Αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης για συζήτηση για την προωθούμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα όρη Σουλίου
Αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης για συζήτηση για την προωθούμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα όρη Σουλίου
Προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σουλίου
κοινοποίηση: Δημοτική Αρχή, Δημοτικές Παρατάξεις, ΜΜΕ Θεσπρωτίας.
Αίτημα συζήτησης θέματος για την προωθούμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών
Κε. Πρόεδρε,
είναι γνωστό σε όλους ότι το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες χωροθέτησης και αδειοδότησης Αιολικών Πάρκων (ΑΠ) σε όλη την Ήπειρο. Σε αρκετά Δημοτικά Συμβούλια (Δ.Δωδώνης, Δ.Μετσόβου, Δ.Ζηρού) έχει συζητηθεί το θέμα και έχουν παρθεί αρνητικές αποφάσεις, ενώ έντονη είναι η ανησυχία των κατοίκων των χωριών. Εκτιμούμε λοιπόν, ότι ως Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να τοποθετηθούμε, μιας που μέρος των σχεδιαζόμενων επενδύσεων αφορά και την περιοχή μας. Χαρακτηριστικό είναι το έγγραφο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας («Αδειοδότηση ανεμογεννητριών στις δημοτικές ενότητες Μετσόβου, Ζαγορίου, Δωδώνης» (αριθ. ερωτ. 4078/11.02.2021, αριθ. πρωτ. ΡΑΕ Ι296636/12.02.2021) προς την Ελληνική Βουλή όπου και επιβεβαιώνεται επένδυση τμήμα της οποίας θα χωροθετηθεί στα Όρη Σουλίου εντός των ορίων του δήμου μας.
Το πλαίσιο της επένδυσης:
Η προτεινόμενη επένδυση που επεκτείνεται σε 3 δήμους της περιοχής, περιλαμβάνει την ανάπτυξη δυο αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 117.6 και 140 MW και τη διασύνδεσή τους με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Πρόκειται για μια τεράστια μονάδα παραγωγής ρεύματος καθώς, σύμφωνα με την «Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα για το 2020» που ανακοίνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), τα συγκεκριμένα αιολικά πάρκα, συνολικά, θα αποδίδουν ενέργεια ίση με το 51,89% των ανεμογεννητριών που τοποθετήθηκαν το 2020 πανελλαδικά, και 16,5% της συνολικής παραγόμενης αιολικής ενέργειας στη χώρα μας.
Το έργο που εκτείνεται μέχρι τα όρη Σουλίου είναι συνολικής ισχύος 117.6 MW, έχει λάβει τη σχετική άδεια της ΡΑΕ (παραγωγού) και αναμένεται η τελική αδειοδότηση. Πρόκειται ουσιαστικά για τη δημιουργία βιομηχανικών τύπου αιολικών πάρκων, χάριν των οποίων πρόκειται να ανοιχθούν χιλιόμετρα νέων δρόμων, να ριχθούν χιλιάδες κυβικά μέτρα τσιμέντο, να στηθούν μεταλλικά τέρατα-βιομηχανικές τουρμπίνες που θα ξεπερνούν τα 200 μέτρα ύψος. Κατατάσσονται στην κατηγορία Α1 και άρα οι άδειες εξετάζονται από το ΥΠΕΝ.
Στόχος της συγκεκριμένης επένδυσης δεν είναι φυσικά οι ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής για εργασία και φθηνή ενέργεια, αλλά τα υψηλά κέρδη της εταιρείας, η οποία θα δει τις αξίες των μετοχών της να φουσκώνουν. Στην ουσία, στήνεται με κρατική επιδότηση, «τζάμπα μαγαζί» και με την πολιτική των εγγυημένων τιμών για τους παραγωγούς ΑΠΕ, η εταιρεία θα κερδοσκοπεί από το υστέρημά μας, έχοντας εξασφαλισμένη πελατεία για πολλά χρόνια.
Απελευθέρωση Ενέργειας και ΑΠΕ:
Η απελευθέρωση της ενέργειας είναι μια πραγματική «αρένα». Οι ιδιωτικοί όμιλοι επιλέγουν πότε και πού θα επενδύσουν, ποιο θα είναι το μέγεθος της επένδυσης, ποιο καύσιμο θα χρησιμοποιήσουν, με μοναδικό γνώμονα τη μέγιστη κερδοφορία τους. Σ’ αυτή τη «ζούγκλα» ο κρατικός ενεργειακός σχεδιασμός, στρέφεται πάντα ενάντια στις λαϊκές ανάγκες και τα συμφέροντα. Έτσι, η νομοθεσία των εκάστοτε κυβερνήσεων όπως και της σημερινής της Νέας Δημοκρατίας, αποσκοπεί στην παροχή διευκολύνσεων προς τα επενδυτικά κεφάλαια, παραβλέποντας τις καταστροφικές συνέπειες που έχουν τέτοιου τύπου επενδύσεις στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον.
Το έχουμε δει αυτό στην πράξη, στα Άγραφα, στο Αιγαίο, στην Εύβοια κ.α. Είναι χαρακτηριστική επίσης, η στάση της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπου πήγε πολλά βήματα παραπέρα την πολιτική της «απελευθέρωσης» στην Ενέργεια, βάζοντας στόχο την αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από ανεμογεννήτριες κατά δυο επιπλέον γιγαβάτ.
Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις:
Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής θα είναι καταστροφικές και ανεπανόρθωτες.
Θα διανοιχτούν, δρόμοι 8,5 χμ, μέσα σε δάσος, επιπλέον των υπαρχόντων δασικών ή αγροτικών δρόμων. Χιλιάδες στρέμματα δασών θα δεσμευτούν και εκατοντάδες στρέμματα δάσους θα αποψιλωθούν.
Το μέγεθος της καταστροφής που θα προκληθεί, το ομολογούν οι ίδιοι οι «επενδυτές»: 46 ανεμογεννήτριες (και για τα 2 έργα) ύψους 116 μέτρων όπου μόνο τα τσιμέντα, θα καταλαμβάνουν 28 στρ δασικής έκτασης, εκτός από αυτά των δρόμων, ενώ για να μεταφερθεί το ρεύμα από τις ΑΓ στο δίκτυο, θα απαιτηθεί να κατασκευαστεί από το ΑΠ υπόγεια γραμμή 18χμ μέχρι το ΚΥΤ Αράχθου!
Για να μεταφερθούν τα κομμάτια των Α/Γ και οι γερανοί για να τις συναρμολογήσουν, με βαρέως τύπου οχήματα (έως 80μ), θα διανοιχτούν δρόμοι που θα φτάνουν τα 10 μ πλάτος μέσα σε δάσος.
Όλα τα αιολικά πάρκα, όπως καταγράφεται σε μελέτες, εξαιτίας της περιστροφής των πτερυγίων των ΑΓ και των καταβατικών ρευμάτων αέρα, προκαλούν αφύγρανση της εδαφικής ζώνης. Λίγο-λίγο δηλαδή αφού δεν υπάρχει υγρασία, η περιοχή γύρω από κάθε ΑΓ, γίνεται κρανίου τόπος.
Οι επιπτώσεις που θα προκληθούν στο μικροκλίμα της περιοχής, στη χλωρίδα και την πανίδα, θα είναι ανεπανόρθωτες (πχ ξηρασία, θανάτωση αποδημητικών πουλιών κλπ). Σημειώνουμε ότι στα βουνά του Σουλίου εδώ και πολλά χρόνια ζουν άγρια άλογα, για τα οποία η πολιτεία έχει μεριμνήσει τουλάχιστον παλαιότερα με υποδομές (ταΐστρες κλπ.).
Πάντα υπάρχει και είναι πολύ πιο σοβαρή υπόθεση, η εκπομπή υποήχων, οι οποίοι έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις στη μελισσοκομία, αλλά και στην υγεία των ανθρώπων, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες. Να έχουμε υπόψη μας, ότι εκτός από τους υπόηχους, οι ΑΓ δεν είναι αθόρυβες. Συγκεκριμένα μια ΑΓ κατά τη λειτουργία παράγει συνεχή θόρυβο περί τα 90-105db (όσα ένα αλυσοπρίονο).
Σε όλα τα έργα τέτοιου μεγέθους, τα ποσά των αερίων του θερμοκηπίου που εξοικονομούνται με τη λειτουργία τους δεν αφαιρούνται από τα ποσά των αερίων του θερμοκηπίου που προκλήθηκαν από την κατασκευή των ανεμογεννητριών, έως τη μεταφορά και τοποθέτησή τους. Η όποια εξοικονόμηση του CO2 (του σημαντικότερου πλανητικού ρύπου) έχει θηριώδη περιβαλλοντικό αντίκτυπο σε βάρος της βιοποικιλότητας τόσο σε επίπεδο χώρας, όσο και παγκοσμίως.
Τέλος, το να καταστρέφεις υψηλής περιβαλλοντικής αξίας τοπικά οικοσυστήματα (ίσως από τα πιο παρθένα πανελλαδικά, στη συγκεκριμένη περίπτωση) να διαταράσσεις και να υποβαθμίζεις τέτοιες περιοχές -περίπου «για το τίποτα»- αποδεικνύει ότι οι ΑΠΕ, όπως προωθούνται από την ΕΕ και την Ελληνική κυβέρνηση, άναρχα και χωρίς κεντρικό σχεδιασμό, κάθε άλλο παρά φιλικές για το περιβάλλον είναι και μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορούν να επιφέρουν στο λαό.
Άλλες Επιπτώσεις:
Επειδή η ευρύτερη περιοχή (Όρη Σουλίου και Θεσπρωτικά Όρη) αποτελεί μια περιοχή με ιστορική, πολιτιστική, παραδοσιακή και παραγωγική συνέχεια και σύνδεση, θα προκύψουν και ευρύτερες επιπτώσεις πέρα από τις στενά περιβαλλοντικές (αν και είναι δύσκολο να τις ξεχωρίσουμε από το ευρύτερο πλαίσιο του ανθρωπογενούς, πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος). Ενδεικτικά:
Ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις και τόποι με ιστορική σημασία είτε θα χαθούν είτε θα αλλοιωθούν ανεπανόρθωτα υπό το βάρος των βίαιων επεμβάσεων.
Παραδοσιακά μονοπάτια των Σουλιωτών θα χαθούν και δραστηριότητες όπως η πεζοπορία και το κυνήγι ουσιαστικά θα απαγορευτούν (απαγορεύεται η προσέγγιση ανθρώπων στα ΑΠ).
Ισχυρό πλήγμα θα δεχθούν οι εναπομείναντες κτηνοτρόφοι των Σουλιωτοχωρίων καθώς θα περιοριστούν οι εκτάσεις βόσκησης αιγοπροβάτων και βοοειδών, ενώ απρόβλεπτες θα είναι οι συνέπειες στους βοσκότοπους της ευρύτερης περιοχής από τη αλλαγή του μικροκλίματος.
Η μελισσοκομική δραστηριότητα της περιοχής θα επηρεαστεί αρνητικά.
Σχετικά με τα δήθεν αντισταθμιστικά οφέλη:
Κανένας δεν πρέπει να πιστέψει τους λογής– λογής «γυρολόγους» που βρισκόμενοι σε διατεταγμένη υπηρεσία, περιδιαβαίνουν τα χωριά προσπαθώντας να πείσουν προέδρους και κατοίκους με γελοία επιχειρήματα του τύπου: «θα έχουμε τσάμπα ρεύμα», «θα ανεβαίνουμε με άσφαλτο στα βουνά» κ.α.
Ξεκαθαρίζουμε ότι και να υπήρχαν «αντισταθμιστικά οφέλη», πάλι δεν θα έπρεπε να δεχθούμε την τοποθέτηση Α/Γ στην περιοχή μας, εκτιμώντας την τεράστια περιβαλλοντική και όχι μόνο καταστροφή που θα προκληθεί. Το μεγάλο μέγεθος του έργου, είναι ακριβώς αυτό που προσδιορίζει τις επιπτώσεις στο τοπίο και στη μορφολογία του εδάφους, ως μόνιμες, μη αναστρέψιμες και σημαντικές.
Σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης και διεκδίκησης:
Ως Λαϊκή Συσπείρωση, στηρίζουμε χωρίς προκαταλήψεις κάθε μορφή λαϊκής διεκδίκησης και αγώνα. Παράλληλα όμως εφιστούμε την προσοχή ως προς τη «νομική διεκδίκηση» που προτάσσεται –καλοπροαίρετα πολλές φορές- από ορισμένους, ως λύση. Έχοντας την Πανελλαδική εμπειρία από αντίστοιχες νομικές προσφυγές, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι νόμοι του αστικού κράτους δεν έχουν φτιαχτεί για να υπερασπίζονται το δίκιο του «αδυνάτου». Τυχόν αρνητική έκβαση των προσφυγών, θα φέρει απογοήτευση, θα αφοπλίσει έναν κόσμο που δεν έχει εμπειρία από αγώνες, με αποτέλεσμα οι «επενδυτές» να υλοποιήσουν ανενόχλητοι το έργο τους.
Φυσικά και δεν είμαστε πολέμιοι των Ανανεώσιμων («καθαρών») Πηγών Ενέργειας, όμως -όπως συμβαίνει και με κάθε παραγωγική διαδικασία- τα κριτήρια «ωφελιμότητας» είναι πάντα δυο: ενέργεια για τη μεγιστοποίηση των κερδών των λίγων ή φθηνή ενέργεια για το λαό με σεβασμό στο φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον; Και τα δύο δεν μπορούμε να τα έχουμε.
Με βάση τα παραπάνω, προτείνουμε τη συζήτηση και έκδοση ψηφίσματος του Δημοτικού μας Συμβουλίου, που να αντιτίθεται κατηγορηματικά στις σχεδιαζόμενες επενδύσεις:
Προτεινόμενο Ψήφισμα:
Σχετικά με την προωθούμενη τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην περιοχή μας και συγκεκριμένα στα Όρη Σουλίου, ως μέρους ενός ευρύτερου επενδυτικού σχεδίου χωροθέτησης αιολικών πάρκων σε περιοχές των Δήμων Δωδώνης, Ζηρού, Πρεβέζης και Σουλίου, ως Δημοτικό Συμβούλιο δηλώνουμε ότι:
1. Οι συγκεκριμένες επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, σε καμία περίπτωση δεν στοχεύουν στην εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων της περιοχής για εργασία με δικαιώματα και προσιτή ενεργεία, με σεβασμό στο περιβάλλον. Αντιθέτως, συνδέονται με την πολιτική απορρύθμισης, ιδιωτικοποίησης και απελευθέρωσης του ενεργειακού κλάδου. Το μόνο που εγγυώνται είναι η υψηλή κερδοφορία σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με την αρωγή γενναιόδωρων κρατικών επιδοτήσεων.
2. Ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις ως προς τις τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχουν στα οικοσυστήματα των ορεινών μας όγκων. Επιπτώσεις σοβαρές και ανεπανόρθωτες σε μια από τις πλέον παρθένες περιοχές της χώρας μας που θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο και σε όλο το ανθρωπογενές, ιστορικό και πολιτιστικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.
Με βάση τα παραπάνω δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στη συγκεκριμένη επένδυση και απαιτούμε να σταματήσει κάθε διαδικασία υλοποίησης των έργων.
Καλούμε του μαζικούς φορείς του τόπου μας, τα εργατικά σωματεία, τους πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς, του συνδημότες μας συνολικά, να πούμε συλλογικά ένα βροντερό ΟΧΙ στα κυβερνητικά και επιχειρηματικά σχέδια.
Αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης για συζήτηση για την προωθούμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα όρη Σουλίου
Reviewed by thespro.gr
on
Δευτέρα, Απριλίου 05, 2021
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: