Η καταπράσινη και πανέμορφη Πλατάρια από ψηλά (+ΒΙΝΤΕΟ)

Η καταπράσινη και πανέμορφη Πλατάρια από ψηλά (+ΒΙΝΤΕΟ)


Καταπράσινη και πανέμορφη η Πλατάρια, υπόσχεται στους επισκέπτες της αμέτρητες στιγμές απόλαυσης. 
Σμαραγδένια νερά , μοναδικά ηλιοβασιλέματα, χρυσαφένιες αμμουδιές , μαγευτικοί όρμοι , ασημοπράσινες πλαγιές κατάφυτες με ελαιόδεντρα. 
Αυτή είναι η Πλαταριά , το κοσμοπολίτικο χωρίο που σας προσκαλέι να ανακαλύψετε τις ομορφιές του 

Η Πλαταριά είναι ένας τουριστικός προορισμός για όλους , νέους ζευγάρια , οικογένειες φυσιολάτρες . Είναι πολλοί εκείνοι που επισκέπτονται την Πλαταριά επί σειρά ετών. 
Ο χώρος ασκεί πάνω τους μια ακατανίκητη έλξη στην οποία δεν μπορούν να αντισταθούν. Επιλέξτε την Πλαταριά για τις διακοπές σας και είναι βέβαιο ότι θα μείνετε μαγεμένοι με τις ομορφιές της 



Το χωριό. 
Η Πλαταριά Βρίσκεται στο μυχό του ομώνυμου όρμου , ο οποίος γεωγραφικά τοποθετείται μεταξύ των λιμένων Ηγουμενίτσας και Συβότων και διαχωρίζεται από τον όρμο Ηγουμενίτσας, από την χερσόνησο Ληοτριβιά. 
Στο νοτιοδυτικό όριο του εκτείνεται η βραχονησίδα Ξερονήσι η Ιερονήσι η οποία καταλήγει στο ακρωτήρι Γουρούνι . 
Το μέγιστο άνοιγμα του κολπου ξεπερνάει τα δυο ναυτικά μίλια ενώ η απόσταση του από τον μυχό είναι περίπου 3,5 ν.μ. 
Απέναντι βρίσκεται η Λευκίμη της Κερκύρας και λίγο νοτιότερα, οι Παξοί και οι Αντίπαξοι. 
Στο εσωτερικό του κόλπου τα βάθη είναι μεγάλα , ενώ οι ακτές είναι σχεδόν στο σύνολο τους βραχώδεις. 
Προς την ενδοχώρα και στους πρόποδες των βουνών εκτείνεται ο κάμπος της Πλαταριάς έκτασης περίπου πέντε χιλιάδων στρεμμάτων. 
Η εδαφική επιφάνεια της Πλαταριάς είναι περίπου 13 τετ.χλμ. 
Σύμφωνα με την υπάρχουσα βιβλιογραφία, στη θέση της σημερινής Πλαταριάς προϋπήρξε η αρχαία Καλαμίνη ή Καλαμωνία του Στέφανου Βυζάντιου και κατά τον Πτολεμαίο η "Αλμίνη". 
Ο τόπος αυτός άρχισε να κατοικείται από το 1300 μ.Χ. με την κάθοδο νομάδων από τα γύρω υψώματα και από άλλες περιοχές, οι οποίες παρείχαν προστασία από τους πειρατές. 
Το 1730 ήταν πια συγκροτημένη χριστιανική κοινότητα, η οποία μάλιστα άντεξε στο βίαιο εξισλαμισμό, τον οποίο επέβαλε σε δεκατρία χωριά της Θεσπρωτίας ο εγκατεστημένος από την Πύλη Οθωμανικής Βείζ Πλαταριάς, Αιγύπτιος στην καταγωγή. 

Οσον αφορά την ονομασία της Πλαταριάς και σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παλαιοτέρων αλλά και τοπικών ιστορικών ερευνητών εμφανίζονται δύο εκδοχές: 
Η πρώτη εκδοχή είναι ότι η Πλαταριά ονομάστηκε έτσι λόγω του «πλάτους» του κάμπου. 
Η δεύτερη πιθανή εκδοχή είναι ότι η Πλαταριά οφείλει το όνομα της στην ύπαρξη ενός μεγάλου πλατάνου. 

Ο πληθυσμός το 1928 ήταν 128 κάτοικοι. 
Το 1951 είχε 318 κάτοικους Το 1971, 450 ενώ στην απογραφή του 2001 αριθμούσε 955 κατοίκους . 
Σήμερα ξεπερνά τους 1.000 μόνιμους κάτοικους ενώ κατά τους θερινούς μήνες ο αριθμός αυξάνεται σημαντικά. 
Η Πλαταρία διοικητικά υπήρξε έδρα κοινότητας της άλλοτε επαρχίας Θυάμιδος του νομού Θεσπρωτίας και περιελάμβανε και τα χωριά Βρύση και Σκεπετό . 
Στην πορεία υπήρξε η έδρα του Δήμου Συβότων ενώ σήμερα ανήκει ως δημοτικό διαμέρισμα στον Δήμο Ηγουμενίτσας. 
Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 παρατηρήθηκε μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα από την Πλαταριά προς την Γερμανία ,το Βέλγιο και την Αμερική γεγονός το οποίο παρά τις πολλές αρνητικές επιπτώσεις του ωφέλησε οικονομικά και πολιτισμικά την περιοχή. 
Μετά τον μεγάλο σεισμό του 1980 ο οποίος προκάλεσε σημαντικότατες υλικές ζημιές, οι περισσότεροι κάτοικοι της Πλαταριάς μετακινήθηκαν από τα «ορεινά» σημεία του χωριού και εγκαταστάθηκαν στην παραλία, δημιουργώντας έναν μοντέρνο οικισμό με σύγχρονη ρυμοτομία και καλαισθητες κατασκευές. 

Σήμερα η Πλαταριά είναι ένα πολύ γραφικό χωριό, με μαρίνα υποδοχής σκαφών αναψυχής, , κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου οργανωμένες παραλίες και άνετη στάθμευση. 
Η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη και οι ανάγκες για τη φιλοξενία των επισκεπτών , είχαν ως αποτέλεσμα την δημιουργία πολλών και σύγχρονων ενοικιαζόμενων δωματίων , ξενοδοχείων , εστιατορίων και καφέ που προσφέρουν χαλάρωση και ηρεμία γι αυτούς που αποζητούν ήσυχες διακοπές. 
Oι οργανωμένες και πεντακάθαρες παραλίες της καθώς και οι σύγχρονες υποδομές την έχουν ανεβάσει στην προτίμηση των ελλήνων αλλά και ευρωπαίων τουριστών. 
Στην ευρύτερη περιοχή, υπάρχουν πολλά όμορφα μέρη και αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείτε. 
Η Πλαταριά μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο και για μια διαδρομή στα Ιστορικά και φυσικά μνημεία της Ηπείρου. 

Γιάννης Στάθης 
Το βίντεο γυρίστηκε σε συνεργασία με το Sundown Travel Agency . Plataria . https://el.sundown-travel.com
Η καταπράσινη και πανέμορφη Πλατάρια από ψηλά (+ΒΙΝΤΕΟ) Η καταπράσινη και πανέμορφη Πλατάρια από ψηλά (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 08, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.