Βασίλης Γιόγιακας για το νέο εκλογικό νόμο στην αυτοδιοίκηση: «τελειώνουμε με πειραματισμούς που πλήρωσαν οι τοπικές κοινωνίες»
Βασίλης Γιόγιακας για το νέο εκλογικό νόμο στην αυτοδιοίκηση: «τελειώνουμε με πειραματισμούς που πλήρωσαν οι τοπικές κοινωνίες»
«Αποκαθιστούμε τη δυνατότητα των κορυφαίων συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά, πιο γρήγορα, πιο ευέλικτα, να επιτρέψουν στους συνδυασμούς που επέλεξε η πλειοψηφία των πολιτών να κάνουν πράξη αυτά για τα οποία ψηφίστηκαν, και να κριθούν γι’ αυτά», τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας κατά την ομιλία του στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τις εκλογές των τοπικών και περιφερειακών αρχών. Στο νομοσχέδιο θεσπίζεται, μεταξύ άλλων, το 43% συν μια ψήφο ως το ελάχιστο ποσοστό για να κερδίσει ένας συνδυασμός σε δημοτικές ή περιφερειακές εκλογές και τα 3/5 των εδρών στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια για τους συνδυασμούς που θα υπερβούν το ποσοστό αυτό και μέχρι το 60%.
Αναφερόμενος στον αυτοδιοικητικό νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης ο βουλευτής Θεσπρωτίας σημείωσε ότι δεν είχε σκοπό να ενδυναμώσει την αυτοδιοίκηση και τη φωνή των τοπικών κοινωνιών και εξυπηρετούσε μόνο τη δημιουργία θυλάκων εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ, σε βάρος της λειτουργίας των αυτοδιοικητικών θεσμών. Υπογράμμισε επίσης ότι ο νέος νόμος είναι κομμάτι μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης με σκοπό να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες και πόροι στην αυτοδιοίκηση. «Κάνουμε αυτό που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν μπόρεσε ή δεν τόλμησε να επιχειρήσει!
Και ξεκινάμε σήμερα, τελειώνοντας με πειραματισμούς που πλήγωσαν την αυτοδιοίκηση και που πλήρωσαν οι τοπικές κοινωνίες!», είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Γιόγιακας στο κλείσιμο της ομιλίας του, το πλήρες κείμενο της οποίας ακολουθεί:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ως αντιπολίτευση είχαμε πει, τον Ιούλιο του 2018, ότι με το νόμο για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άνοιγε την πόρτα στην ακυβερνησία και στο αλισβερίσι.
Τα δύο περίπου χρόνια που έχουμε διανύσει από την εφαρμογή της απλής αναλογικής στη σύνθεση των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων είναι, νομίζω, αρκετά ώστε να μπορούμε να πούμε ότι η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώθηκε.
Και μάλιστα όχι σε λίγες περιπτώσεις.
Τι κληρονόμησε στα αυτοδιοικητικά πράγματα αυτή η απλή αναλογική;
Είδαμε τους εκλεγμένους δημάρχους να γίνονται όμηροι της κάθε λογής μειοψηφίας.
Να αδυνατούν να κάνουν πράξη προεκλογικές δεσμεύσεις για τις οποίες ψηφίστηκαν από την πλειοψηφία των πολιτών.
Προϋπολογισμούς, απολογισμούς και προγράμματα τεχνικών έργων που δεν μπορούσαν να συμφωνηθούν και να περάσουν.
Όλα αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι μυστικό, δεν είναι κινδυνολογία, δεν είναι δημιούργημα της φαντασίας μας.
Όλοι όσοι είμαστε κοντά στην αυτοδιοίκηση τα παρακολουθούμε και τα γνωρίζουμε.
Τα είπαν και οι άμεσα εμπλεκόμενοι, οι εκπρόσωποι των Ενώσεων των δήμων και των περιφερειών της χώρας.
Αυτή, λοιπόν η εμπειρία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αποκάλυψε και κάτι ακόμα:
Ότι ήταν ένα πείραμα που δεν είχε σκοπό να ενδυναμώσει την αυτοδιοίκηση και τη φωνή των τοπικών κοινωνιών.
Ότι εξυπηρετούσε μόνο τη δημιουργία θυλάκων εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ, σε βάρος της λειτουργίας των αυτοδιοικητικών θεσμών.
Ήταν, με λίγα λόγια, ένα προϊόν της πολιτικής συγκυρίας, ένα προϊόν κομματικού υπολογισμού με ιδεολογικό προσωπείο, αυτό της δήθεν αυθεντικής έκφρασης της λαϊκής βούλησης…
Εμείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι ως κυβέρνηση αυτόν τον νόμο θα τον αλλάξουμε.
Επιχειρήσαμε πολύ νωρίς να δώσουμε κάποια προσωρινή λύση ώστε να μπορεί να προχωρήσει το διοικητικό έργο των δήμων, περνώντας ορισμένες αποφασιστικές αρμοδιότητες από τα δημοτικά συμβούλια στις οικονομικές επιτροπές, εκεί όπου οι δήμαρχοι έχουν την πλειοψηφία.
Και ερχόμαστε τώρα, με αυτό το νομοσχέδιο, να αποκαταστήσουμε τη δυνατότητα των κορυφαίων συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης να μπορούν να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά, πιο γρήγορα, πιο ευέλικτα.
Να επιτρέψουν στους συνδυασμούς που επέλεξε η πλειοψηφία των πολιτών να κάνουν πράξη αυτά για τα οποία ψηφίστηκαν, και να κριθούν γι’ αυτά.
Γιατί αυτό που στο τέλος της ημέρας ενδιαφέρει τον πολίτη είναι να δίνονται λύσεις σε ζητήματα της πόλης του, του χωριού του, της καθημερινότητάς του.
Με αυτό το σκοπό φέρνουμε στο 43% συν μια ψήφο το ελάχιστο ποσοστό για να κερδίσει ένας συνδυασμός σε δημοτικές ή περιφερειακές εκλογές.
Και γι’ αυτό πριμοδοτούμε τους συνδυασμούς των δημάρχων και των περιφερειαρχών με τα 3/5 των εδρών στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια αντίστοιχα.
Αυτές είναι οι δύο κομβικές αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο αυτό.
Ο εισηγητής αλλά και οι συνάδελφοι της συμπολίτευσης που προηγήθηκαν αναφέρθηκαν διεξοδικά σε αυτές.
Αυτό στο οποίο θα ήθελα να σταθώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι η αλλαγή στον τρόπο ανάδειξης των δημοτικών και περιφερειακών αρχών είναι ένα μόνο μέρος ενός μεγαλύτερου, ενός φιλόδοξου σχεδίου της Κυβέρνησης για την Αυτοδιοίκηση.
Μια σπουδαία θεσμική μεταρρύθμιση, που θα συνόψιζα σε δύο λέξεις: αρμοδιότητες και πόροι.
Είναι το σχέδιο για την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ της Κεντρικής Διοίκησης, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Περιφερειών και των Δήμων.
Που θα σημάνει περισσότερες αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με την περίφημη «αρχή της εγγύτητας» που, όπως ορίζεται στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας, σημαίνει ότι οι αρμοδιότητες πρέπει να ανήκουν κατά προτίμηση στις αρχές που βρίσκονται πιο κοντά στους πολίτες.
Και επειδή από μόνες τους οι αρμοδιότητες είναι κενό γράμμα, θα πάνε χέρι-χέρι με την διασφάλιση περισσότερων πόρων, περισσότερων μέσων για να ανταποκριθεί η αυτοδιοίκηση στον διευρυμένο της ρόλο.
Ακούσαμε με ικανοποίηση και αισιοδοξία τον κ. Αναπληρωτή Υπουργό να κάνει λόγο για περισσότερα από πεντέμισι δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονται την αυτοδιοίκηση μέσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης.
Ένα «σύγχρονο Σχέδιο Μάρσαλ» όπως το χαρακτήρισε, που βάζει πιο δυνατά τους δήμους και τις περιφέρειες ως συμμέτοχους στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Κομμάτι της μεταρρύθμισης αυτής θα είναι και η αναμόρφωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων αλλά και η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ απ’ ευθείας από τους δήμους.
Πριν και πέρα από αυτές τις μεγάλες αλλαγές, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι συνεχώς δίπλα στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Με τακτικές και έκτακτες χρηματοδοτήσεις, για να μπορούν οι δήμοι να στηρίζουν νοικοκυριά και τοπικές επιχειρήσεις.
Με νέες εντάξεις έργων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», αλλά και τη διασφάλιση της χρηματοδότησης έργων που είχαν ενταχθεί σε παλαιότερα προγράμματα.
Τέτοια ήταν τα 7 έργα στους 3 δήμους της Θεσπρωτίας συνολικού ύψους άνω των 14 εκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκαν πριν 10 μήνες ανάμεσα στα πρώτα 32 έργα του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» σε όλη τη χώρα.
Έργα που βελτιώνουν υποδομές, δίνουν δουλειά και καλυτερεύουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.
Αυτή είναι η προσέγγισή μας, αυτό είναι το σχέδιό μας για την αυτοδιοίκηση:
Να της δώσουμε τα κατάλληλα εργαλεία, θεσμικά, χρηματοδοτικά, τεχνικά και τεχνολογικά, να της λύσουμε τα χέρια και να της δώσουμε περισσότερη οικονομική και διοικητική αυτοδυναμία.
Κάνουμε αυτό που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν μπόρεσε ή δεν τόλμησε να επιχειρήσει!
Και ξεκινάμε σήμερα, τελειώνοντας με πειραματισμούς που πλήγωσαν την αυτοδιοίκηση και που πλήρωσαν οι τοπικές κοινωνίες!
Βασίλης Γιόγιακας για το νέο εκλογικό νόμο στην αυτοδιοίκηση: «τελειώνουμε με πειραματισμούς που πλήρωσαν οι τοπικές κοινωνίες»
Reviewed by thespro.gr
on
Τετάρτη, Ιουνίου 02, 2021
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: