Ομιλία Β. Γιόγιακα στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του Οργανισμού για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Υγεία (+ΒΙΝΤΕΟ)
Ομιλία Β. Γιόγιακα στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του Οργανισμού για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Υγεία (+ΒΙΝΤΕΟ)
«Ό,τι δε μετράται, δε βελτιώνεται». Σε αυτή τη φράση συνοψίζεται ο σκοπός του νέου Οργανισμού για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Υγεία, όπως τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας στην ομιλία του κατά τη συζήτηση και ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας τόνισε τη σημασία της αξιολόγησης της ποιότητας όλων των δομών υγείας ως προϋπόθεση για να έχουν όλες και όλοι τις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται, εκεί που τις χρειάζονται, όταν τις χρειάζονται. Έκανε επίσης αναφορά αξίζουν στην ενίσχυση δομών Υγείας της Θεσπρωτίας με ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Ολόκληρη η ομιλία έχει ως εξής:
Κύριε Υπουργέ, συνεχίζοντας τη διακοπείσα συνεδρίαση και πριν πάρω τον λόγο, τη συνεδρίαση έκλεισε ο εκλεκτός συνάδελφος από τη ΜέΡΑ25 ο κ. Γρηγοριάδης. Για έντεκα λεπτά, αν θυμάμαι καλά, μας περιέγραφε ένα περιστατικό που πράγματι ακούσαμε πολύ καλά λόγια για το νοσηλευτικό προσωπικό, για το ιατρικό προσωπικό, για τους διασώστες. Είναι γεγονός, λοιπόν, ότι όλοι συμφωνούμε ότι στο κομμάτι αυτό το προσωπικό, κύριε Υπουργέ, γίνονται τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να αντιμετωπίζονται όλες τις καταστάσεις.
Θέλω να πω, όμως, κύριε Γρηγοριάδη, ότι πράγματι έχουν γίνει πάρα πολλά το χρονικό αυτό διάστημα. Αρκετό προσωπικό έχει προσληφθεί. Μπορεί να είναι επικουρικό, όμως, έχει δώσει σημαντικές λύσεις και σημαντικές βοήθειες σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνάμε όλοι με τον κορωνοϊό.
Θέλω να πω και να τονίσω, κύριε Υπουργέ, και για τις δομές στη Θεσπρωτία όπου αυτό το χρονικό διάστημα πάνω από εξήντα άτομα παραϊατρικό και ιατρικό προσωπικό έχει προσληφθεί, καθώς επίσης και μόνιμο προσωπικό, με αποτέλεσμα να δοθούν σημαντικές λύσεις. Το θέμα είναι ότι μπορούμε να δώσουμε πολλά περισσότερα και πιστεύω ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα η Κυβέρνηση θα το κάνει πράξη και ιδιαίτερα το Υπουργείο Υγείας.
Κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας είναι σημαντική για δύο κυρίως λόγους:
Γιατί με αυτή γίνεται υπηρετούνται τα θεμελιώδη δικαιώματα της προστασίας της υγείας και της κρατικής μέριμνας για την υγεία.
Αλλά και γιατί, μιλώντας για το δημόσιο σύστημα υγείας, είναι απόδειξη ότι τα χρήματα των φορολογουμένων αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο, ότι χρησιμοποιούνται αποδοτικά και ανταποδοτικά.
Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να προσβλέπουμε σε καλύτερες υπηρεσίες υγείας πρέπει προηγουμένως να έχουμε μια έγκυρη, αξιόπιστη, αντικειμενική αποτίμησή τους.
Όπως λέμε στο πρόγραμμά μας για την Υγεία, «ό,τι δε μετριέται, δε βελτιώνεται»!
Και στη χώρα μας, είναι αλήθεια, είχαμε πάντα μια δυσκολία στο μέτρημα, ως εργαλείο αξιολόγησης.
Αξιολόγησης μιας πολιτικής, ενός μέτρου, μιας υπηρεσίας, μιας διοίκησης.
Εμείς λέμε - και ψηφιστήκαμε και γι’ αυτό από την κοινωνία - ότι θέλουμε αξιολόγηση της απόδοσης, θέλουμε αξιολόγηση της ποιότητας!
Αυτό κάνουμε στην Υγεία, με τη ίδρυση του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία!
Τι εννοούμε όμως λέγοντας ποιότητα στην Υγεία;
Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Βελτίωσης της Υγειονομικής Περίθαλψης, η ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να καθορίζεται από την πρόσβαση, την αποτελεσματικότητα της υγειονομικής περίθαλψης, την κλινική φροντίδα και την εμπειρία των ασθενών από αυτή.
