Οι Σουλιώτισσες στο “Ταξίδι πολιτισμού και ιστορίας στην Ελλάδα μέσα από τις γυναικείες παραδοσιακές φορεσιές”
Οι Σουλιώτισσες στο “Ταξίδι πολιτισμού και ιστορίας στην Ελλάδα μέσα από τις γυναικείες παραδοσιακές φορεσιές”
Η Ελληνική Ένωση Γυναικών στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό, θέλοντας να τιμήσει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση προχώρησε στην ηλεκτρονική έκδοση λευκώματος με τίτλο «Ταξίδι πολιτισμού και ιστορίας στην Ελλάδα μέσα από γυναικείες παραδοσιακές φορεσιές».
Πρόκειται για μια ειδική έκδοση, αφιερωμένη στην επανάσταση του 1821, με σκοπό την ανάδειξη ενός ξεχωριστού μέρους της ιστορίας και του πολιτισμού της Ελλάδας. Το αφιέρωμα προβάλλεται μέσα από τη γυναικεία φορεσιά, την πολιτιστική κληρονομιά και τις ομορφιές της Ελλάδος.
Πολλές από τις φορεσιές αποτελούν και έργα υψηλής ραπτικής που έχουν δώσει έμπνευση σε μεγάλους, διεθνείς οίκους μόδας. Ένα λεύκωμα αφιερωμένο στη γυναίκα και στην Ελλάδα, ένα ταξίδι στο χρόνο, 200 χρόνια από την εποχή της Επανάστασης, με τη γαλανόλευκη σημαία να κυματίζει με περηφάνια.
Τα τιμώμενα μέρη της Ελλάδος που περιλαμβάνονται στο λεύκωμα είναι το Σούλι, οι Σπέτσες, η Χαλκιδική, η Χίος, η Ολυμπία, η Μάνη, η Μύκονος, η Αχαΐα, η Θεσσαλία, Άνδρος, η Ορεστιάδα, η Λευκάδα, η Αρκαδία, η Αθήνα, η Λέσβος, η Ρόδος, η Ύδρα, η Κρήτη, η Θεσσαλονίκη.
Η Πρόεδρος του ΔΣ της HAWCT κα. Αφροδίτη Αρβανίτη στο μήνυμά της σχετικά με την έκδοση του λευκώματος ανέφερε ότι «οι γυναίκες στην Ελλάδα υπήρξαν πάντα η ήσυχη δύναμη, η σταθερή αξία καθώς και η πηγή έμπνευσης ιδεών και ιδανικών. Όλων αυτών των στοιχείων που μας καθορίζουν και μας ενώνουν. Η Ελλάδα είναι γυναίκα! Με αυτό το λεύκωμα θελήσαμε να τιμήσουμε όλες τις γυναίκες της χώρας μας διαχρονικά επιλέγοντας την φωτογράφιση των μελών μας με παραδοσιακές φορεσιές σύμβολο των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε περιοχής και συγχρόνως να τονίσουμε όλα αυτά που μας ενώνουν και μας δίνουν δύναμη να προχωρήσουμε δυναμικά».
Η έκδοση είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού,η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του υπουργείου Τουρισμού κυρία Ολυμπία Αναστασοπούλου, δήλωσε ότι «γνωρίζουμε ότι στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, η γυναίκα αναβάθμισε τη θέση της και ανέλαβε νέους ρόλους, πέραν αυτών της συζύγου και της μητέρας. Η Ελληνίδα της εποχής έδωσε παραδείγματα επαναστατικής μαχητικότητας, ανέλαβε νέες ευθύνες, θυσιάστηκε για την πατρίδα όποτε χρειάστηκε, και ήταν παράδειγμα προς τους άνδρες συναγωνιστές της για την ελευθερία του τόπου μας. Από τις γυναίκες στην Ελληνική Επανάσταση αντλούμε µαθήµατα εθνικής ευθύνης και πρότυπα ηθικού µεγαλείου κι έτσι διατηρούμε ζωντανές στην Εθνική μας Μνήµη, τις Ελληνίδες του 1821».
Η κυρία Άντζελα Γκερέκου, πρόεδρος Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) και επίτιμο μέλος της Ένωσης δήλωσε ότι «η ηλεκτρονική έκδοση λευκώματος με τίτλο “Ταξίδι πολιτισμού και ιστορίας στην Ελλάδα μέσα από τις γυναικείες παραδοσιακές φορεσιές” αποτελεί φόρο τιμής στη συμβολή των γυναικών στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Η θέση και η ζωή της γυναίκας εκείνη την εποχή, ζωντανεύει μέσα από τις παραδοσιακές φορεσιές. Είναι χρέος μας λοιπόν να ρίξουμε περισσότερο φως σε αυτή την πτυχή του αγώνα. Ο τεράστιος ρόλος της γυναίκας στην επανάσταση μας δίνει σήμερα δύναμη και κουράγιο στις εποχές που ζούμε. Εύχομαι λοιπόν από καρδιάς θερμά συγχαρητήρια, καλή τύχη και επιτυχία».
Η έκδοση είναι επίσης υπό την αιγίδα του της ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης δήλωσε σχετικά με την έκδοση ότι
«Ένα μέρος του πολιτισμού μας που έχουμε χρέος να αναδείξουμε και να προβάλλουμε ως αναπόσπαστο στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας. Στη ΓΓΑΕΔΔ θεωρούμε καθήκον και υποχρέωσή μας να διατηρήσουμε τη μνήμη, τον πολιτισμό και τις αξίες μας για τους Έλληνες όπου γης και να προβάλουμε την εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο».
Οι Σουλιώτισσες στο “Ταξίδι πολιτισμού και ιστορίας στην Ελλάδα μέσα από τις γυναικείες παραδοσιακές φορεσιές”
Reviewed by thespro.gr
on
Τρίτη, Ιανουαρίου 31, 2023
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: