Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ήπειρο

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ήπειρο


Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ήπειρο, ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας , σχετικά με το Περιφερειακό Σχέδιο για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή. Ο μελετητής του έργου Αλέξανδρος Ζιώγας παρουσίασε παραμέτρους που αφορούν ξεχωριστά τις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου.
Όπως αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η Δημοτική Ενότητα Πρέβεζας παρουσιάζει μεγαλύτερες τιμές του δείκτη τρωτότητας όσο αφορά την παράκτια ευαισθησία, ενώ η Δημοτική Ενότητα Ζαλόγγου είναι πιο εκτεθειμένη στην παράκτια διάβρωση.
Σε μια μεσοπρόθεσμη περίοδο (δηλαδή από το 2020 έως περίπου το 2050) αναμένεται αύξηση των βροχοπτώσεων σε Νομούς Πρέβεζας και Θεσπρωτίας από 5-10%, ενώ για το τέλος του αιώνα μείωση της τάξης ακόμη και του 20% και στους τέσσερις Νομούς της Ηπείρου. Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει μεσοπρόθεσμα αύξηση κατά 1-2 βαθμούς Κελσίου και για το τέλος του αιώνα άνοδο κατά 4-5 βαθμούς Κελσίου.
Σε ότι αφορά τα υδάτινα συστήματα της Ηπείρου, μεσοπρόθεσμα δεν φαίνεται να δημιουργείται κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα πλην της χερσονήσου της Πρέβεζας το υδάτινο δυναμικό της οποίας είναι ήδη επιβαρυμένο λόγω της διείσδυσης του θαλασσινού νερού, ενώ αναμένεται να επηρεαστεί περαιτέρω από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας.
Για τα επόμενα χρόνια εξάλλου, προδιαγράφεται μια μείωση της ανάγκης θέρμανσης από 10 έως 30% για το μεσοπρόθεσμο διάστημα για τον χειμώνα, αλλά οι ανάγκες ψύξης θα αυξηθούν περισσότερο στις παραθαλάσσιες περιοχές.
Οι ενεργειακές υποδομές της Περιφέρειας Ηπείρου ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κινδύνους, οι οποίοι θα σχετίζονται κυρίως με τα έντονα φαινόμενα πλημμυρικών απορροών.Τέλος γενικά κατά τη θερινή περίοδο θα υπάρχει αύξηση των βαθμοημερών ψύξης, δηλαδή της ανάγκης ψύξης, που ενδέχεται να αυξήσει και τις εποχιακές ανάγκες σε ενέργεια, και σύμφωνα με τον μελετητή θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στο μελλοντικό σχεδιασμό του ενεργειακού μείγματος για τα καλοκαίρια δεδομένου ότι αυτό θα δημιουργήσει υψηλές ημερήσιες αιχμές. Υψηλή και πολύ υψηλή ευαισθησία στην παράμετρο αυτή θα έχουν οι Δημοτικές Ενότητες Πάργας, Συβότων και Ζαλόγγου, που συγκεντρώνουν αθροιστικά το 54% περίπου του ετήσιου τουρισμού της Περιφέρειας.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ήπειρο Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 13, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.