Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία για ΑΟΖ

Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία για ΑΟΖ

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετέβη σήμερα στο Κάιρο, όπου είχε συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι (Sameh Shoukry), ενώ λίγο μετά τις 17:00 ανακοινώθηκε η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την οριοθέτηση της μεταξύ τους Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Η ανακοίνωση έγινε από τον εκπρόσωπο του Αιγυπτιακού Υπουργείο Εξωτερικών, ο οποίος έγραψε στοTwitter: “Μέρος της τελετής για τη συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστική Οικονομικής Ζώνης ανάμεσα στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου και την Δημοκρατία της Ελλάδας”.

Ο χάρτης της συμφωνίας:


Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι Ελλάδα και Αίγυπτος συνδέονται με μία φιλία που ξεπερνά τα 3.000 χρόνια και πως η σημερινή ημέρα αντανακλά της συνεχιζόμενης συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κράτη. Τόνισε δε πως η συμφωνία είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο.

Ο Σούκρι δήλωσε ότι η συμφωνία «επιτρέπει τόσο στην Αίγυπτο όσο και στην Ελλάδα να προχωρήσουν, μεγιστοποιώντας το όφελος των διαθέσιμων πόρων στην ΑΟΖ για καθεμία από αυτές». «Η συμφωνία ανοίγει νέους ορίζοντες για περαιτέρω περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία» συμπλήρωσε, τονίζοντας η σχέση με την Ελλάδα είναι «παλιά και πολύ σημαντική για την Αίγυπτο».

Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ ανέφερε: «Υπογράψαμε συμφωνία με την Ελλάδα για τον καθορισμό της ΑΟΖ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας». «Η σχέση μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και για την αντιμετώπιση ανεύθυνων πολιτικών για την υποστήριξη της τρομοκρατίας, εκτός από την παρέκκλιση από τα θεμέλια του διεθνούς δικαίου».


Νίκος Δένδιας: Ιστορική η σημερινή ημέρα
Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο Νίκος Δένδιας «γιατί πριν από λίγο υπογράψαμε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των χωρών μας», κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.
«Η σημερινή μας συμφωνία επιβεβαιώνει και κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών μας σε υφαλοκρηπίδα και σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» τόνισε ο κ. Δένδιας και έστειλε το μήνυμα ότι από σήμερα οι σχέσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου περνούν σε μια νέα φάση στενότερων επαφών.
Αναδεικνύοντας τη σημασία της συμφωνίας, ο κ. Δένδιας τη χαρακτήρισε υποδειγματική και σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και αμοιβαία επωφελής, αλλά κυρίως δίκαιη.
Περαιτέρω υπογράμμισε πως η συμφωνία έχει συναφθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και πως σέβεται τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. «Σέβεται επίσης τις σχέσεις καλής γειτονίας. Συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην περιοχή μας. Επιλύει μια χρονίζουσα εκκρεμότητα. Είναι μια συμφωνία μεταξύ δύο φιλικών, γειτονικών χωρών που σέβονται την ιστορία τους» προσέθεσε.
Επισήμανε πως η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου είναι το απολύτως αντίθετο του παράνομου, άκυρου και νομικά ανυπόστατου μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Τρίπολης και διαμήνυσε ότι μετά την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μας, το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης έχει καταλήξει εκεί όπου ανήκει από την πρώτη στιγμή, στον κάλαθο των αχρήστων.
Επίσης, διαμήνυσε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συνεχίζει να κινείται με την ίδια αποφασιστικότητα, με στόχο τις οριοθετήσεις και με τις υπόλοιπες συνορεύουσες χώρες, στο πλαίσιο όμως πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Ειδικότερα, τόνισε πως η Ελλάδα καλεί όποια άλλη χώρα της περιοχής το επιθυμεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της σημερινής συμφωνίας και της αντίστοιχης με την Ιταλία.

Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συμφωνία αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «είναι μια ισορροπημένη συμφωνία. Είναι απολύτως σύμφωνη με το δίκαιο της θάλασσας όπως έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και σε νομολογία. Επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πάγια θέση μας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες. Στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, βασικά κριτήρια αποτέλεσαν οι πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και κυρίως το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες
«Το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση είναι πως η Ελλάδα δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες. Διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το δίκαιο της θάλασσας και η ορθότητα της πολιτικής μας έναντι παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποδεικνύεται από το ότι το Κάιρο οριοθέτησε με την Ελλάδα, παρά τις μάταιες προσπάθειες της Τουρκίας να πλειοδοτήσει προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Υπενθυμίζεται πως οι δύο πλευρές διεξήγαγαν διαπραγματεύσεις, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να μεταβαίνει στα μέσα Ιουνίου στο Κάιρο προκειμένου να επιταχυνθούν οι συζητήσεις για οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ). Σκοπός της ελληνικής πλευράς να ακυρωθεί στην πράξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως συνέχεια της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας με την οποία ρυθμίστηκε μια εκκρεμότητα 43 ετών με την υπογραφή οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και δη αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα στις δύο χώρες. Πρακτικά, στις 9 Ιουνίου υπεγράφη η επέκταση της συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα του 1977, στη θαλάσσια στήλη ύδατος από τον βυθό έως την επιφάνεια του Ιονίου πελάγους.
Με την κίνηση αυτή αποστέλλεται ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα για τη διπλωματική θέση της Ελλάδας, αλλά και την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει με βάση τη διεθνή νομιμότητα.
Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία για ΑΟΖ Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία για ΑΟΖ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 06, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.