Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας: ΝΕΑ ειδικότητα «Τεχνικός Αμπελουργίας και Οινολογίας»
Επαγγελματικό περίγραμμα ειδικότητας
Ο διπλωματούχος της ειδικότητας «Τεχνικός Αμπελουργίας και Οινολογίας» των ΙΕΚ διαθέτει τις επαγγελματικές γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες ώστε να είναι σε θέση να απασχολείται σε αμπελουργικές, οινοποιητικές ή μικτές αμπελοοινικές επιχειρήσεις (πχ. Ιδιωτικούς, συνεταιριστικούς ή κρατικούς αμπελώνες, φυτώρια, οινοβιομηχανίες και επιχειρήσεις εμπορίας και τυποποίησης, οινολογικά εργαστήρια, ιδρύματα και σταθμούς έρευνας, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κ.α.) καλύπτοντας ανάγκες τεχνικής, οργανωτικής και διαχειριστικής φύσεως σε όλες τις φάσεις της παραγωγικής, μεταποιητικής και εμπορικής διαδικασίας. Επιπλέον, ο διπλωματούχος της ειδικότητας «Τεχνικός Αμπελουργίας και Οινολογίας», υπό την καθοδήγηση του επιστημονικού προσωπικού (Οινολόγου, Γεωπόνου), εκτελεί τις απαραίτητες εργασίες σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και ειδικότερα εφαρμόζει τις καλλιεργητικές εργασίες και φροντίδες των αμπελώνων, τις πρακτικές οινοποίησης και κατεργασίας οίνων και συμμετέχει στις εργασίες Διαχείρισης Ασφάλειας και Ποιότητας.
Επαγγελματική Αποκατάσταση
Σήμερα ο τεχνικός αμπελουργός είναι ένα από τα πλέον περιζήτητα και υψηλά αμειβόμενα επαγγέλματα. Οι απόφοιτοι της ειδικότητας έχουν μεγάλες προοπτικές εξέλιξης και πολύ καλή επαγγελματική αποκατάσταση.
Τομείς απασχόλησης
Ο «Τεχνικός Αμπελουργίας και Οινολογίας» απασχολείται στους εξής τομείς:
- Αμπελουργικής εκμετάλλευσης
- Οινοποιείου
- Αποσταγματοποιείου
- Ποτοποιίας
- Οξοποιίας
- Μονάδας παραγωγής αμπελόφυλλων
- Εργαστηρίου αναλύσεων εδάφους, γλεύκους και οίνου
Επαγγελματικά προσόντα
Τα ειδικά επαγγελματικά προσόντα του «Τεχνικού Αμπελουργίας και Οινολογίας» συνίστανται στα ακόλουθα:
- Προγραμματίζει και διαχειρίζεται τις βασικές εργασίες σε έναν αμπελώνα.
- Αναγνωρίζει τους βασικούς εχθρούς και και τις ασθένειες στον αμπελώνα.
- Αναγνωρίζει τις βασικότερες ποικιλίες της αμπέλου.
- Χειρίζεται το μηχανολογικό εξοπλισμό σύμφωνα με τις προδιαγραφές λειτουργίας.
- Αναγνωρίζειτα στάδια γλευκοποίησης και οινοποίησης.
- Αναγνωρίζει τα βασικά ελαττώματα του οίνου.
- Εκτελεί οργανοληπτική δοκιμή και αξιολόγηση του οίνου.
- Γνωρίζει και εφαρμόζει τον κανονισμό ασφαλείας στον αμπελώνα και το οινοποιείο.
- Γνωρίζει και εφαρμόζει την αμπελοοινική νομοθεσία.
- Αναθέτει, επεξηγεί και επιβλέπει την εκτέλεση των εργασιών από ανειδίκευτο προσωπικό (επιστασία).
- Διαχειρίζεται τα οικονομικά της άμεσης εποπτείας του και αντιλαμβάνεται τις οικονομικές μεταβλητές της επιχείρησης.
- Σκέφτεται κριτικά, αναλαμβάνει πρωτοβουλία, λαμβάνει αποφάσεις, επικοινωνεί αποτελεσματικά με τους συνεργάτες (Οριζόντιες δεξιότητες).
Επαγγελματικά καθήκοντα :
O «Τεχνικός Αμπελουργίας και Οινολογίας» έχει, κυρίως, τα ακόλουθα καθήκοντα: - προετοιμάζει το έδαφος για φύτευση, επιλέγει το πολλαπλασιαστικό υλικό, φυτεύει και εγκαθιστά μητρικές φυτείες υποκείμενες/ εμβολιοληψίας
- εκτελεί καλλιεργητικές φροντίδες της αμπέλου (άρδευση, καταπολέμηση ζιζανίων, αντιμετώπιση ασθενειών, χρήση φυτορυθμιστικών ουσιών, εφαρμογή της κατάλληλης λίπανσης)
- χειρίζεται μηχανήματα, εργαλεία, όργανα και υλικά, τηρεί τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία των εργαζομένων
- γνωρίζει όλα τα στάδια παραγωγής αμπελοοινικών προϊόντων από την ωρίμανση του σταφυλιού έως την εμφιάλωση του κρασιού, καθώς και μεθόδους συντήρησης, διαύγασης, φιλτραρίσματος και παλαίωσης
- διενεργεί ποιοτικούς ελέγχους των οινικών προϊόντων, ασκεί οργανοληπτικό έλεγχο
- γνωρίζει την ελληνική και κοινοτική αμπελοοινική νομοθεσία
- εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος
- τηρεί και επεξεργάζεται τα οικονομικά στοιχεία της αμπελοοικονομικής επιχείρησης
- επικοινωνεί στα ελληνικά και τα αγγλικά, κατανοεί τεχνικά εγχειρίδια με αγγλική ορολογία.
Μαθήματα:
ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ Ι (ΘΕΩΡΙΑ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ)
ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Ι (ΘΕΩΡΙΑ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ)
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ (Α΄ ΕΞΑΜΗΝΟ)
ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΙΝΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ (ΘΕΩΡΙΑ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ)
ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΙΝΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ
ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ ΙΙ (ΘΕΩΡΙΑ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ)
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ (ΘΕΩΡΙΑ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ)
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ (Β΄ ΕΞΑΜΗΝΟ)
ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ II (ΘΕΩΡΙΑ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ)
ΓΕΝΙΚΗ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ (ΘΕΩΡΙΑ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ)
ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑ – ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑ (ΘΕΩΡΙΑ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ)
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ (Γ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ)
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ – Marketing
ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΜΠΕΛΟΥ (ΘΕΩΡΙΑ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ)
ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΑΜΠΕΛΟΥ (ΘΕΩΡΙΑ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ)
ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ
ΟΙΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ (ΘΕΩΡΙΑ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ)
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ (Δ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ)
ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ (ΘΕΩΡΙΑ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ)
ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ (ΘΕΩΡΙΑ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ)
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ (ΘΕΩΡΙΑ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ)
ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΑΠΟΒΛΗΤΑ – ΥΓΙΕΙΝΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ
ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΟΙΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ 960 ΩΡΩΝ
Οι εγγραφές (για όλες τις ειδικότητες) γίνονται μέχρι τις 9 Σεπτέμβρη, ηλεκτρονικά ή στο Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας, ώρες 9:00 – 19:30.
Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας: ΝΕΑ ειδικότητα «Τεχνικός Αμπελουργίας και Οινολογίας»
Reviewed by thespro.gr
on
Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 07, 2020
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: