Ψήφο εμπιστοσύνης στον East Med από το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ

Ψήφο εμπιστοσύνης στον East Med από το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ


Ψήφο εμπιστοσύνης στην υλοποίηση του αγωγού East Med έδωσε το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που άφησε ένα παράθυρο ανοικτό προς χρηματοδότηση των διευρωπαϊκών αγωγών φυσικού αερίου. Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι ενώ τα νέα ειδικά έργα φυσικού αερίου και πετρελαίου δεν πρέπει γενικά να λάβουν υποστήριξη, τα έργα στις νησιωτικές χώρες της Μάλτας και της Κύπρου με καθεστώς PCI θα πρέπει να το διατηρήσουν έως ότου οι χώρες αυτές συνδεθούν πλήρως στο ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου.

Aυτή η απόφαση βοηθάει την ολοκλήρωση του αγωγού East Μed Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη. Το Συμβούλιο, με βάση την κοινή ανακοίνωση, αποφάσισε να τερματίσει τη στήριξη νέων έργων φυσικού αερίου και πετρελαίου και να θεσπίσει υποχρεωτικά κριτήρια βιωσιμότητας για όλα τα έργα. Κατά τη διάρκεια μεταβατικής περιόδου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2029, μπορούν να στηριχθούν έργα και υποδομές μεταφοράς ή αποθήκευσης φυσικού αερίου που να αποκτούν αντίστοιχες δυνατότητες για μείγμα υδρογόνου, φυσικού αερίου ή βιομεθανίου.

Σημειώνεται ότι ο East Med, που θα κατασκευαστεί με προδιαγραφές και για τη μεταφορά υδρογόνου, βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας, ώστε στο τέλος του 2022 να έχει ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή του αγωγού, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2025.

Αποτελεί έργο κοινού ενδιαφέροντος (PCI) για την Κομισιόν και τώρα χρηματοδοτεί το 50% (34 εκατομμύρια ευρώ) των λεπτομερών μελετών που θα επιτρέψουν τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης (FID) έως το τέλος του 2022. Προβλέπονται 3 χρόνια κατασκευής και ο αγωγός αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2025. Ο East Med θα μπορεί να μεταφέρει αρχικά 11 δισ. κ.μ. αερίου και σε δεύτερη φάση μέχρι 20 δισ. κ.μ.

Ο σημαντικός ρόλος του East Med για την Ελλάδα
Το σχέδιο για τον East Med, συνολικού κόστους περίπου 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, συνδέει τα αποθέματα φυσικού αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Ιταλία, παρακάμπτοντας την Τουρκία. Μάλιστα, με στόχο να καλύπτει το 10% των ευρωπαϊκών αναγκών σε φυσικό αέριο.
Ο αγωγός EastMed ακολουθεί υποθαλάσσια όδευση προς την Κύπρο, στη συνέχεια προς τις ακτές της Κρήτης και ακολούθως, μέσω της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, ως τις ακτές της Θεσπρωτίας και την Ιταλία. Στο Φλωροβούνι της Θεσπρωτίας, ο αγωγός EastMed μπορεί να συνδεθεί με το έργο του αγωγού ΠΟΣΕΙΔΩΝ, ενισχύοντας περαιτέρω την ολοκλήρωση της αγοράς ενέργειας της ΕΕ με τις νέες ανακαλύψεις στη λεκάνη της Λεβαντίνης.
To project περιλαμβάνει αγωγό συνολικού μήκους 1.470 χλμ. και θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από τα νέα κοιτάσματα στη λεκάνη της Λεβαντίνης προς τις αγορές της Δ. Ευρώπης. Θα ξεκινά από το Ισραήλ και ακολουθώντας υποθαλάσσια διαδρομή θα φτάνει στην Κύπρο, στη συνέχεια πάλι υποβρυχίως θα συνεχίζει μέχρι την Κρήτη κι έπειτα διασχίζοντας την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα και την Ήπειρο θα περνά κάτω από τη θάλασσα μέχρι την Ιταλία. Το έργο έχει προϋπολογισμό 3 δισ. ευρώ, κι έχει ενταχθεί στα Έργα Κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το τρέχει η κοινοπραξία του IGI Poseidon που απαρτίζεται από τις εταιρίες ΔΕΠΑ και Edison.

Το φιλόδοξο έργο του αγωγού East Med αποτελεί ανταγωνιστική επιλογή για την εξαγωγή των πλούσιων αποθεμάτων φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη επιλογή, όπως, μεταξύ άλλων, ενός αγωγού που θα κατέληγε στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.
Η υλοποίηση του East Med συμβαδίζει απόλυτα με την πολιτική της Ε.Ε. για τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων εισαγωγής φυσικού αερίου, το οποίο θα αποτελέσει το καύσιμο «γέφυρα» για την επιτάχυνση και την επίτευξη των στόχων της ενεργειακής μετάβασης που θα περιορίσουν δραστικά μέσα στις επόμενες δεκαετίες το εθνικό αλλά και το ευρωπαϊκό αποτύπωμα άνθρακα.
Eξάλλου, η κατασκευή και λειτουργία ενός ακόμα αγωγού φυσικού αερίου με τη συμμετοχή της Ελλάδας, μετά την ολοκλήρωση του TAP, θα αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο τη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας ενισχύοντας τον ρόλο της ως πύλης εισόδου φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό και μειώνοντας τις τιμές για τους καταναλωτές.
Ψήφο εμπιστοσύνης στον East Med από το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ Ψήφο εμπιστοσύνης στον East Med από το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 15, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.