Από την οργάνωση της υγειονομικής περίθαλψης, από την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.
Αλλά και από την ευημερία του υγειονομικού προσωπικού, των επαγγελματιών υγείας.
Η διαμόρφωση διεθνώς αποδεκτών δεικτών αξιολόγησης της ποιότητας των ιατρικών και παρεπόμενων υπηρεσιών φροντίδας της υγείας στα δημόσια νοσοκομεία είναι – και πολύ σωστά – ένας από τους καταστατικούς σκοπούς του νέου Οργανισμού.
Εδώ θα ήθελα να τονίσω, την αναφορά του νομοθέτη όχι μόνο σε ιατρικές αλλά και σε «παρεπόμενες υπηρεσίες φροντίδας της υγείας», αναφορά που περικλείει πολλές άλλες ειδικότητες επαγγελματιών:
Ειδικότητες νοσηλευτικές και φαρμακευτικές, φυσιοθεραπευτές, ψυχολόγους, διαιτολόγους, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και άλλους.
Και επειδή, κύριε Υπουργέ - τιμώντας την κοινοβουλευτική διαδικασία – δείξατε ανοιχτός σε προτάσεις που θα βελτιώσουν τους σκοπούς του νέου Οργανισμού, θα ήθελα να θέσω υπόψη σας μερικές επισημάνσεις:
Η τακτική αξιολόγηση στην οποία υποχρεώνονται όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας προβλέπεται για κάθε τρία χρόνια, πέρα από τις όποιες έκτακτες αξιολογήσεις.
Στις πιο επιτυχημένες πρακτικές διοίκησης συνηθίζεται οι αξιολογήσεις να είναι ετήσιες, γιατί έτσι μπορεί κανείς να παρακολουθεί καλύτερα και να προσαρμόζεται πιο γρήγορα στα δεδομένα, τόσο της δομής που αξιολογείται όσο και του περιβάλλοντος στο οποίο λειτουργεί.
Επίσης, για την καλύτερη αποτύπωση της κατάστασης της αξιολογούμενης δομής, στην έκθεση της Ομάδας Αξιολόγησης μπορεί να καταγράφεται, εκτός από την υφιστάμενη διοικητική και επιστημονική πρακτική, η οικονομική και τεχνική πρακτική, με την τελευταία να περιλαμβάνει και ειδικότερα θέματα όπως οι περιβαλλοντικές πρακτικές και η συμμόρφωση με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων.
Η πρόβλεψη κινήτρων για τις υψηλότερες αξιολογήσεις είναι, πιστεύω, απαραίτητη για τη μεγαλύτερη δυνατή ανταπόκριση και τη συνεργασία των παρόχων υπηρεσιών υγείας.
Είμαι, επομένως, σημαντικό να εφαρμοστεί η πρόβλεψη να προτείνονται από τον ΟΔΙΠΥ οι δομές υγείας που έχουν διακριθεί, όπως και η δυνατότητα του αρμόδιου Υπουργού να αποφασίζει για την απονομή των διακεκριμένων χαρακτηρισμών.
Και σε δημόσιους, και σε ιδιωτικούς παρόχους υπηρεσιών υγείας!
Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το Υπουργείο Υγείας επέδειξε εξαιρετικά αντανακλαστικά στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.
Και συνεχίζει να το κάνει, όπως φαίνεται άλλωστε από τις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου που συζητάμε.
Την ίδια στιγμή συνεχίζει να κάνει πράξη το κυβερνητικό σχέδιο για την Υγεία.
Η ίδρυση του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία είναι μία από τις παρεμβάσεις για την αξιολόγηση και την καλύτερη λειτουργία του συστήματος υγείας.
Παρεμβάσεις όπως η εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του συστήματος υγείας, η εξέλιξη της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, η εισαγωγή σύγχρονων μοντέλων διοίκησης στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς και συστημάτων προϋπολογισμών, κοστολόγησης και αποζημίωσης υπηρεσιών και ιατρικών πράξεων.
Ως βουλευτής αλλά και ως γιατρός ο ίδιος επικροτώ και στηρίζω όλα αυτά που θα δίνουν τη δυνατότητα στην κάθε μία και στον κάθε ένα συμπολίτη μας να έχει την περίθαλψη που χρειάζεται, εκεί που τη χρειάζεται, τη στιγμή που τη χρειάζεται!
Ομιλία Β. Γιόγιακα στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του Οργανισμού για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Υγεία (+ΒΙΝΤΕΟ)
Reviewed by thespro.gr
on
Κυριακή, Αυγούστου 02, 2020
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: