ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΛΕΥΚΩΝ ΠΕΛΑΡΓΩΝ (+ΒΙΝΤΕΟ)

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΛΕΥΚΩΝ ΠΕΛΑΡΓΩΝ (+ΒΙΝΤΕΟ)

Εικόνα 1. Ο λευκός πελαργός (Ciconia ciconia) (Αρχείο ΦΔΚΑΚ)





 Ξεκίνησε η προετοιμασία των λευκών πελαργών για το ταξίδι της επιστροφής τους στην Αφρική.
Οι νεαροί πελαργοί (184 άτομα) που γεννήθηκαν στις προστατευόμενες περιοχές του Ν. Θεσπρωτίας αλλά και οι ενήλικες γονείς τους (50 ζευγάρια περίπου), παρατηρήθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής τους - από τον ερχομό τους, την αναπαραγωγή τους και τη διατροφή τους (Εικόνα 3, 4) στις πλούσιες υγροτοπικές περιοχές του δικτύου Natura 2000, έως και τη δημιουργία μικρών ομάδων έτοιμων για αναχώρηση προς τις περιοχές διαχείμασής τους. Από το αρχείο της επόπτευσης του προσωπικού φύλαξης του Φορέα Διαχείρισης Καλαμά - Αχέροντα - Κέρκυρας, οι παρακάτω εικόνες και αποσπάσματα βίντεο αναδεικνύουν την σπουδαιότητα των προστατευόμενων περιοχών - Ειδικών Ζωνών Διατήρησης που φιλοξενούν ετησίως εκατοντάδες είδη ορνιθοπανίδας. 
 Ειδικότερα, στην προστατευόμενη περιοχή Λίμνη Λιμνοπούλας (GR 2120003), τα εύφορα υγροτοπικά λιβάδια αποτέλεσαν σημαντικό τόπο συγκέντρωσης και τροφοληψίας μεγάλων ομάδων πελαργών αλλά και άλλων σπάνιων πουλιών, όπως η χαλκόκοτα (Plegadis falcinellus).
Στη Λίμνη Λιμνοπούλα εντοπίζονται δυο είδη τύπων οικοτόπων: ο 92D0 Νότια παρόχθια δάση στοές και λόχμες (Nerio-tamaricetea και Securinegion tinctoriae) και ο 9340 Δάση με Quercus ilex και Quercus rotundifolia (Δάση Αριάς).

Εικόνα 2. Σμήνος λευκών πελαργών σε πτήση έτοιμο για το ταξίδι στη Ν. Αφρική (Αρχείο ΦΔΚΑΚ)
Οι πελαργοί συναθροίζονται σε λιβάδια κι από κει χρησιμοποιούν τα θερμά ανοδικά ρεύματα της στεριάς για να εξοικονομήσουν ενέργεια, αφού δεν χρειάζεται να φτεροκοπούν συνεχώς και αφήνοντας τα φτερά τους ανοιχτά συνεχίζουν ανεμοπορώντας για μεγάλα χρονικά διαστήματα έως ότου αφήσουν το θερμό ανοδικό ρεύμα και πάρουν την κατεύθυνση μετανάστευσης με ταχύτητα μεγαλύτερη των 70 χμ./ώρα (Εικόνα 2). Πρώτα φεύγουν τα νεαρά άτομα και ακολουθούν τα ενήλικα. Κατά την πτήση ένας πελαργός καταναλώνει 242 kcal/ώρα, ενώ όταν ανεμοπορεί 12 kcal/ ώρα, 20 φορές λιγότερο.


Εικόνα 3. Τροφοληψία πελαργών μαζί με χαλκόκοτες, λευκοτσικνιάδες και άλλα πουλιά στην περιοχή Λίμνης Λιμνοπούλας (Αρχείο ΦΔΚΑΚ)

Εικόνα 4. Πελαργοί που τρέφονται περιμετρικά στη Λίμνη Λιμνοπούλα (Αρχείο ΦΔΚΑΚ)



































Πού πηγαίνουν οι πελαργοί;


Όπως φαίνεται από τον παραπάνω χάρτη, με κίτρινο είναι οι περιοχές αναπαραγωγής των πελαργών και με μπλε οι περιοχές διαχείμασης. Με κόκκινη γραμμή περιγράφεται η πορεία μετανάστευσης τους. Αποφεύγοντας την μετανάστευση πάνω από την θάλασσα, οι βασικοί διάδρομοι μετανάστευσης περνούν από τα στενά του Βοσπόρου και από το Γιβραλτάρ, αποφεύγοντας το πέρασμα πάνω από την Μεσόγειο. Η διάρκεια πτήσης ημερησίως κυμαίνεται από 7-10 ώρες και καλύπτουν περισσότερα από 500 χμ. Κατά διαστήματα σταματούν για να τραφούν και να πιουν νερό, συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Οι περιοχές στις οποίες περνάει όλο τον χειμώνα ο πελαργός δεν περιορίζονται μόνο στη Νότια Αφρική. Στην πραγματικότητα, μόνο ένα μικρό ποσοστό των πελαργών φτάνει εκεί. Οι περισσότεροι μεταναστεύουν στο Τσαντ, στο Σουδάν, στο Νότιο Σουδάν, στην Κένυα, στην Αιθιοπία, αλλάζοντας πολλές φορές περιοχή ανάλογα με την αφθονία τροφής.
Ακολουθούν τα αποσπάσματα βίντεο από τη συνάθροιση των πελαργών (Αύγουστος 2020) και την πτήση τους ξεκινώντας το μακρινό τους ταξίδι και από την περιοχή Λίμνη Λιμνοπούλας όπου διατρέφονται μαζί με σημαντικά είδη ορνιθοπανίδας.


ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΛΕΥΚΩΝ ΠΕΛΑΡΓΩΝ (+ΒΙΝΤΕΟ) ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΛΕΥΚΩΝ ΠΕΛΑΡΓΩΝ (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 05, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.