Η “Θεία Κωμωδία” του Δάντη και ο Αχέροντας

Η “Θεία Κωμωδία” του Δάντη και ο Αχέροντας


Η Θεία Κωμωδία του Δάντη αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά αφηγηματικά ποιήματα του καλλιτέχνη γραμμένο τη δεκαετία 1310-1321. Είναι χωρισμένο σε τρία μέρη, την Κόλαση, το Καθαρτήριο και τον Παράδεισο και έχει αποτελέσει αντικείμενο εκταταμένων κριτικών και αναλύσεων κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Ο Αχέροντας αναφέρεται στο πρώτο μέρος του έργου, δηλαδή στην Κόλαση. Όσον αφορά αυτό το κεφάλαιο, ο Δάντης Αλιγκέρι λέγεται ότι είχε επηρεαστεί από τις ρεαλιστικές περιγραφές της κόλασης που υπήρχαν στο έργο της χριστιανής μύστριας Μεχτίλδης του Μαγδεβούργου.

Η περιγραφή του Άδη σε αυτό το έργο τον κάνει να μοιάζει με αναποδογυρισμένο κώνο του οποίου το πλατύ στόμιο βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο, κάτω από την Ιερουσαλήμ. Ή άλλη πλευρά, η πιο αιχμηρή βρίσκεται στο κέντρο της Γης.

Η Κόλαση αποτελείται συνολικά από εννέα κύκλους (ένας για κάθε αμαρτία), οι οποίοι στενεύουν διαδοχικά καθώς κινείται κανείς κατηφορικά. Εκεί ακριβώς συνδέεται και ο ποταμός Αχέροντας.

Κι αυτό γιατί αφού διασχίζουν τον ποταμό Αχέροντα με τον Χάροντα τον βαρκάρη, ο Βιργίλιος οδηγεί τον Δάντη διαδοχικά μέσα από τους εννέα κύκλους αμαρτιών όπως αναφέρουμε παραπάνω. Μετά τον πέμπτο κύκλο ο Βιργίλιος και ο Δάντης περνούν με τη βάρκα του δαίμονα Φλεγύα μπροστά στις κλειδωμένες πόρτες του κάστρου της Κόλασης, τις οποίες ανοίγει ένας άγγελος.

Η “Θεία Κωμωδία” του Δάντη και ο Αχέροντας Η “Θεία Κωμωδία” του Δάντη και ο Αχέροντας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Δεκεμβρίου 15, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.