Οι Εορτές Σουλίου το 1972 (+ΒΙΝΤΕΟ)
Το Σούλι είναι ιστορική και ορεινή και απότομη γεωγραφική περιοχή, που την αποτελούν ένα σύνολο χωριών, γνωστών ως Σουλιωτοχώρια, στην Κεντρική Ήπειρο.
Η ταινία ανοίγει μ’ ένα συγκλονιστικό πλάνο των ορεινών όγκων Μούργα, Ζαβρούχο, Τούρλια, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται το Σούλι, σε απόκρημνη κορυφή λίγο πιο χαμηλά, μπορούμε να διακρίνουμε το Κάστρο της Κιάφας.
Βλέπουμε ένα πετρόχτιστο εκκλησάκι. Πρόκειται για την Μονή Αγίας Παρασκευής η οποία κτίστηκε το 1793 από τον καλόγηρο Σαμουήλ και ανατινάχτηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 1803 για να μην πατηθεί απ’ τον εχθρό.
Η ημερομηνία λήψης του φιλμ είναι 4 Ιουνίου 1972.
Βλέπουμε κόσμο συγκεντρωμένο να γιορτάζει την 169η Επέτειο των Γιορτών Σουλίου, μια σειρά εκδηλώσεων προς τιμήν των Σουλιωτών που έπεσαν ηρωικά κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας στην Ελλάδα, υπερασπιζόμενοι την ελευθερία του τόπου τους. Είμαστε στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου.
Ιερείς τελούν την δοξολογία παρουσία του Μητροπολίτη Παραμυθιάς Παύλου, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, πολιτών και μελών από χορευτικές ομάδες που είναι ντυμένοι με τις παραδοσιακές τοπικές στολές.
Μεταξύ των επισήμων διακρίνεται και ο Υφυπουργός - Περιφερειακός Ηπείρου της δικτατορίας των συνταγματαρχών, Πέτρος Κωτσέλης. Ένα πλάνο του μνημείου των πεσόντων με τους τσολιάδες τριγύρω να κρατάνε την ελληνική σημαία.
Στη συνέχεια βλέπουμε ομάδες χορού να χορεύουν παραδοσιακούς χορούς.
Ένα κοντινό στους μουσικούς που τους συνοδεύουν κρατώντας λαούτο, κλαρίνο, βιολί και μπεντίρ (ηπειρώτικο ντέφι) ενώ στο βάθος οι ομάδες του χορού συνεχίζουν να χορεύουν.
Φωτογράφοι απαθανατίζουν τα δρώμενα και τους επίσημους, που παρακολουθούν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, καθισμένοι κάτω από σκιερή τέντα.
Στη συνέχεια, βλέπουμε μια νέα ομάδα να χορεύει φορώντας κόκκινη στολή με κίτρινη μαντήλα.
Τέλος βλέπουμε μια γενική εικόνα όλων των ομάδων και των μουσικών.
Οι Εορτές Σουλίου το 1972 (+ΒΙΝΤΕΟ)
Reviewed by thespro.gr
on
Κυριακή, Μαΐου 26, 2024
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: