη Στάθη*
Reviewed by thespro.gr
on
Πέμπτη, Απριλίου 27, 2023
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: